Είδαμε την παράσταση «Ο Φίλος μου ο Λευτεράκης» στην Αθηναϊκή Σκηνή Κάλβου - Καλαμπόκη

 


Η αναβίωση της ταινίας του Αλέκου Σακελλάριου «Ο Φίλος μου ο Λευτεράκης» στην Αθηναϊκή Σκηνή Κάλβου-Καλαμπόκη

Παρακολουθήσαμε τη θεατρική παράσταση «Ο Φίλος μου ο Λευτεράκης» στο Θέατρο Αθηναϊκή Σκηνή Κάλβου-Καλαμπόκη, μια παράσταση γεμάτη γέλιο για όλη την οικογένεια.

«Ο Φίλος μου ο Λευτεράκης» επρόκειτο για τη γνωστή σε όλους ταινία του κινηματογράφου του Αλέκου Σακελλάριου υπό τη σκηνοθετική ματιά του Αντώνη Καλομοιράκη. Η ταινία περιλαμβάνει άφθονο γέλιο και ανατροπές. Ένα έξτρα συν είναι ότι μας θύμισε τον παλιό καλό ελληνικό κινηματογράφο. Η υπόθεση της παράστασης είναι ακριβώς ίδια με τη ταινία. Ένας άνδρας προκειμένου να μπορεί να βλέπει  την ερωμένη του κρυφά από τη γυναίκα του και να δικαιολογεί τις απουσίες του από το σπίτι επινοεί ένα πρόσωπο που δεν υπάρχει. Κάποια στιγμή η σύζυγος το αντιλαμβάνεται και του φέρνει αυτό το πρόσωπο με σκοπό να τον τρελάνει. Η όλη υπόθεση του έργου έχει να κάνει με την απιστία ανάμεσα στα ζευγάρια και το συμπέρασμα που βγαίνει αβίαστα είναι πως τα ψέματα κάποια στιγμή αποκαλύπτονται και πως φυσικά καλό είναι να επιλέγουμε τον δρόμο της αλήθειας.

Ο σκηνοθέτης του έργου, Αντώνης Καλομοιράκης, μέσα από τη δική του φρέσκια και σύγχρονη ματιά ακολουθεί τη δομή του έργου με τον δέοντα σεβασμό στο έργο του συγγραφέα, Αλέκου Σακελλάριου, αναδεικνύοντας και φωτίζοντας περισσότερες λεπτομέρειες του έργου και δίνοντας τον απαραίτητο δυναμισμό και ρυθμό στην παράσταση. Η σκηνογραφία ανήκει στους Αλέξανδρο Κλωτσοτήρα και Θωμά Πανδή που έφεραν την ανάλογη ατμόσφαιρα στο έργο και μας έδωσαν την ψευδαίσθηση πως όντως οι πρωταγωνιστές έπαιζαν στο σαλόνι του σπιτιού τους που ήταν και το κεντρικό σημείο. Έπιπλα σε ζωηρά χρώματα και γεωμετρικά σχήματα με φίνα διακοσμητικά πάνω τους ήταν τα σκηνικά που χρησιμοποιήθηκαν. Η χημεία των ηθοποιών μεταξύ τους και η ερμηνευτική δεινότητα κάνουν το έργο εφάμιλλο του πρωτότυπου. Χωρίς περιττές ηθικολογίες και διδακτισμούς η παράσταση περνά μηνύματα και αξίες μέσα από την τραγικότητα των καταστάσεων και τα ευτράπελα που συμβαίνουν στους ήρωές μας. Η μελέτη των πρωταγωνιστών και η κατάκτηση της γνώσης πάνω στο παίξιμο των ρόλων των αρχικών ηρώων δίνουν το αβίαστο γέλιο χωρίς να φαίνεται ότι καταβάλλουν καμιά προσπάθεια. Η ενδυματολογική επιμέλεια ανήκει πάλι στους Αλέξανδρο Κλωτσοτήρα και Θωμά Πανδή που σεβόμενοι την ενδυματολογία και τα μοτίβα της εποχής προσδίδουν τη δική τους φρέσκια νότα. Κοστούμια σε έντονα χρώματα με βάτες μας έκαναν να νιώσουμε ότι όντως ζούσαμε σε περασμένες εποχές.

Περισσότερες πληροφορίες για την παράσταση και κρατήσεις θέσεων: εδώ 

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια