Κορυφαίο διεθνές βραβείο στον διευθυντή του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης Νίκο Σταμπολίδη


Με το βραβείο Youniversal του προγράμματος Global Fine Arts Awards τιμήθηκαν το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης και ο διευθυντής του, καθηγητής Νίκος Σταμπολίδης, για την έκθεση Picasso and Antiquity. Line and Clay. Το βραβείο απονέμεται στους επιμελητές σημαντικών και δημοφιλών εκθέσεων. Υποβλήθηκαν 99 υποψηφιότητες από 27 χώρες και 74 πόλεις και το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης συγκέντρωσε τις περισσότερες ψήφους του κοινού στη διαδικτυακή ψηφοφορία.
Η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Λίνα Μενδώνη δήλωσε: «Η απονομή του βραβείου Youniversal στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης και στον Διευθυντή του κ. Νίκο Σταμπολίδη είναι η επιβράβευση της συστηματικής, πολύχρονης εργασίας που γίνεται στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης, δημιουργώντας εμπνευσμένες, ευρηματικές εκθέσεις-γεγονότα που ανανεώνουν το κοινό των μουσείων. Συγχαίρω τον καθηγητή Νίκο Σταμπολίδη και τους συνεργάτες του. Η βράβευσή του τιμά το έργο του. Κάθε διεθνής βράβευση ελληνικού φορέα αποτελεί τιμή την Ελλάδα».
Η έκθεση που πραγματοποιήθηκε με τη συνεργασία του ιστορικού τέχνης Olivier Berggruen, παρουσίασε 68 σπάνια κεραμικά και σχέδια του Πικάσο, με πλάσματα της φύσης, ανθρώπους, μυθολογικά θηρία ή εμπνευσμένα από αρχαίο δράμα και κωμωδίες, σε μία συνομιλία με 67 αρχαία έργα.
Η επιτροπή των Global Fine Arts Awards επέλεξε έναν νικητή για τις 13 κατηγορίες βραβείων: Σύγχρονος μεταπολεμικός καλλιτέχνης, Σύγχρονη μεταπολεμική ομάδα ή θέμα, Ιμπρεσιονιστής και μοντέρνος  καλλιτέχνης, Ιμπρεσιονισμός και Μοντερνισμός – ομάδα ή θέμα, Αναγεννησιακός, Μπαρόκ, Old Masters και Dynasties καλλιτέχνης, Αναγέννηση, μπαρόκ, παλιοί δάσκαλοι και δυναστείες, ομάδα ή θέμα,  Αρχαία Τέχνη, Φωτογραφία, Σχέδιο, Χειροτεχνία, Δημόσια Τέχνη, καθώς και τα νέα βραβεία Global Planet and Global Humanity.
Τα δύο τελικά βραβεία, Youniversal και YOU-2, επιλέγονται με δημόσια ψηφοφορία στον ιστότοπο του GFAA και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Σε ό,τι αφορά την προέλευση των υποψηφίων, το 23% είναι ομάδες και καλλιτέχνες από την Ασία, την Αφρική και τη Μέση Ανατολή. Το 13% προέρχονται από τη Λατινική Αμερική, ενώ το 33% των υποψηφίων είναι γυναίκες.
Πηγή: in.gr