Θεόφιλος Γιαννόπουλος: "Θέλω τον αναγνώστη μου συνοδοιπόρο στην περιπετειώδη εξέλιξη των ιστοριών μου".

 


Ο συγγραφέας Θεόφιλος Γιαννόπουλος είναι ένας πολυπράγμων λογοτέχνης, που έχει διακριθεί αρκετές φορές σε πανελλήνιους και διεθνείς λογοτεχνικούς διαγωνισμούς. Πέρα από το μυθιστόρημα ασχολείται επίσης και με την ποίηση, το διήγημα, καθώς και το δοκίμιο. Επιπλέον, έχει συμμετάσχει σε λογοτεχνικούς διαγωνισμούς ως κριτής και σε παρουσιάσεις βιβλίων ως ομιλητής.

Το 2017 εξέδωσε το πρώτο του βιβλίο, ένα ιστορικό μυθιστόρημα με τίτλο «Το αγκάθινο στέμμα» από τις εκδόσεις «ΕΞΗ», όπου μας κέρδισε με τον ρεαλισμό στις περιγραφές του. Με αφορμή το νέο του βιβλίο, που ετοιμάζεται να εκδοθεί από τις ίδιες εκδόσεις, τον φιλοξενούμε σήμερα στις Τέχνες σε μία εκ βαθέων συνέντευξη.

 

Συνέντευξη στον Κωνσταντίνο Λίχνο

 

Αγαπητέ κ. Γιαννόπουλε, ξεκινώντας θα θέλαμε να μας πείτε πώς αποδυθήκατε στην περιπέτεια της συγγραφής και πώς γεννήθηκε η ιδέα για την εκπόνηση του νέου σας μυθιστορήματος.

Σας ευχαριστώ, κύριε Λίχνο, για την όμορφη φιλοξενία στο ηλεκτρονικό περιοδικό texnesonline.gr, είναι πραγματικά χαρά μου!

Σχετικά με το ερώτημά σας, η συγγραφή έγινε από τα δώδεκά μου χρόνια ο δεύτερος κατά σειρά, έμπιστος φίλος μου. Ο πρώτος, ήταν η αγάπη μου για την ανάγνωση.

Όσον αφορά το νέο μου έργο, γεννήθηκε μες από τα ταξίδια σε μέρη όπου χτυπά η καρδιά της ιστορίας του Ελληνισμού. 

Περιμένουμε, δηλαδή, στο νέο σας βιβλίο να μας ταξιδέψετε σε διάφορα μέρη όπου έζησαν οι πρωταγωνιστές σας. Θέλετε να μοιραστείτε μαζί μας κάτι από αυτά σας τα ταξίδια; 

Βεβαίως. Κατά τη διάρκεια των επιτόπιων ερευνών μου για την συγγραφή του βίωσα αρκετές εκπλήξεις. Η κυριότερη συνέβη όταν εξερευνούσα κομβικά μέρη της ιστορίας, στα οποία φανταζόμουν να δρα ο ήρωάς μου. Εκεί έζησα την ξεχωριστή εμπειρία του να περιγράφω με το μελάνι, την ηχώ μιας στιγμής που έμοιαζε να έχει ήδη συμβεί στ’ αλήθεια. Κι αυτός ο ψίθυρος συνήθως δεν ησυχάζει, πάλεται μέσα σου και αργοσβήνει μονάχα όταν τον αποτυπώσεις ολοκληρωτικά στο χαρτί. 

Τι πρόκειται να συναντήσει, κάποιος που θα το επιλέξει ως ανάγνωσμα; Ποιο είναι το μήνυμα που θέλετε να περάσετε; 

Η πρόθεσή μου είναι να ωθήσω αυθόρμητα τον αναγνώστη να γίνει συνοδοιπόρος στην περιπετειώδη εξέλιξη της ιστορίας. Συγχρόνως αποσκοπώ στο να μπολιάζω στη πλοκή, την αλήθεια με την φαντασία, τα αυθόρμητα συναισθήματα με τα άγρια ένστικτα και την αγωνία με τις ανατροπές. 

Πείτε μας λίγα λόγια για τον τίτλο του μυθιστορήματός σας και την έμπνευση πίσω από την δημιουργία του. Είναι ανακοινώσιμος; 

Το βιβλίο βρίσκεται στην τελική του ευθεία και το επόμενο χρονικό διάστημα θα γίνουν γνωστά όλα τα σχετικά στοιχεία στην ιστοσελίδα των Εκδόσεων «ΕΞΗ». 

Στο πρώτο σας μυθιστόρημα, «Το Αγκάθινο Στέμμα», επηρεαστήκατε τόσο από ιστορικά γεγονότα όσο και από μυθικά. Πείτε μας δυο λόγια για την υπόθεσή του. 

Όλα ξεκινούν με κάποια μυστηριώδη ευρήματα στην παλιά εκκλησία του χωριού Κομνηνά της Ξάνθης. Σύντομα αυτή η ανακάλυψη εξελίσσεται σε ένα κυνήγι θησαυρού με απρόοπτες προεκτάσεις. Ο Άγγελος, ένας καταξιωμένος συγγραφέας αστυνομικού μυθιστορήματος, δέχεται ένα ξαφνικό τηλεφώνημα από τον βυζαντινολόγο φίλο του, Κωνσταντίνο. Η ιστορία του τόπου μας, οι μύθοι και οι θρύλοι οδηγούν τους ήρωες του βιβλίου σε μια αγωνιώδης αναζήτηση μέσα από μυστικές υπόγειες διόδους, κατακόμβες και καλά σφραγισμένες πύλες αρχαίων και βυζαντινών ναών. 

Οι δύο φίλοι καλούνται να αναγνωρίσουν τα σημάδια που άφησαν πίσω τους οι αρχιτέκτονες αυτού του υπόγειου δικτύου. Ο τάφος του Ισαάκιου Κομνηνού, η μοίρα του Κωνσταντίνου Παλαιολόγου τη στιγμή της Άλωσης και ένα αγκάθινο στέμμα. Παράλληλα, η ζωή τους κινδυνεύει, μιας και το Ισπανικό Τάγμα δεν μπορεί να τους επιτρέψει την αποκάλυψη… 

Μάλιστα, για να γνωρίσετε καλύτερα τους ήρωες της πλοκής, σας παραθέτω και προς ελεύθερη ανάγνωση τις πρώτες 31 σελίδες, στην ιστοσελίδα των Εκδόσεων «ΕΞΗ»: https://www.ekdoseiseksi.gr/shop/βιβλια/ελληνική-λογοτεχνία/το-αγκαθινο-στεμμα/ 

Από πού εμπνέεστε και αντλείτε τις πληροφορίες για τα έργα σας; 

Αιτία όλων είναι η πλούσια ιστορία μας. Πιστεύω πως κάθε πέτρα έχει τα δικά της μυστικά να εξομολογηθεί.   

Πώς αισθάνεστε όταν σας ασκούν κριτική για κάποιο έργο σας με την οποία δεν συμφωνείτε; 

Χαίρομαι για κάθε καλόπιστη κριτική, όσο αυστηρή κι αν είναι. Κι αυτό, γιατί αυτοσκοπός μου παραμένει το να ωριμάζω, να γίνομαι αμεσότερος και να εξελίσσω όσο το δυνατόν γίνεται τον τρόπο που εξομολογούμαι στο χαρτί. 

Μέσα από το έργο σας, βλέπουμε ότι έχετε καταπιαστεί με διάφορους κλάδους της λογοτεχνίας. Πώς τελικά σας κέρδισε ο πεζός λόγος; 

Πιστεύω πως για να διηγηθείς μια ιστορία σε όλη της την έκταση και τις λεπτομέρειες, αυτό συμβαίνει αρτιότερα μες από τον πεζό λόγο. Στον αντίποδα, η ποίηση ακονίζει λίγες μονάχα λέξεις για να αναπαράγει την αλήθεια όσο γλαφυρότερα χρειάζεται. 

Θα μπορούσατε να μας πείτε λίγα λόγια για τον τρόπο που αποτυπώνετε τις σκέψεις σας στο χαρτί; Είναι μια διαδικασία που συμβαίνει προγραμματισμένα και μεθοδικά ή αυθόρμητα; 

Όσον αφορά τον πεζό λόγο, η αρχή γίνεται με τον «σκελετό» της πλοκής και την σκιαγράφηση της προσωπικότητας των ηρώων. Έπειτα περνώ μεγάλο χρονικό διάστημα διαβάζοντας σχετικές μελέτες, διασταυρώνοντας στοιχεία και κάνοντας επιτόπιες εξερευνήσεις. Στην ποίηση, τα πράγματα συμβαίνουν πιο αυθόρμητα. Οι λέξεις ανασαίνουν επίμονα στη σκέψη, μεταδίδοντάς την ευθύνη να τις μεταφέρω στο χαρτί όσο παραστατικότερα μπορώ. 

Οι ήρωες που πλάθετε για τα μυθιστορήματά σας βασίζονται σε πραγματικούς ανθρώπους ή είναι ολοκληρωτικά αποκύημα της φαντασίας σας; 

Στην πλειοψηφία τους πρόκειται για φανταστικούς χαρακτήρες που βασίζονται σε επί μέρους στοιχεία της προσωπικότητας υπαρκτών προσώπων.

Υπάρχουν κάποιοι από τους ήρωές σας που σας στοιχειώνουν; Που έμειναν μαζί σας για καιρό και με τους οποίους συνδιαλέγεστε νοερά. 

Αυτό συμβαίνει στον απόλυτο βαθμό μονάχα κατά τη διάρκεια της συγγραφής. Συνήθως έχουμε καλή σχέση. Τη μοναδική φορά που… ήρθα σε αντιπαράθεση με κάποιον ήρωά μου, ήταν όταν μου πρότεινε σε όνειρο μια διαφορετική εξέλιξη απ’ αυτή που είχα ήδη καταγράψει!

Εννοείται πως έπειτα από διαπραγματεύσεις κι αμοιβαίες υποχωρήσεις, του έκανα το χατίρι. 

Υπήρχαν κάποιοι συγγραφείς που αποτέλεσαν πρότυπο για εσάς; Ξεχωρίζετε ως αγαπημένο κάποιο συγκεκριμένο λογοτεχνικό είδος; 

Πάντοτε ξεκλέβω χρόνο και διαβάζω συγγραφείς και ποιητές διαφόρων ιστορικών περιόδων. Άλλοτε καταφέρνω να περιηγηθώ σε λίγες σελίδες και κάποτε ξημερώνω διαβάζοντας ολόκληρο το βιβλίο. Πρότυπό μου είναι όλοι αυτοί που αφιερώνονται ολόψυχα στη συγγραφή. 

Τελευταία διαβάζω περισσότερο αστυνομικές ιστορίες. 

Υπάρχει κάτι που θα θέλατε να πείτε ως αναγνώστης στους συγκαιρινούς σας συγγραφείς ή κάτι που θα θέλατε να μοιραστείτε ως συγγραφέας με τους αναγνώστες; 

Η συγγραφή και η ανάγνωση πρέπει να είναι απόλαυση και για τους δύο. 

Τι θα συμβουλεύατε έναν νέο δημιουργό που πασχίζει να πραγματοποιήσει τα πρώτα του βήματα  στο χώρο της λογοτεχνίας; 

Θεωρώ πως είναι προτιμότερο να δίνουμε το καλό παράδειγμα, παρά να αναλωνόμαστε σε νουθεσίες. Οι προσωπικές αποφάσεις, άλλωστε, είναι αυτές που χαρακτηρίζουν την πορεία μας στη ζωή, όπως και στην λογοτεχνία. 

Τι να περιμένουμε από εσάς στο εγγύς μέλλον; Έχετε κάποια συγγραφικά σχέδια που μπορείτε να μοιραστείτε μαζί μας πέρα από την κυκλοφορία του νέου σας μυθιστορήματος; 

Το μόνο που προσδοκώ και εύχομαι καθημερινά, είναι να μπορώ να συνεχίσω να εκφράζομαι ελεύθερα μες από την συγγραφή που τόσο αγαπώ. Τα υπόλοιπα τα φέρνει η μοίρα στο δρόμο μας.  

Σας ευχαριστούμε για αυτή την εξαιρετικά ενδιαφέρουσα συζήτηση. Ευχόμαστε αστείρευτη δημιουργικότητα και κάθε επιτυχία στο νέο σας βιβλίο!

Ήταν χαρά μου η λογοτεχνική μας συνάντηση, κύριε Λίχνο. Εύχομαι πάντα επιτυχίες στο ηλεκτρονικό σας περιοδικό και να ζείτε όλα αυτά για τα οποία αγωνίζεστε στην λογοτεχνική και την προσωπική σας διαδρομή. 


Βιογραφικό:

Ο Θεόφιλος Γιαννόπουλος γεννήθηκε στο Καλοχώρι Θεσσαλονίκης και είναι πτυχιούχος του Τ.Ε.Ι. Λογιστικής Καβάλας. Έχει διακριθεί σε πανελλήνιους, διεθνείς και παγκόσμιους λογοτεχνικούς διαγωνισμούς, ενώ έργα του περιέχονται σε ανθολογίες διηγημάτων και ποίησης. «Το   Αγκάθινο   Στέμμα»   είναι   το   πρώτο   του   μυθιστόρημα   και   κυκλοφορεί   σε   όλα   τα βιβλιοπωλεία της Ελλάδος και της Κύπρου από τις εκδόσεις ΕΞΗ. Επίσης, ανήκει στο δυναμικό των Εκδόσεων Ελκυστής ως υπεύθυνος για την επικοινωνία μετά Μ.Μ.Ε. ,την ανάδειξη των συγγραφέων και την προώθηση των λογοτεχνικών τους έργων. Τέλος, δραστηριοποιείται ως ομιλητής σε παρουσιάσεις βιβλίων καθώς και ως αρθρογράφος σε λογοτεχνικές ιστοσελίδες ενώ είναι και μέλος του σωματείου «Το Ράφι της αγάπης». Τα τελευταία χρόνια ταξιδεύει   συχνά   κάνοντας   έρευνα   στα   μέρη   που διαδραματίζονται οι ιστορίες των επόμενων βιβλίων του.

 

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια