Ο συγγραφέας Επιφάνιος Παστού μιλάει για το Φεστιβάλ Όψεις του Φανταστικού 2022


Συνέντευξη στη Στέλλα Πετρίδου

Το Φεστιβάλ Όψεις του Φανταστικού 2022 αναμένεται να πραγματοποιηθεί στην Κύπρο στις 7,8 και 9 Οκτωβρίου. Ανάμεσα στους συγγραφείς που θα λάβουν μέρος στο φεστιβάλ είστε κι εσείς. Πώς αισθάνεστε γι’ αυτό;

Είναι πρωτόγνωρο συναίσθημα. Σίγουρα είμαι πολύ χαρούμενος και νιώθω απέραντη τιμή και ευγνωμοσύνη. Ανυπομονώ να γνωρίσω από κοντά κι άλλους συγγραφείς και να συζητήσω με τους αναγνώστες μας για το δικό μου βιβλίο.

Είναι η πρώτη φορά που συμμετέχετε στο συγκεκριμένο φεστιβάλ; Ποια η γνώμη σας για τη συγκεκριμένη διοργάνωση;

Καλώς ή κακώς χωρίς γνώση δεν υπάρχει και γνώμη. Ευελπιστώ να περάσουμε όμορφα και δημιουργικά και να υπάρξει μια όμορφη αλληλεπίδραση τόσο με τον κόσμο όσο και με τους άλλους συγγραφείς.

«Στηρίζουμε τους συγγραφείς με έργα και πράξεις!

Δίνουμε φωνή σε όλους τους συγγραφείς, δίνουμε φωνή στη φωνή σου.

Δίνουμε φωνή στους συγγραφείς!»

Ο εκδοτικός οίκος «Συμπαντικές Διαδρομές» για ακόμα μια φορά στηρίζει τη λογοτεχνία του φανταστικού σε μια εποχή που είναι ολοφάνερο, αν λάβουμε υπόψη την ολοένα και αυξανόμενη εμπορική του κίνηση, πως το συγκεκριμένο είδος ακμάζει. Εσείς προσωπικά είστε ευχαριστημένος με το εκδοτικό σας σπίτι και την όλη στήριξη που σας παρέχει;

Αναμφίβολα. Είμαστε πολύ ευχαριστημένοι με τον εκδοτικό μας οίκο και χαιρόμαστε που μας άνοιξε διάπλατα τις πόρτες του.

Τελικά, η λογοτεχνία του φανταστικού έχει φανατικούς αναγνώστες ή όχι; Τι πιστεύετε;

Πιστεύω πώς υπάρχουν φανταστικοί αναγνώστες. Μένει απλά να πιστοποιήσουμε του λόγου το αληθές στο φεστιβάλ τον Οκτώβριο.


Γνωρίζετε τους υπόλοιπους συγγραφείς που λαμβάνουν μέρος στο φεστιβάλ; Τι τους εύχεστε;

Γνωρίζω μερικούς μέσα από τα έργα τους και ανυπομονώ να τους γνωρίσω και από κοντά. Τους εύχομαι πάνω από όλα σωματική και πνευματική υγεία και ευεξία. Όλα τα υπόλοιπα έρχονται με κόπο και προσπάθεια. Έτσι κι αλλιώς για τον Έλληνα η έκφραση ‘Δεν μπορώ” δεν υπάρχει.

Μιλήστε μας για το δικό σας βιβλίο. Τι πραγματεύεται με δυο λόγια;

Είναι ένα βιβλίο εξέλιξης, προβληματισμού και αυτογνωσίας. Το έγραψα κυρίως για να δώσω ένα καλό μάθημα, πρώτα απ’ όλα σε μένα και μετά σε όσους το διάβασαν για να μάθουμε να μην απελπιζόμαστε και να επιμένουμε για να πετύχουμε τους στόχους μας. Το πιο εύκολο είναι να τα παρατήσεις αλλά διαβάζοντας το βιβλίο καταλαβαίνει κανείς ότι για να μάθει κάποιος να αγωνίζεται πρέπει να μπει στον αγώνα.

Πότε είναι προγραμματισμένη η παρουσίαση του βιβλίου σας και τι ώρα;

Την Παρασκευή 7 Οκτωβρίου στις 19.10 θα είμαι στο Υφαντουργείο (Λευκώνος 69, Λευκωσία) και την Κυριακή 9 Οκτωβρίου στις 20.30 θα είμαι στο μπαρ Stories (Κλεάνθη Καλογερά, Λάρνακα)

Κλείνοντας θα θέλαμε να στείλετε το δικό σας μήνυμα στο αναγνωστικό κοινό που σας διαβάζει.

Πρώτα απ’ όλα θέλω να τους ευχαριστήσω μέσα απ’ την καρδιά μου και μετά να τους αφιερώσω δύο στίχους από το τραγούδι που έγραψε ο Κώστας Βίρβος και λέγεται “Κοιμήσου Αγγελούδι μου”.

Κοιμήσου περιστέρι μου να γίνεις σαν ατσάλι
Να γίνει κι η καρδούλα σου σαν του Χριστού μεγάλη
Για να μην πεις μες στη ζωή σου δεν μπορώ
κι αν πρέπει ακόμα να σηκώσεις και σταυρό

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια