Επιλέγουμε βιβλία για το 2023 | Μέρος 3


Βιβλία, βιβλία, βιβλία... Ένας κόσμος μαγικός, εντελώς διαφορετικός από τον πραγματικό, μοναδικός κι απίστευτα ελκυστικός. Ίσως, γιατί το βιβλίο έχει τη δύναμη να χαλαρώσει απόλυτα τον αναγνώστη, να αποβάλει τις σκοτούρες από το μυαλό του και να του προσφέρει έστω και για λίγο την πολυπόθητη φυγή του στο φανταστικό.
Το 2023 είναι ακόμα στην αρχή. Οι βιβλιοπροτάσεις μας ωστόσο συνεχίζονται. Και πιστέψτε μας, είναι αρκετά ενδιαφέρουσες και πάλι!! 




Βιβλίο πρώτο
Οι βαλίτσες των μυρμηγκιών, της Βέρας Αναστασίου
Εκδόσεις: Συμπαντικές Διαδρομές
Κατηγορία: Παραμύθι


Η συγγραφέας Βέρα Αναστασίου στο νέο της παραμύθι ταξιδεύει τον αναγνώστη σε μια τρυφερή και συγκινητική ιστορία που κάνει λόγο για τους ισχυρούς δεσμούς της οικογένειας, όταν αυτοί ενισχύονται ακόμα περισσότερο με τη βοήθεια της ανιδιοτελούς αγάπης, της συναισθηματικής στήριξης, της φροντίδας και της κατανόησης. 
Μια οικογένεια μυρμηγκιών συγκεκριμένα βιώνει τη δική του επώδυνη περιπέτεια όταν αναγκάζεται να μεταναστεύσει. Στόχος της στέκεται η εξασφάλιση μιας νέας και πιο ασφαλούς στέγης που θα τους προφυλάξει στο μέλλον από τους πολλούς και μη αντιμετωπίσιμους κινδύνους της καθημερινότητάς τους. 
Η συνειδητοποίηση ότι τελικά η ασφάλεια δεν αρκεί για να φέρει την ευτυχία στα πρόσωπά τους είναι και το μήνυμα που λαμβάνει στο τέλος ο μικρός αναγνώστης ως επίλογο.
Μια όμορφη ιστορία με μια όμορφη εικονογράφηση που οπωσδήποτε αξίζει να διαβαστεί.

Διαβάστε περισσότερα για το βιβλίο εδώ

Βιβλίο δεύτερο
Το πιάτο, της Κωνσταντίνας Τασσοπούλου
Εκδόσεις: Υδροπλάνο
Κατηγορία: Παιδικό


Μια ιστορική αναδρομή στο παρελθόν και μάλιστα μιας θλιβερής για τους Έλληνες περιόδου του προηγούμενου αιώνα γίνεται με το βιβλίο αυτό. Είναι η περίοδος της έντονης μετανάστευσης που εκδηλώθηκε λόγω της μεγάλης φτώχειας που χαρακτήριζε την πλειονότητα του πληθυσμού, των άπορων και αμόρφωτων ανθρώπων της πληγωμένης από τους πολέμους Ελλάδας, οι οποίοι ήλπισαν με τον ξενιτεμό τους σε ένα καλύτερο μέλλον. Κι όμως, ο τρόπος που παρουσιάζεται η ιστορία της συγγραφέως, το περιπετειώδες ταξίδι της μετανάστευσης δηλαδή, είναι αρκετά διακριτική, χιουμοριστική θα λέγαμε, μιας και οι τελικοί αποδέκτες της είναι τα παιδιά. 
Το βιβλίο συνοδεύεται από πλούσια εικονογράφηση, η οποία στο σύνολό της είναι ασπρόμαυρη. Επίσης τις εικόνες συμπληρώνουν φωτογραφίες και πληροφορίες του παρελθόντος που βοηθούν τον μικρό αναγνώστη να εισχωρήσει περισσότερο στην ιστορική πραγματικότητα στην οποία αναφέρεται η συγγραφέας. Αναγκαία η επιλογή αυτή, ομολογουμένως, για τη διατήρηση του ενδιαφέροντός του από την αρχή ως το τέλος της αφήγησης.

Διαβάστε περισσότερα για το βιβλίο εδώ

Βιβλίο τρίτο
Χθες, σήμερα και αύριο, του Δημήτρη Κορπέτη
Εκδόσεις: Συμπαντικές Διαδρομές
Κατηγορία: Ποιητική συλλογή


Τριάντα «αποσπάσματα» στιγμών της ζωής του ποιητή ενώνονται και κάνουν μια συρραφή ανησυχιών και έκφρασης. Θα μπορούσαμε να πούμε πως πρόκειται για μία εξομολογητική κατάθεση ψυχής, ένα προσωπικό ημερολόγιο ζωής

Ποίηση άλλοτε ομοιοκατάληκτη και άλλοτε ελεύθερη, ολογόστιχη κατά το πλείστον και πρωτοπρόσωπη, περιεκτική, αν και επαρκώς περιγραφική, γεμάτη εικόνες και συναισθήματα.

Διαβάστε περισσότερα για το βιβλίο εδώ

Βιβλίο τέταρτο
Απ’ το πλευρό του Αδάμ, της Χρυσούλας Πατρώνου
Εκδόσεις: Ελκυστής
Κατηγορία: Νουβέλες


Το βιβλίο φιλοξενεί δύο νουβέλες, δύο διαφορετικές ιστορίες, των οποίων οι ηρωίδες είναι γυναίκες. Για το λόγο αυτό κι η συγγραφέας τοποθετεί τις γυναίκες αυτές κάτω από τη «σκέπη» του Αδάμ.
Η πρώτη νουβέλα έχει τίτλο "Η Διερμηνεία". Στην ιστορία αυτή συναντάμε τη θετή και τη φυσική μητέρα, σε δύο διαφορετικές υιοθεσίες, που εύλογα προκαλούν συναισθηματικές εντάσεις, λόγω της χρονοβόρας διαδικασίας και αναμονής, της μεγάλης συναισθηματικής αναστάτωσης και των δυσκολιών που προκύπτουν στην πορεία της.

Η δεύτερη νουβέλα έχει τίτλο "Η Χλαίνη". Στην ιστορία αυτή η συγγραφέας μεταφέρει τον αναγνώστη στην δίνη του εμφύλιου πολέμου με κεντρική ηρωίδα μια νεαρή γυναίκα, αντάρτισσα του ΕΑΜ. Η προσπάθεια δύο ανθρώπων να βρουν το χαμένο της πτώμα και να το θάψουν όπως πραγματικά του αξίζει συγκλονίζει τον αναγνώστη και δικαιολογημένα τον καθηλώνει.
Άλλο ένα αντιπροσωπευτικό δείγμα γραφής από την πολυγραφότατη συγγραφέα
Χρυσούλα Πατρώνου - Παπατέρπου που οπωσδήποτε αξίζει να διαβαστεί.

Διαβάστε περισσότερα για το βιβλίο εδώ

Βιβλίο πέμπτο
Οι ναυαγοσώστες, της Ευτυχίας Δοβλέτογλου
Εκδόσεις: Φυλάτος
Κατηγορία: Μυθιστόρημα


Η ιστορία που ξετυλίγεται στο βιβλίο αυτό αποδεικνύει για ακόμα μια φορά τη μεγάλη αγάπη της συγγραφέως για τη Νότια Κορέα. Εξάλλου, η αγάπη αυτή φαίνεται και από τα προηγούμενα τέσσερα βιβλία της. Βέβαια, το μεγαλύτερο μέρος της ιστορίας διαδραματίζεται στην Ελλάδα και συγκεκριμένα στα Νέα Φλογητά.
Ο τίτλος “Οι Ναυαγοσώστες” αναφέρεται στους δυο πρωταγωνιστές μιας καλοκαιρινής ιστορίας αγάπης και συγκεκριμένα ανάμεσα στην Ελληνίδα ναυαγοσώστρια Θάλεια Αναγνώστου και τον Νοτιοκορεάτη ναυαγοσώστη Κιμ Τσανγκ Σικ. Η αδυναμία της Θάλειας να εξηγήσει τους λόγους που έφεραν τον Κίμ στην Ελλάδα και ειδικότερα σε μια παραλία που δεν είναι καν κοσμοπολίτικη της δημιουργεί αρκετές καχυποψίες για το ποιος τελικά είναι στην πραγματικότητα ο άντρας που στέκει απέναντί της και τι σχέση μπορεί να έχει με τη χώρα που τον φιλοξενεί.
Ο μεγάλος τους έρωτας όμως θα τους φέρει ακόμα πιο κοντά κι αναπόφευκτα θα ενώσει με φυσικό τρόπο τους πολιτισμούς τους. Αν και φαινομενικά οι πολιτισμοί αυτοί μοιάζουν εντελώς διαφορετικοί μεταξύ τους στην πορεία αποδεικνύεται ότι τους ενώνουν πολλά κοινά χαρακτηριστικά. 
Η γρήγορη κι ευχάριστη ροή της ιστορίας παρασύρει τον αναγνώστη σε ένα ταξίδι μαγικό που οπωσδήποτε του περνάει πολλά μηνύματα που χρήζουν μελέτης και προσοχής.

Διαβάστε περισσότερα για το βιβλίο εδώ

Βιβλίο έκτο
Ματωμένος Κάκτος, της Μαρίνας Χρόνη
Εκδόσεις: Ελκυστής
Κατηγορία: Μυθιστόρημα


Η ιστορία του βιβλίου κάνει λόγο για τον Ορφέα, τον δεκαεπτάχρονο έφηβο, ο οποίος ζει τη ζωή που ο ίδιος έχει δημιουργήσει για τον εαυτό του στο μυαλό του και η οποία είναι περιστοιχισμένη από ενοχές. Ο Ορφέας ζει μονάχα για να κάνει κακό στον εαυτό του. Αυτό μονάχα τον κάνει να νιώθει καλύτερα, γεγονός φυσικά που δυσκολεύει σημαντικά τις σχέσεις του με τους γύρω ανθρώπους, αλλά και τη ζωή του γενικότερα. Το αν στο τέλος θα καταφέρει να βρει τη λύτρωση αποδεσμευόμενος από όλα αυτά είναι κάτι που ο αναγνώστης θα το διαπιστώσει διαβάζοντας ολόκληρη την ιστορία του βιβλίου αυτού.
Μια αρκετά ενδιαφέρουσα ιστορία για έφηβους, αλλά και για ενήλικες που οπωσδήποτε αξίζει να διαβαστεί.

Διαβάστε περισσότερα για το βιβλίο εδώ

Βιβλίο έβδομο
Επικίνδυνες λέξεις, της Φιλομήλα Λαπατά
Εκδόσεις: Ψυχογιός
Κατηγορία: Μυθιστόρημα


Πρόκειται για ένα κοινωνικό μυθιστόρημα που δίνει έμφαση στις λέξεις οικογένεια, ζήλια, γάμος, διαζύγιο, θάνατος, πένθος, αρρώστια, προδοσία, απιστία, αποτυχία, έκπληξη, θυμός, φυγή, συγγνώμη. Επικίνδυνες τις χαρακτηρίζει η συγγραφέας, όπως άλλωστε φαίνεται κι από τον τίτλο του βιβλίου, όμως είναι πραγματικά έτσι; Ή μήπως ο καθένας από εμάς τις καθιστά επικίνδυνες ανάλογα με τον τρόπο που τις προσεγγίζει κι ανάλογα με τη σημασία που τελικά επιλέγει να δώσει σ' αυτές;
Η υπόθεση της ιστορίας έχει ως εξής:
Περίπου στο 1980, οι δυο δίδυμες εγγονές της Αμαλίας Κορωναίου κληρονομούν το αρχοντικό της οικογένειας στην Διονυσίου Αρεοπαγίτου με σκοπό να βελτιωθούν οι μεταξύ τους σχέσεις, οι οποίες είναι φανερό ότι ακροβατούν πάνω σε ένα τεντωμένο σκοινί. Κι ενώ η κληρονομιά θα μπορούσε όντως να τις φέρει κοντά συναισθηματικά, ο εκ διαμέτρου αντίθετος χαρακτήρας τους δε συμβάλει ιδιαίτερα σ' αυτό.
Η Μυρσίνη υπηρετεί το Καλό, ενώ η Αταλάντη το Κακό. Η μία είναι η γλυκιά, καλοσυνάτη κι υπάκουη αδερφή, ενώ η άλλη η δυναμική, αντιδραστική κι επαναστάτρια. Μα το καλό δίχως το κακό μπορεί να υπάρξει στη ζωή; Μήπως η συνύπαρξή τους οδηγεί στην ολοκλήρωση και τελικά στην πολυπόθητη ισορροπία;
Ο χρόνος μεγαλώνει ακόμα περισσότερο τις διαφορές. Αρκεί όμως ένα γεγονός για να τα ανατρέψει όλα, να τα αποδυναμώσει και τελικά να τα αποκαταστήσει. Τελικά μπορεί να συμβεί αυτό; Είναι δυνατόν; Μπορεί η αγάπη κι η συγχώρεση να φέρει τη γαλήνη στην ταραγμένη ψυχή;
Καθηλωτική και λυτρωτική η πένα της συγγραφέως που ζωντανεύει το περιεχόμενο των λέξεων και παρασύρει τον αναγνώστη σε ένα ταξίδι συναρπαστικό με οδηγό τις ίδιες τις λέξεις.
Ένα βιβλίο γραμμένο με μαεστρία που συγκινεί και γοητεύει.
Οπωσδήποτε αξίζει να διαβαστεί.

Διαβάστε περισσότερα για το βιβλίο εδώ

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια