Αλέξανδρος Καψοκόλης: "Όταν με καλεί η συγγραφή, τρέχω χωρίς δεύτερη σκέψη"


Σήμερα στις Τέχνες φιλοξενούμε ξανά τον ιατρό, αθλητή και συγγραφέα Αλέξανδρο Καψοκόλη. Αυτή τη φορά, με αφορμή το νέο του βιβλίο, που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις «Βακχικόν» και φέρει τον τίτλο «Τα Βασίλεια».

Συνέντευξη στη Στέλλα Πετρίδου


Κύριε Καψοκόλη, είναι η δεύτερη φορά που φιλοξενείστε στις Τέχνες. Σήμερα, βέβαια, για να μας παρουσιάσετε το νέο σας βιβλίο που κυκλοφόρησε τον Νοέμβριο του 2022. Όμως, πριν ξεκινήσουμε να μιλάμε γι’ αυτό, θα ήθελα να μας συστήσετε ξανά τον εαυτό σας στο αναγνωστικό κοινό.

Είναι μεγάλη μου χαρά που με φιλοξενείτε στη σελίδα σας για άλλη μια φορά. Είμαι χειρουργός οφθαλμίατρος στο αντικαρκινικό νοσοκομείο Άγιος Σάββας, διδάκτωρ της ιατρικής σχολής Αθηνών.Επίσης, υπήρξα επαγγελματίας υδατοσφαιριστής με διεθνείς διακρίσεις και στο χώρο της λογοτεχνίας εμφανίστηκα το 2020 με το πρώτο μου βιβλίο "Το Άβατο, η ματωμένη γη" που το έγραψα το 2009-2012. "Τα Βασίλεια" κυκλοφόρησαν το Δεκέμβριο του 2022, πάλι από τις εκδόσεις Βακχικόν.

Γιατί γράφετε;

Όταν ξεκίνησα να γράφω το "Άβατο" με οδήγησε σε κόσμους που δεν μπορούσα να φανταστώ και εγώ ο ίδιος και αυτούς θέλησα να σας τους γνωρίσω.


Πώς συνδυάζεται η συγγραφική σας δραστηριότητα με το αντικείμενο των σπουδών σας, αλλά και με την επαγγελματική σας ενασχόληση;

Είναι δυο διαφορετικοί κόσμοι, η πραγματικότητα που ζω καθημερινά στο νοσοκομείο, που είναι μεν σκληρή, αλλά το λατρεύω σαν επάγγελμα και από την άλλη η συγγραφή που όταν με καλεί τρέχω χωρίς δεύτερη σκέψη.

Από πού αντλείτε γενικότερα έμπνευση για να πλάσετε τις ιστορίες σας;

Το ίδιο το βιβλίο με οδηγεί και κάθε σελίδα είναι και για μένα είναι μια έκπληξη.

Τι προσφέρει η σύγχρονη λογοτεχνία στον άνθρωπο κατά τη γνώμη σας;

Ευκαιρίες να δει λίγο πιο έξω από το μικρόκοσμό του και την καθημερινότητά του.

Πιστεύετε ότι οι άνθρωποι με την ολοένα και αυξανόμενη χρήση του διαδικτύου διαβάζουν βιβλία στις μέρες μας;

Όχι ιδιαίτερα. Ίσως τα πολυδιαφημισμένα.

Ποια είναι η γνώμη σας για την εκδοτική πραγματικότητα στην Ελλάδα;

Είμαι πολύ λίγο διάστημα στο χώρο για να έχω άποψη επί του θέματος. Ίσως θα πρέπει να γίνεται ένα καλύτερο ξεκαθάρισμα.


Ας μιλήσουμε τώρα για το δεύτερο βιβλίο σας, που κυκλοφορεί πάλι από τις εκδόσεις «Βακχικόν» και φέρει τον τίτλο «Τα Βασίλεια». Πώς προέκυψε ο τίτλος του βιβλίου σας και ποια η σχέση του με τα όσα γράφετε σ’ αυτό;

"Τα Βασίλεια" είναι ένας φανταστικός κόσμος κυριολεκτικά και μεταφορικά στον οποίο θα αγωνιστούν οι ήρωες μας, είτε για να τα προστατεύσουν, είτε για να τα καταστρέψουν.

Στις αρχικές σελίδες του βιβλίου σας γράφετε: «Οι εφιάλτες σου δεν είναι εκεί για να σε στοιχειώσουν, είναι εκεί για να σε προστατεύουν από τα όνειρα που φανταζόσουν». Τι εννοείτε;

Ο καθένας μπορεί να το ερμηνεύσει διαφορετικά, ακόμα και για μένα είναι ένα μικρό μυστήριο.

Ποιο υπήρξε το ερέθισμά σας για να ξεκινήσετε τη συγγραφή του συγκεκριμένου έργου;

Οι ιστορίες που έλεγα στη μικρή μου αδερφή για τους τρεις βασιλιάδες.

Μιλάμε, επομένως, για ένα μυθιστόρημα που εντάσσεται στη σφαίρα του φανταστικού και που υπηρετεί την πολεμική - επική λογοτεχνία. Θεωρείτε πως η θεματική του, κεντρίζει το ενδιαφέρον περισσότερο των αντρών; Κι αν ναι αυτό εσάς σας απασχολεί ως δημιουργό που θέλει να προωθήσει σε μεγαλύτερο κοινό το έργο του;

Όχι, θεωρώ ότι είναι ανεξαρτήτου φύλου, όπως και το "Άβατο" το οποίο παρομοίως θεωρήθηκε ότι γράφτηκε για το αντρικό κοινό, αλλά διαβάστηκε και αγαπήθηκε εξίσου και από το γυναικείο κοινό, ίσως και περισσότερο..

Υπάρχουν συγκεκριμένα μηνύματα που θέλετε να περάσετε μέσα από το συγκεκριμένο σας βιβλίο;

Σε κάθε βιβλίο πιστεύω πως ο συγγραφέας επιθυμεί να περάσει κρυφά μηνύματα, αλλά προτιμώ το αναγνωστικό μου κοινό να τα ανακαλύπτει, χωρίς να χρειάζεται να τους καθοδηγώ ή να τους τα αποκαλύπτω.

Έχετε γράψει κι άλλες φανταστικές ιστορίες που έχουν πάρει κι αυτές το δρόμο της έκδοσης. Σκοπεύετε να υπηρετήσετε και στο μέλλον τη λογοτεχνία του φανταστικού; Σας δελεάζει μια τέτοια προοπτική;

Μ΄αρέσει η λογοτεχνία του φανταστικού, χωρίς να σημαίνει ότι κατατάσσομαι σε αυτή και μόνο, γιατί το επόμενο βιβλίο που έχω ήδη γράψει και θα κυκλοφορήσει το 2024 είναι καθαρά βιβλίο εποχής.


Παρότι οι χαρακτήρες του βιβλίου σας είναι φανταστικοί, θα εντοπίσει ο αναγνώστης σ’ αυτούς στοιχεία υπαρκτών προσώπων;

Θα βρει πάρα πολλά κοινά και νομίζω ότι και αυτοί που δε θα βρούνε κοινά πιστεύω πως θα ήθελαν πολύ να μοιάσουν σε κάποιον από τους ήρωες.

Το βιβλίο σας απευθύνεται αποκλειστικά σε ενήλικες ή μπορεί να αποτελέσει ανάγνωσμα και για το εφηβικό κοινό;

Τα βιβλία μου μπορούν να διαβαστούν από όλες τις ηλικίες, από 14 ως 104. Τα παιδιά είναι πολύ πιο ώριμα και έτοιμα από ότι ήμασταν εμείς.

Είστε ευχαριστημένος από τη συνεργασία σας με τις εκδόσεις «Βακχικόν»; Θεωρείτε πως ένας καλός εκδοτικός οίκος συμβάλει σημαντικά για την καλύτερη και επιτυχέστερη προώθηση ενός βιβλίου;

Θεωρώ ότι το Βακχικόν είναι ένας απόλυτα αξιόπιστος και καλός εκδοτικός οίκος.

Σχεδιάζετε κάποια παρουσίαση του βιβλίου σας το προσεχές διάστημα;

Ναι, θα γίνει πάλι στον Ιανό το Μάιο με εξαίρετους ομιλητές. Στο "Άβατο" ήταν ομιλητές ο Στέφανος Δάνδολος και η Κατερίνα Λέχου, σε αυτό θα έχουμε επίσης ξεχωριστούς ομιλητές-έκπληξη.

Κύριε Καψοκόλη, σας ευχαριστώ πολύ για την όμορφη συζήτηση και σας εύχομαι κάθε επιτυχία προσωπική και συγγραφική.

Εγώ σας ευχαριστώ πολύ και εύχομαι να τα πούμε και από κοντά στην παρουσίαση του βιβλίου.


Βιογραφικό:

Ο Αλέξανδρος Καψοκόλης γεννήθηκε στον Πειραιά και μεγάλωσε στην Καστέλα. Από την ηλικία των εφτά ασχολήθηκε με τον αθλητισμό και συγκεκριμένα έκανε πρωταθλητισμό στην κολύμβηση αρχικά και στα δώδεκα συνέχισε στην υδατοσφαίριση με το σωματείο του Εθνικού Πειραιώς. Διακρίθηκε τόσο στο εγχώριο πρωτάθλημα της Α1, όσο και σε επίπεδο εθνικών ομάδων με πάρα πολλά μετάλλια. Το 2005 αποφοίτησε από την Ιατρική Σχολή Αθηνών και το 2015 πήρε την ειδικότητα του Χειρουργού Οφθαλμίατρου. Από το 2018 εργάζεται στο νοσοκομείο Άγιος Σάββας όπου και υπηρετεί έως και σήμερα από τη θέση του Επιμελητή Α'. Το 2020 έλαβε τον τίτλο του Διδάκτορα της Ιατρικής Σχολής Αθηνών. Το πρώτο του μυθιστόρημα Το Άβατο: Η ματωμένη γη κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Βακχικόν το 2020.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια