Αφιέρωμα στη συγγραφέα Στέλλα Καραμπακάκη

 


Η Στέλλα Καραμπακάκη είναι Ταύρος στο ζώδιο και στα... νεύρα επίσης.

Έχει σπουδάσει Επικοινωνία και ΜΜΕ στο Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Γράφει, μεταφράζει, κάνει επιμέλειες και παίζει με τις λέξεις, σατιρίζοντας τα πάντα και κυρίως τις ανθρώπινες σχέσεις που είναι και η μεγαλύτερη πηγή έμπνευσης για εκείνη.

Ακριβώς αυτές, οι σχέσεις, έχουν αποτελέσει τη μεγαλύτερη θεματική ενότητα στα βιβλία της. Εννέα στο σύνολό τους, με πρώτο το βιβλίο «Οι Άντρες είναι σαν τα παπούτσια» που κυκλοφόρησε το μακρινό 2009, όταν ακόμα ο χώρος του βιβλίου και των εκδόσεων έψαχνε κάτι λίγο πιο... «εκλεκτόν», ανάμεσα στους νέους συγγραφείς που επέλεγε να υποστηρίξει.

Ακολούθησαν τα «Ένα Ξωτικό στον Κήπο της Ουτοπίας», 


«Σαν τον Αλήτη με τη Λαίδη», 

«Ένα Μπακούρι στην Αθήνα»


 και «Το Μεγάλο Τζέρτζελο» 


-μια πολιτική σάτιρα που κυκλοφόρησε το 2015 και θεωρείται ένα από τα καλύτερα βιβλία της. Μετά από κάποια χρόνια απουσίας από τον χώρο, η Στέλλα Καραμπακάκη επέστρεψε με το «Οι Άντρες είναι σαν τα παπούτσια #το δύο», 


ενώ ακολούθησε το «Ζωή σε λόγου μας» 


και το «Εξάρχεια
city». 


Το τελευταίο, αγαπήθηκε πολύ από το αναγνωστικό κοινό και αναμένεται να κυκλοφορήσει σε δεύτερη έκδοση. 

Πριν από δυο χρόνια, κυκλοφόρησε το «Η Ευτυχία είναι γένους θηλυκού», ένας οδηγός επιβίωσης με θέμα τη γυναίκα και την αναζήτηση του εαυτού.

Η Στέλλα Καραμπακάκη έχει συνεργαστεί με διαφορετικούς εκδοτικούς οίκους, όχι μόνο ως συγγραφέας αλλά και ως καλλιτεχνική διευθύντρια. Έχει διδάξει δημιουργική γραφή σε νέους συγγραφείς, έχει υπάρξει μέντορας στο Women on Top που έχει στόχο την ενδυνάμωση των γυναικών, ενώ έχει συνεργαστεί με γνωστούς stand up comedians, αλλά και με πολλούς αγαπημένους της μουσικούς, αφού, ως μουσικός και η ίδια, έχει υπογράψει τους στίχους και τη μουσική σε αρκετά τραγούδια.

Έχει συμπεριληφθεί στην ανθολογία με τους καλύτερους συγγραφείς χιουμοριστικού διηγήματος των τελευταίων πενήντα ετών, που κυκλοφόρησε το 2022 από τις εκδόσεις «24 Γράμματα», ενώ, η βασική της απασχόληση τα τελευταία χρόνια είναι το σενάριο, αφού γράφει σε επιτυχημένες τηλεοπτικές σειρές.

Το κέντρο της Αθήνας και συγκεκριμένα τα Εξάρχεια είναι ένας μόνιμος... «προορισμός» για εκείνη, μιας και αγαπά το μοναδικό τους χρώμα και εμπνέεται από τις περιπλανήσεις στους γεμάτους graffiti δρόμους τους. Εκεί, στο κέντρο της πολύβουης πόλης, στο κέντρο των γεγονότων, των πολιτικών ζυμώσεων και της άκρατης δημιουργικότητας νιώθει... σαν στο σπίτι της.

Όπως έχει πει και σε παλαιότερη συνέντευξή της, τα πιο σημαντικά ταξίδια της ζωής της δεν είναι προορισμοί, αλλά άνθρωποι. Την ταξιδεύουν, την βοηθάνε να εξελίσσεται και αποτελούν μια αστείρευτη πηγή έμπνευσης.

Αυτό που αγαπάει περισσότερο από όλα είναι το κρασί και τα ανοιξιάτικα βράδια. Αυτό που μισεί περισσότερο από όλα είναι η βλακεία και η έλλειψη επαγγελματισμού.

Αυτό που αγαπάει να... μισεί είναι οι ανθρώπινες σχέσεις, που είναι γεμάτες ευχάριστες αλλά και δυσάρεστες εκπλήξεις -η ίδια θα τις παρομοίαζε με ένα μπλεγμένο κουβάρι που ποτέ δεν ξέρεις αν θα καταφέρεις να ξεμπλέξεις.

Σύντομα αναμένεται το δέκατο βιβλίο της, από τις εκδόσεις Λυκόφως. Πρόκειται για μια συνεργασία έκπληξη, αφού η Στέλλα αφήνει για λίγο τη σάτιρα και καταπιάνεται με το young adult fantasy. Το νέο της βιβλίο δεν το υπογράφει μόνη της, αλλά με τον μετρ του είδους, τον Γιώργο Γιώτσα. Δεν θα μπορούσε να έχει διαλέξει καλύτερο συνεργάτη εξάλλου, αφού πρόκειται για έναν βραβευμένο συγγραφέα της Λογοτεχνίας του Φανταστικού.


*Οι φωτογραφίες με τη συγγραφέα είναι του Άγγελου Σλατινόπουλου 

 

Δημοσίευση σχολίου

2 Σχόλια

  1. Γιώργος Γιώτσας: αγαπώ οτι γράφει! Με το καλό η συνεργασία και μπορώ να πω δεν την ήξερα τη συγγραφέα, αλλα μια καλη ευκαιρία να γνωρίσω τα βιβλία της μέσα απο αυτο το αφιερωμα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ειλικρινά χαρά μου Ελένη! Να είσαι καλά! Πιστεύω θα απολαύσεις αυτή την ιδιαίτερη συνεργασία! Θα χαρούμε να σε δούμε στα φεστιβάλ που έρχονται να τα πούμε και από κοντά!

      Διαγραφή