Κατερίνα Μανανεδάκη: "Δεν ακολουθώ συνταγές επιτυχίας"


Η Κατερίνα Μανανεδάκη είναι δημοσιογράφος και συγγραφέας μυθιστορημάτων, τα οποία έχουν πουλήσει χιλιάδες αντίτυπα, έχουν γίνει μπεστ σέλερ, ενώ πολλά από αυτά ετοιμάζονται να μεταφερθούν στον κινηματογράφο και στην τηλεόραση κι έχουν μεταφραστεί στο εξωτερικό. Σήμερα φιλοξενείται στις Τέχνες για να μας μιλήσει για το τελευταίο της βιβλίο που έχει τον τίτλο «Σας έχω βαρεθεί όλους» και κυκλοφορεί από τις εκδόσεις «Ψυχογιός». 

Συνέντευξη στη Στέλλα Πετρίδου


Κυρία Μανανεδάκη έχετε διαγράψει μια αξιόλογη και επιτυχή συγγραφική πορεία μιας και όλα τα βιβλία σας, δεκαοκτώ στον αριθμό, έχουν γίνει μπεστ σέλερ. Πού οφείλεται αυτή η επιτυχία;

Στην αλήθεια που κρύβω μέσα στις ιστορίες μου και στην επιθυμία μου να καταγράψω με τρόπο χιουμοριστικό αλλά βαθιά ανθρώπινο όλα όσα μας συμβαίνουν κάθε ημέρα.

Είναι το μυθιστόρημα το λογοτεχνικό είδος που σας συναρπάζει περισσότερο;

Ναι είναι αυτό που μου αρέσει και αυτό που μου ταιριάζει νομίζω και αυτό που όπως φαίνεται έχουν αγαπήσει και οι αναγνώστες μου.

Ποια είναι η κινητήρια δύναμη που σας ωθεί κάθε φορά στη δημιουργία;

Η ανάγκη μου να πω μια ιστορία. Η επιθυμία μου να πω τη δική μας ιστορία. Αυτή που κάθε φορά μας βασανίζει, μας προβληματίζει ή μας γεμίζει ελπίδα!

Πιστεύετε ότι οι άνθρωποι με την ολοένα και αυξανόμενη χρήση του διαδικτύου διαβάζουν λιγότερα βιβλία στις μέρες μας; Και τι βιβλία διαλέγουν να διαβάσουν περισσότερο;

Σίγουρα σε γενικές γραμμές διαβάζουμε λιγότερα βιβλία αλλά νιώθω πως τον τελευταίο καιρό έχει γίνει μια πολύ ωραία στροφή και οι αναγνώστες επιστρέφουν και πάλι στον υπέροχο κόσμο των μύθων που στήνουν οι συγγραφείς. Το τι διαλέγει ο καθένας έχει να κάνει με την εποχή στην οποία βρίσκεται. Με την ανάγκη που έχει να επιλέξει το δικό του ταξίδι…

Τι παίζει σημαντικότερο ρόλο στην εμπορικότητα ενός βιβλίου, η θεματολογία του, το είδος του ή το όνομα του συγγραφέα που το συνοδεύει;

Δεν ξέρω να σας απαντήσω! Γράφω με βάση την επιθυμία μου και την ανάγκη μου να πω αυτό που κρύβεται μέσα μου κάθε φορά. Δεν ακολουθώ συνταγές επιτυχίας.

Μπορεί να υπάρξει δημιουργία χωρίς έμπνευση; Ποια η γνώμη σας;

Όχι! Είναι ξεκάθαρο!

Βιβλία σας έχουν μεταφραστεί στο εξωτερικό, κάποια έχουν ανέβει στο θέατρο, ενώ κάποια άλλα ετοιμάζονται να μεταφερθούν στον κινηματογράφο και στην τηλεόραση. Πώς νιώθετε γι’ αυτό;

Χαρούμενη και ευλογημένη. Περιμένω την επόμενη μέρα με ανυπομονησία!

Τρέφετε αδυναμία σε κάποιο από τα βιβλία σας κι αν ναι, ποιο και γιατί;

Τρέφω μεγάλη αδυναμία για το καινούριο! Γι' αυτό που ξέρω πως είναι μπροστά και με περιμένει. Είναι η καινούρια πρόκληση!


Πολύ πρόσφατα κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις «Ψυχογιός» το νέο σας βιβλίο με τίτλο «Σας έχω βαρεθεί όλους». Πρόκειται για ένα χιουμοριστικό μυθιστόρημα που περιγράφει με διασκεδαστικό τρόπο την καθημερινότητα του ανθρώπου όπως πραγματικά είναι. Μιλήστε μας περισσότερο γι’ αυτό.

Είναι όπως το λέτε. Περιγράφει με τρόπο χιουμοριστικό την καθημερινότητα μας. Τις αγωνίες, τους φόβους, τις ελπίδες αλλά και τα όνειρα μας. Κι όλα αυτά με φόντο το Παρίσι που είναι ο ιδανικός καμβάς για μια αληθινά ανθρώπινη και …ξεμυαλιστική ιστορία.

Τι σας ενέπνευσε για τη συγγραφή της ιστορίας που αφηγείστε;

Μια εικόνα, ένα τραγούδι, μια κουβέντα, αυτά που κάθε φορά γίνονται αφορμή για τη συγγραφή των ιστοριών μου.

Πώς προέκυψε ο τίτλος του βιβλίου σας;

Ήθελα κάτι που να είναι κόντρα. Ένας λιγάκι αιχμηρός τίτλος για μια ρομαντική και τρυφερή ιστορία.

Υπάρχουν αυτοβιογραφικά στοιχεία στο βιβλίο σας ή όλα είναι προϊόν φαντασίας;

Είναι όλα προϊόντα φαντασίας. Δεν ζω μια τόσο συναρπαστική ζωή!

Περνάτε μηνύματα μέσα από την ιστορία σας αυτή;

Το ότι θα πρέπει να μην το βάζουμε ποτέ κάτω. Το ότι εκεί έξω μας περιμένει η χαρά και η αγάπη!

Σε ποιες ηλικίες απευθύνεται το βιβλίο σας;

Σε κάθε αναγνώστη που έχει επιθυμία να το διαβάσει.

Πόσο χρόνο σας πήρε για να ολοκληρώσετε το βιβλίο σας;

Περίπου ένα χρόνο.

Μιλήστε μας για το εκδοτικό σας σπίτι. Είστε ευχαριστημένη με τη μέχρι τώρα συνεργασία σας;

Απόλυτα!

Ποια τα επόμενα συγγραφικά σας βήματα;

Μια καινούρια ιστορία που ήδη έχει αρχίσει να τριγυρνάει στο μυαλό μου.

Μια ευχή σας για το μέλλον;

Να είμαστε γεροί και δυνατοί και να χαμογελάμε όσο μπορούμε με όσα μας συμβαίνουν!

Πριν κλείσουμε τη συζήτηση θα ήθελα να μας παραθέσετε ένα μικρό απόσπασμα από το βιβλίο σας.

«Με λένε Άννα και τους έχω βαρεθεί όλους. Στη δουλειά τα κάνω όλα εγώ, όμως τα λεφτά και τη δόξα τα παίρνουν το μουλάρι ο διευθυντής μου και κάτι ξετσίπωτες ινφλουένσερ. Στο σπίτι είμαι υποδειγματική σύζυγος, μάνα και κόρη, αλλά ακούω μόνο γκρίνια, κριτική, διαταγές και φωνές.

Στην καθημερινότητά μου ξυπνάω στις τέσσερις τη νύχτα με κρίσεις πανικού, δαίμονες με κατατρέχουν, πνεύματα με συμβουλεύουν, γίνομαι κατάσκοπος και πράκτορας, κυνηγός υδραυλικού και τσαγκάρη, πέφτω θύμα σέξτινγκ, μαθαίνω το γκόστινγκ, εκπαιδεύομαι ως στόκερ και, το κυριότερο, τις λατρεμένες μου γόβες τις βρίσκω να κολυμπάνε στα νερά!

Έχω βαρεθεί η κ@&*ζωή να μου δίνει συνέχεια λεμόνια, λεμόνια, λεμόνια.

Μέχρι τη στιγμή που όλα αλλάζουν!

Η ζωή «το παίρνει αλλιώς» και με ρίχνει στις σαμπάνιες, στις φράουλες, στις επιτυχίες αλλά και… στην αμαρτία! Μου χαρίζει πέντε μέρες στο Παρίσι για να ζήσω τα πιο τρελά, ρομαντικά, αληθινά, γεμάτα πολυτέλεια, λάμψη και γοητεία… ερωτικά βράδια! Εγώ να τρέχω να τα προλάβω όλα και διάφοροι κούκλοι Γάλλοι –και όχι μόνο– να τρέχουν να προλάβουν εμένα! Ο πύργος του Άιφελ λάμπει και μου ψιθυρίζει συνωμοτικά: «Εσύ κι εγώ θα έχουμε πάντα το Παρίσι!»

Κυρία Μανανεδάκη, σας ευχαριστώ πολύ για τη συζήτησή μας και σας εύχομαι καλή, δημιουργική και συναρπαστική συνέχεια.

Κι εγώ ευχαριστώ. Να είστε καλά κι όλα τα καλά!


Βιογραφικό:

Η ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΝΑΝΕΔΑΚΗ είναι δημοσιογράφος. Έχει δουλέψει στην τηλεόραση και στο ραδιόφωνο του ΑΝΤ1, στο Mega Channel, στο Star Channel και στον περιοδικό Τύπο, σε εκδόσεις υψηλής αναγνωσιμότητας και κυκλοφορίας. Έχει γράψει δεκαοκτώ βιβλία. Από τις Εκδόσεις ΨΥΧΟΓΙΟΣ κυκλοφορούν τα μυθιστορήματα ΤΙ ΤΡΑΒΑΜΕ ΚΙ ΕΜΕΙΣ ΟΙ ΜΑΝΕΣ!, που έχει πουλήσει περισσότερα από 150.000 αντίτυπα, το έχουν λατρέψει οι Ελληνίδες μαμάδες και ανέβηκε στο θέατρο, ΕΓΩ ΠΟΤΕ ΘΑ ΓΙΝΩ ΕΥΤΥΧΙΣΜΕΝΗ;, Ο ΠΟΛΕΜΟΣ ΤΗΣ ΖΥΓΑΡΙΑΣ, σε συνεργασία με την Ελένη Πετρουλάκη, ΑΥΤΗ Η ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΘΑ ΜΕ ΤΡΕΛΑΝΕΙ και ΤΗ ΜΕΡΑ ΠΟΥ ΠΗΡΑ ΤΑ ΒΟΥΝΑ. Βιβλία της ετοιμάζονται να μεταφερθούν στον κινηματογράφο και στην τηλεόραση κι έχουν μεταφραστεί στο εξωτερικό, ενώ όλα είναι μπεστ σέλερ.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια