Βιβλιοκριτική: "Από τις σπηλιές στο TikTok" του Γιώργου Μαυρίδη | Γράφει η Στέλλα Πετρίδου


Συγγραφέας: Γιώργος Μαυρίδης
Εκδόσεις: Παπαζήση
ISBN: 9789600244168
Σελίδες: 134



Πολλά έχουν ειπωθεί για την ανθρώπινη επικοινωνία. Το μόνο σίγουρο είναι ότι ως πρακτική κοινωνικοποίησης αποτελεί το πιο σημαντικό μέσο για την πρόοδο και την ευημερία του ανθρώπου. Η επικοινωνία στην ουσία καθορίζει και προδιαγράφει την ανθρώπινη εξέλιξη. Χωρίς την συμβολή της καμία κοινωνία δε θα μπορούσε να οργανωθεί στον κόσμο, κανένα έργο δε θα μπορούσε να επιτευχθεί, καμία γενιά δε θα διαδεχόταν η μία την άλλη, καμιά πρόοδος και καμία εξέλιξη δε θα οδηγούσε τον άνθρωπο στο σημερινό του προσωπικό θρίαμβο. Είναι απόλυτα σαφές και ξεκάθαρο ότι όλα τα σκαλοπάτια επιτυχίας τα οποία ανέβηκε ο άνθρωπος στην πορεία των αιώνων είχαν ως βασικό και αδιαπραγμάτευτο σημείο αναφοράς την ανθρώπινη συναναστροφή σε όλα τα επίπεδα.

Από την αρχαιότητα ακόμα ο άνθρωπος επιδίωκε την επικοινωνία με τους άλλους ανθρώπους, είτε για συναισθηματικούς λόγους είτε για καθαρά πρακτικούς λόγους και φυσικά για λόγους επιβίωσης. Η μοναξιά ως συνθήκη μονιμότητας ποτέ δεν αποτέλεσε αντισταθμιστικό παράγοντα κοινωνικοποίησης και φυσικά ποτέ δε βοήθησε στην εξέλιξη του ανθρώπου και στην πρόοδό του. Ως βαθύτερη ανάγκη, λοιπόν, η επικοινωνία πάντα όριζε το βήμα του στον κόσμο και ως βαθύτερη ανάγκη αναφέρεται και στο νέο βιβλίο του συγγραφέα και δημοσιογράφου Γιώργου Μαυρίδη με τίτλο «Από τις σπηλιές στο TikTok, Μια σύντομη εξιστόρηση της ανάγκης του ανθρώπου για επικοινωνία» που κυκλοφόρησε τον Νοέμβριο 2024 από τις εκδόσεις «Παπαζήση».

Ας μιλήσουμε όμως πιο συγκεκριμένα για το περιεχόμενο του βιβλίου αυτού. Πρόκειται για μια μελέτη του συγγραφέα, ο οποίος επιχειρεί να παρουσιάσει, να αναλύσει και να εξηγήσει ταυτόχρονα τους λόγους που οδήγησαν στην αλλαγή του τρόπου επικοινωνίας του ανθρώπου από την αρχαιότητα μέχρι και σήμερα. Κι ενώ τα πάντα όπως παρουσιάζονται στη μελέτη του έχουν αλλάξει από την εποχή των σπηλαίων ώσπου να φτάσουμε στη μεγάλη τεχνολογική ανάπτυξη των ημερών μας, κάτι ωστόσο παραμένει προκλητικά το ίδιο, χωρίς να αλλοιώνεται καθόλου στον χρόνο. Δεν είναι άλλο από τη βαθύτερη ανάγκη του ανθρώπου για επικοινωνία.

Φύσει κοινωνικό και πολιτικό ον καθώς είναι ο άνθρωπος, επιχειρεί κάθε φορά να ανακαλύψει τους καταλληλότερους τρόπους για να απομακρύνει τη μοναξιά που τον δυναστεύει από τη γέννα του και να επιβάλλει τη φυσική του παρουσία μέσα στο ευρύτερο κοινωνικό σύνολο από το οποίο προσδοκεί φανερά την αποδοχή και το αγκάλιασμά του. Και ενώ νιώθει ότι τις περισσότερες φορές τα καταφέρνει περίφημα, η πραγματικότητα δυστυχώς τον διαψεύδει σε όλα.

Τι είναι αυτό που συμβάλει στην ολοένα και πιο εφιαλτική, καταναγκαστική τις περισσότερες φορές και μακροχρόνια απομόνωσή του; Τι δεν πάει καλά στην προσπάθειά του να αναπτύξει στενούς δεσμούς με τους άλλους ανθρώπους; Αυτό ακριβώς επιχειρεί να μελετήσει κι ο συγγραφέας ανατρέχοντας ταυτόχρονα σε πλήθος πηγών που αναφέρονται στην ίδια θεματική. Την ίδια θεματική αναπτύσσουν και προγενέστεροι μελετητές σε συγγράμματά τους με παραδείγματα, πειράματα και γεγονότα που καταγράφει λεπτομερέστατα ο Γιώργος Μαυρίδης και στο δικό του βιβλίο. Στόχος του είναι να επισημάνει το πρόβλημα ως υπαρκτό και καθόλου αμελητέο, μιλώντας ξεκάθαρα γι’ αυτό, ώστε να ταρακουνήσει τον αναγνώστη του, να τον προβληματίσει περισσότερο και να τον θέσει προ των ευθυνών του.

Όπως θα διαισθανθεί ο αναγνώστης κατά την ανάγνωση του βιβλίου «Από τις σπηλιές στο TikTok, Μια σύντομη εξιστόρηση της ανάγκης του ανθρώπου για επικοινωνία», η ευθύνη για την όποια συναισθηματική συντριβή του ανθρώπου, την απομόνωσή του και την καχυποψία που τρέφει πλέον για τους άλλους ανθρώπους βαραίνει τον ίδιο αποκλειστικά. Ο λόγος είναι απόλυτα εμφανής. Ο τρόπος με τον οποίο αξιοποιεί τα διαθέσιμα μέσα που έχει στην κατοχή του για να επικοινωνήσει με τους άλλους ανθρώπους, να αναπτύξει ισχυρούς δεσμούς με τους γύρω του και με τη δική τους συμβολή να βελτιώσει την ποιότητα της ζωής του, αποδεικνύεται πλέον ακατάλληλος και η αιτία που οδηγεί τον ίδιο και την όποια προσπάθεια που καταβάλει προσωπικά για τον σκοπό αυτό στα αντίθετα αποτελέσματα. Τίποτα στην πραγματικότητα δεν καταφέρνει να χειριστεί σωστά, ισχυρίζεται ο συγγραφέας, καθώς ο εθισμός που έχει υποστεί είτε συνειδητά είτε ασυνείδητα, αποτέλεσμα της κακής χρήσης των τεχνολογικών μέσων επικοινωνίας του σήμερα, οδηγεί τα βήματά του στην πτώση και στο κατώτερο της επικοινωνίας σκαλοπάτι.

Μπορεί να διορθωθεί η κατάσταση, θα αναρωτηθεί ο αναγνώστης. Ο συγγραφέας εμφανίζεται θετικός και αισιόδοξος. Αφού πρώτα περιγράψει την ακριβή συνθήκη στην οποία έχει εγκλωβίσει ο άνθρωπος την ύπαρξή του, αρνούμενος τις περισσότερες φορές να παραδεχτεί το κατάντημά του και προσποιούμενος ότι είναι ευτυχισμένος στη ζωή του, ικανοποιημένος και κοινωνικά πετυχημένος, ο συγγραφέας επιχειρεί να δώσει τις λύσεις που απαιτούνται για να αποκατασταθεί η επικοινωνία του με τους άλλους ανθρώπους πιο άμεσα, πιο δραστικά και μάλιστα με απόλυτη επιτυχία. Αρκεί βέβαια ο άνθρωπος να βρει το θάρρος και να παραδεχτεί τα λάθη, τις αδυναμίες και τις αποτυχίες του, ώστε να θελήσει έπειτα να ακολουθήσει τον δρόμο που του υποδεικνύουν η λογική και το συναίσθημα. Θάρρος χρειάζεται, υποστηρίζει με έμφαση ο συγγραφέας, ώστε να δραπετεύσει ο φυλακισμένος του σήμερα από τα δεσμά της αυτοαπομόνωσης που ο ίδιος έχει θέσει τον εαυτό του μέσω του εθισμού του στην αλόγιστη χρήση των σύγχρονων μέσων επικοινωνίας καταδικάζοντάς τον στο σκότος, στην αδράνεια και στην αιώνια σιωπή.

Το βιβλίο του Γιώργου Μαυρίδη απευθύνεται σε όλο το ενήλικο κοινό, κάλλιστα όμως θα μπορούσε να αποτελέσει ανάγνωσμα και για τους έφηβους. Κι αυτό γιατί το θέμα της έλλειψης ουσιαστικής επικοινωνίας στις μέρες μας μαστίζει περισσότερο τις νέες ηλικίες και όχι άδικα. Μεγαλώνοντας σε έναν κόσμο απόκοσμο, στον οποίο η τεχνολογία αποτελεί το α και το ω της επικοινωνίας, ο έφηβος του σήμερα καταδικάζει από μόνος του τον εαυτό του στη μοναξιά, αφού αγνοεί τη σημαντικότητα της ουσιαστικής επαφής με τον συνάνθρωπο, η οποία αποτελεί και το κλειδί για την ανθρώπινη ευτυχία και ευημερία.

Αρκετά καλογραμμένο και ευκολοδιάβαστο ως ανάγνωσμα, εμπεριστατωμένο και περιεκτικό σε νοήματα, το βιβλίο του Γιώργου Μαυρίδη αποτελεί έναν χρήσιμο οδηγό συμβουλευτικής για τον αναγνώστη που επιδιώκει να ανακαλύψει νέους τρόπους επικοινωνίας, προκειμένου να βελτιώσει σημαντικά την ποιότητα της ζωής του.

Συστήνεται ανεπιφύλακτα για ανάγνωση!


Λίγα λόγια για τον συγγραφέα

Ο Γιώργος Μαυρίδης γεννήθηκε στην Ξάνθη το 1989, είναι δημοσιογράφος και εκπονεί τη Διδακτορική έρευνά του στο Τμήμα Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του ΑΠΘ. Είναι απόφοιτος του Τμήματος Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του ΑΠΘ, κάτοχος μεταπτυχιακού με αντικείμενο «Media and Communication Studies» από το Malmö University της Σουηδίας καθώς και κάτοχος μεταπτυχιακού με αντικείμενο «Digital Humanities» από το Linnaeus University της Σουηδίας. Το 2024 ολοκλήρωσε το τρίτο μεταπτυχιακό του με αντικείμενο «Τεχνολογίες Πληροφορικής και Επικοινωνίας: Δίκαιο και Πολιτική» στο ΑΠΘ. Ασχολείται επαγγελματικά με τη δημοσιογραφία και την επικοινωνία από το 2010, καθώς και με τη συγγραφή βιβλίων τα τελευταία χρόνια.

 

Άλλα έργα του:

Οι άνθρωποι που τράβηξαν την πρίζα [Εκδόσεις Παπαζήση]

Δράχμαν – ο άνεργος σούπερ ήρωας [Εκδόσεις Φυλάτος] 

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια