Οι Κυριακές μετά το Πάσχα | Γράφει η Ευστρατία Ι. Σταυράκη Μπρίμπου

 


Οι Κυριακές μετά το Πάσχα (η περίοδος του Πεντηκοσταρίου περίπου σαράντα ημερών) είναι συνολικά έξι, μέχρι την Κυριακή της Πεντηκοστής. Κάθε μία έχει τη δική της ιδιαίτερη σημασία και ονομάζεται σύμφωνα με το Ευαγγέλιο που διαβάζεται εκείνη την ημέρα:

  1. Κυριακή του Θωμά (2η Κυριακή του Πάσχα): Είναι η πρώτη Κυριακή μετά το Πάσχα. Είναι αφιερωμένη στην ψηλάφηση του Χριστού από τον Απόστολο Θωμά και την επιβεβαίωση της Ανάστασης. Ο μαθητής αυτός δεν ήταν την πρώτη Κυριακή που εμφανίστηκε ο Ιησούς Χριστός στους υπόλοιπους μαθητές. Έτσι, έπρεπε να τον δει, για να πιστέψει. «Μακάριοι οἱ μὴ ἰδόντες καὶ πιστεύσαντες», (μακάριοι αυτοί που πιστεύουν, χωρίς να έχουν δει), λέγει ο Ιησούς Χριστός στο Θωμά (Κατά Ιωάννην Ευαγγέλιο (20:29).
  2. Κυριακή των Μυροφόρων (3η Κυριακή): Τιμάται η μνήμη των γυναικών που έφεραν μύρα στον τάφο του Χριστού, καθώς και του Ιωσήφ από Αριμαθαίας και του Νικοδήμου, οι οποίοι ήταν κρυφοί μαθητές Του και μερίμνησαν για την Ταφή του. Αυτή την ημέρα γίνεται το μεγάλο Πανηγύρι του Ταξιάρχη του Μανταμάδου Λέσβου, που είναι η επέτειος των εγκαινίων του ναού. Πολύς κόσμος πάει στο Μανταμάδο με τα πόδια, καθώς και πολλοί ιππείς.
  3. Κυριακή του Παραλύτου (4η Κυριακή): Είναι αφιερωμένη στη θεραπεία του παραλύτου στη Βηθεσδά από τον Ιησού. Αυτή την ημέρα γίνεται η Λιτανεία προς τιμήν του Αγίου Θεοδώρου του Βυζαντίου, του Πολυούχου της πόλης της Μυτιλήνης, εις ανάμνησιν του θαύματος του 1832, όταν ο Άγιος έσωσε το νησί της Λέσβου από τη θανατηφόρο πανώλη.
  4. Κυριακή της Σαμαρείτιδος (5η Κυριακή): Αναφέρεται στη συνάντηση και τον διάλογο του Χριστού με τη Σαμαρείτιδα (Αγία Φωτεινή) στο φρέαρ του Ιακώβ, η οποία πίστεψε σε Αυτόν και θεωρείται Ισαπόστολος. Αυτή την ημέρα γίνεται το Πανηγύρι του Αγίου Θεράποντα του Τζατζαλιάρη στα Θέρμα της Μυτιλήνης.
  5. Κυριακή του Τυφλού (6η Κυριακή): Είναι αφιερωμένη στο θαύμα της θεραπείας του εκ γενετής τυφλού.
  6. Κυριακή των Αγίων Πατέρων της Α' Οικουμενικής Συνόδου (7η Κυριακή): Τιμάται η μνήμη των Πατέρων που συγκρότησαν την Α' Οικουμενική Σύνοδο στη Νίκαια. 

Η περίοδος αυτή ολοκληρώνεται με την Κυριακή της Πεντηκοστής (8η Κυριακή), η οποία θεωρείται η γενέθλια ημέρα της Εκκλησίας. 

Η γιορτή της Αναλήψεως, φέτος το έτος 2026 εορτάζεται από την Εκκλησία μας την Πέμπτη 21 Μαΐου.

Γιορτάζουμε την άνοδο του Χριστού στους ουρανούς, η οποία έγινε 40 ημέρες μετά την Ανάστασή Του, παρουσία των μαθητών Του στο Όρος των Ελαιών.

Είναι κινητή εορτή και γιορτάζεται πάντα Πέμπτη, ακριβώς 39 ημέρες μετά το Πάσχα (ή την 40ή ημέρα αν συνυπολογίσουμε την Κυριακή του Πάσχα). Θεωρείται «Δεσποτική εορτή» και σηματοδοτεί την ολοκλήρωση της επίγειας αποστολής του Ιησού Χριστού.

Σύμφωνα με την εκκλησιαστική παράδοση και με τα αναγραφόμενα στις Πράξεις των Αποστόλων της Καινής Διαθήκης, ο Χριστός μετά την Ανάστασή Του εμφανιζόταν στους μαθητές για 40 ημέρες, βεβαιώνοντάς τους για το γεγονός της Ανάστασης πριν επιστρέψει στον Πατέρα Του.

Περιττό να πούμε πως για σαράντα ημέρες μετά την Ανάσταση του Ιησού Χριστού έως την παραμονή της Αναλήψεως, οι Χριστιανοί αντί «καλημέρα», θα πρέπει να λέμε «Χριστός Ανέστη» και ως απάντηση «Αληθώς Ανέστη ο Κύριος», πράγμα που δεν συνηθίζεται τα τελευταία χρόνια, για όλο το ανωτέρω διάστημα. Μόνο τις πρώτες ημέρες το λέμε.

Η Κυριακή της Πεντηκοστής, εορτάζεται ακριβώς πενήντα ημέρες μετά το Πάσχα (επτά εβδομάδες) και η επόμενη ημέρα είναι η Εορτή του Αγίου Πνεύματος, ήτοι δώδεκα ημέρες μετά την Εορτή της Αναλήψεως. Κατά την Πεντηκοστή, σύμφωνα με τις Πράξεις των Αποστόλων, το Άγιο Πνεύμα κατήλθε στους μαθητές του Χριστού με τη μορφή «πύρινων γλωσσών» ενώ βρίσκονταν στο υπερώο της Ιερουσαλήμ.

Η Εορτή του Αγίου Πνεύματος, είναι κινητή εορτή, αφιερωμένη στο «ζωοποιό» Άγιο Πνεύμα που φώτισε τους Αποστόλους.

Και του χρόνου, με υγεία και με το καλό να διανύσουμε όλη την υπόλοιπη περίοδο μέχρι την Εορτή της Πεντηκοστής και του Αγίου Πνεύματος, τη Φώτιση του οποίου την έχουμε περισσότερο ανάγκη, από ποτέ, στα δύσκολα τούτα χρόνια που διανύουμε.


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια