Κριτική προσέγγιση στη νουβέλα "Το Θείο Τραγί" του Γιάννη Σκαρίμπα | Γράφει ο Δημήτρης Τίτιρης

Γράφει ο Δημήτρης Τίτιρης


Νουβέλα, ένα είδος που προσωπικά λατρεύω, όχι μόνο να διαβάζω, αλλά να αποπειρώμαι και να τη προσεγγίζω κριτικά, σε μια γλώσσα ιδιάζουσα, η οποία, τολμώ να πω πως, εξαιτίας των γλωσσικών ιδιωματισμών του συγγραφέα, καθιστά δύσκολη τη μεταφραστική της προσπάθεια σε ξένες γλώσσες, συνθήκη η οποία αν μπορούσε αρκούντως να επιτευχθεί, πιθανότατα θα την καθιστούσε ισάξια με τις κορυφαίες παγκοσμίως νουβέλες.
Γραμμένη στην Ελλάδα του Μεσοπολέμου, σχεδόν έναν αιώνα πριν, ο Σκαρίμπας πλέκει το διάπυρο του ατέρμονα ερωτικού θέλγητρου μέσα στο μυαλό και το σώμα ενός «ανίερου» εραστή, ο οποίος κομίζει γλαύκας σε μια παλιά του αγαπημένη όντας ο ίδιος ο «αλητήριος» όχι μόνο του έρωτα κοινωνός, αλλά και του ίδιου του, του γενικότερου βίου...

Ο Δημήτρης Τίτιρης φοίτησε στη Γεωπονική σχολή του Πανεπιστημίου της Σόφιας μέχρι το 2000 και ασχολείται επαγγελματικά με την παραγωγή και την εμπορία οίνου και αποσταγμάτων. Η συγγραφική του δραστηριότητα ξεκίνησε πριν λίγα χρόνια με τη ταυτόχρονη συγγραφή ποίησης και πεζής λογοτεχνίας. Η πρώτη του συγγραφική απόπειρα κατέστη εφικτή τον Ιούλιο του 2019 με την έκδοση της ποιητικής του συλλογής «Χαμένος Έρωτας» από τις Εκδόσεις Βροτεας.