Κύκλος: Η δεύτερη συνάντηση στη "λογοτεχνική γιάφκα"


Μια εικόνα, χίλιες λέξεις, ένα πίνακας και μια ενωμένη κραυγή - Μια συζήτηση για το "τι θέλει να πει ο ποιητής". Μια απάντηση, "Τίποτα, και όλα.."
Ορισμένα τραγούδια αγάπης και επανάστασης, ορισμένα ποιήματα εικόνων, αισθημάτων και ταξιδιών. Αρκετά, για μια μεθυστική βραδιά.
Εκεί, στα πλαίσια ενός ΚΥΚΛΟΥ που πλέον έχει ανοίξει..
Εκεί, στην νέα μας "Λογοτεχνική γιάφκα"..


Η παρέα μεγάλωσε και είναι αλήθεια ότι ο συντονιστής μας, Ηλίας Στόφυλας, έφερε επιτυχώς εις πέρας το βάρος της οργάνωσης. Φυσικά, η κριτική, τα ποιήματα και οι απαγγελίες του, για ακόμα μια φορά ξεχώρισαν. Δίπλα του, ο Αντώνης Ευθυμίου. Μας μετέφερε την "απάντησή" του στην Μαριαλένα Δισακιά με την "Κραυγή", και μας ταξίδεψε στις εμπνεύσεις του, αλλά και τον γνωστό πίνακα του Edvard Munch. Η Αρχοντούλα Βαλλιάνου, αυτή την φορά μας σύστησε στα ποιήματα της, τα οποία και έχουν διακριθεί. Στο μεταξύ, δύο νέοι καλεσμένοι του κύκλου, η Σοφία Κοντογεώργου και ο Ντίνος Γλαρός διάβασαν αξιόλογα σημεία από το ποιητικό τους έργο, το οποίο και έχει παράπονο, έρωτα (ο οποίος είναι "παρών"), βάθος και επαναστατικά στοιχεία. Μας μίλησαν γι' αυτούς και μοιράστηκαν ιστορίες που με χαρά ακούσαμε. Μία ακόμα νέα καλεσμένη μας, η συγγραφέας Βανέσσα Λαμπροπούλου (με το ηλιόφωτο χαμόγελο της) μας μίλησε για πρώτο της μυθιστόρημα που ονομάζεται "Το Μεγάλο παιχνίδι". Μας είπε πολλές ιστορίες γύρω από αυτό, και μας εξέθεσε τα μελλοντικά της σχέδια, τα οποία και βρήκαμε ιδιαίτερα ενδιαφέροντα. Διαδικτυακά είχαμε την Στέλλα Πετρίδου, όπου για ακόμα μια φορά μας απήγγειλε ένα μοναδικό ποίημά της, και όπως έχουμε συνηθίσει άλλωστε, η ερμηνεία της ήταν μοναδική, γλυκοπύρηνη και συγκινητική. Επίσης διαδικτυακά, είχαμε την τιμή να απολαύσουμε τον ποιητή, συγγραφέα και μέλος της ΠΕΛ, Μάνο Μελισσουργάκη, και, παρά την κακή σύνδεση, ακούσαμε κομμάτια από το έργο του, και φυσικά τις απόψεις του. Τέλος, η Μαριαλένα Δισακιά μοιράστηκε τα εκρηκτικά ποιήματα της, τα οποία και οδήγησαν τα μέλη μας σε αρκετές "λογοτεχνικές αγκαλιές"..
Από την πλευρά μου, να ευχαριστήσω ΟΛΑ τα μέλη και τους φίλους του "Kύκλου", που για ακόμα μια φορά ανέχθηκαν τα τραγούδια μου. "Ήταν στιγμές, που πλέον ανήκουν στο χθες... αλλά, τι να λέει, που οι φωτιές στις καρδιές μας ήταν διπλές..."
Εις το επανιδείν λοιπόν, αγάπη, ελευθερία και επανάσταση, αδέρφια.. Μέχρι την επόμενη φορά.

Σταμάτης Γαλάνης
Ποιητής