Νέες ποιητικές φωνές διεκδικούν την προσοχή μας από τις εκδόσεις Πηγή


Ο έρωτας, η δύναμη της ψυχής, τα όνειρα, οι αλλαγές, η ανάγκη έκφρασης, και οι αναμνήσεις, είναι κομμάτια της ζωής από τα οποία οι συγγραφείς μας εμπνεύστηκαν και αποτύπωσαν τα συναισθήματά τους.

Τα Ρο της καρδιάς


Μέσα από τα 58 ποιήματα της συγγραφέως, αποθεώνεται η ανθρώπινη φύση. Ξεδιπλώνεται ο κήπος των σκληρών ή ευχάριστων συναισθημάτων, και γίνεται κατάθεση ψυχής με χρώματα και αρώματα ελαφριά και αιώνια.
Μία ποιητική συλλογή για τον έρωτα την αξία της ζωής και δύναμη της ψυχής.

Η Εύα Μαζοκοπάκη γεννήθηκε στα Χανιά της Κρήτης. Σπούδασε με υποτροφία στο τμήμα Κλασικών Σπουδών της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης. Ζει και εργάζεται στα Χανιά. Ασκεί το επάγγελμα της φιλολόγου στο ιδιόκτητο φροντιστήριο θεωρητικών σπουδών «Πρωτοπορία», στη γενέτειρα πόλη της. Ασχολείται παράλληλα με τη συγγραφή σχολικών βιβλίων, βιβλίων ποίησης και λογοτεχνίας. Έχει βραβευτεί με το πρώτο βραβείο ποίησης στον Παγκρήτιο Λογοτεχνικό Διαγωνισμό «Κρητών Λόγος» 2019, για το ποίημα Άλωση ψυχής. Παράλληλα, έχει διακριθεί στον 4ο Πανελλήνιο Διαγωνισμό Ποίησης της βιβλιοθήκης Σπάρτου 2019, με το ποίημα Σκοτεινές Σκεπές. Επιπλέον, έχει διακριθεί με Α ́ βραβείο διηγήματος από το pigi.paideias.gr το 2020 και με τρίτο έπαινο διηγήματος από το λογοτεχνικό περιοδικό «ΚΕΦΑ- ΛΟΣ» το 2020. Το ψευδώνυμο που χρησιμοποιεί στις ποιητικές της συλλογές είναι ΕΎΕΛΙΑ.



Γειώνομαι

Γειώνομαι είναι πατώ στη γη και με τα δυο μου πόδια. Γειώνομαι σημαίνει αφουγκράζομαι, αναπνέω και παρατηρώ. Γειώνομαι είναι να ονειρεύομαι ενώ στέκομαι, είναι να πετώ συνειδητοποιημένα…

Η ανά χείρας συλλογή αποτελείται από σχεδόν τριάντα ποιήματα, καθένα από τα οποία συνδέεται στενά με ό,τι ο κάθε αναγνώστης αποφασίσει να το συνδέσει. Για τη συγγραφέα αποτελούν κομμάτια ζωής, για τον αναγνώστη διέξοδο (ίσως) από την πραγματικότητα ή στήριγμα για την επιβίωση σε αυτή.


Η Μαρία Σιδηροπούλου είναι δεκαεννέα ετών. Φοιτά στο τμήμα της Μαιευτικής στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής. Από μικρή ηλικία έχει συμμετάσχει σε λογοτεχνικούς διαγωνισμούς, όπως αυτός του ιδρύματος Λασκαρίδη. Η ποίηση την προσέλκυσε από πολύ νωρίς με πρώτη της αγάπη το έργο της Κική Δημουλά, όπως και του Κωνσταντίνου Καβάφη.Έχει λάβει το βραβείο πρωτοεμφανιζόμενης στον διαγωνισμό ποίησης της Αμφικτυονίας Ελληνισμού, όπως επίσης έχει λάβει την πρώτη θέση σε μηνιαία τουρνουά ποίησης σλαμ που διοργανώνει το Poetry Slam Gr.



Κρυμμένες Εποχές


Όλοι µας έχουµε το δικό µας ταξίδι, για τον καθένα µοναδικό όµως κάτι παραµένει διαχρονικά καθολικό. Κάθε καρδιά και µυαλό θα το ζήσει αυτό. Μια πληθώρα συναισθηµάτων, συνεχόµενες αλλαγές, έρχονται διαδοχικά όπως και οι τέσσερις εποχές. Αυτές έχουν βέβαια το δικό τους µοτίβο και είναι πάντα σταθερές. Ενώ η τρικυµία των ανθρώπινων συναισθηµάτων είναι σαν την άγρια θάλασσα, απρόβλεπτη, δυνατή και αναπόφευκτη.
Περπατάµε όµως, συνεχίζουµε, νιώθουµε, ζούµε. Νιώσε µε, διάβασέ µε.


Η Κάια Λαµουρέ γεννήθηκε στις 18 Φεβρουαρίου του 1997, στη Θεσσαλονίκη. Η µητέρα της είναι Ελληνίδα, µεγαλωµένη στην Αυστραλία, και ο πατέρας της είναι από το Κεµπέκ του Καναδά. Έχει µεγαλώσει στα Χανιά Κρήτης και τα τελευταία πέντε χρόνια κατοικεί στη Θεσσαλονίκη. Έχει σπουδάσει φωτογραφία και είναι λάτρης κάθε µορφής τέχνης, όπως η φωτογραφία και η συγγραφή, στα οποία έχει εµπλακεί και πιο ενεργά. Χάρη στην καταγωγή των γονιών της, τα αγγλικά είναι για εκείνη όπως η ελληνική γλώσσα, που είναι η µητρική της, και για αυτό οι πρώτες της συγγραφικές προσπάθειες ήταν στα αγγλικά και έπειτα στα ελληνικά. Πρώτο της ολοκληρωµένο έργο είναι αυτή η ποιητική συλλογή. Λατρεία της ήταν πάντα να διαβάζει βιβλία, ιστορίες και ποίηση και έτσι το µυαλό της από µόνο του ξεκίνησε τα πλάθει τις δικές του ιστορίες και ρίµες. Ως άνθρωπος αρκετά µοναχικός, ό,τι είχε να πει κατάφερε να βγει σε λέξεις, σε προτάσεις και σε εικόνες παρµένες από ανείπωτες σκέψεις.



Ποίησης Νεύμα


Μια ποιητική συλλογή, κάλεσµα και µύηση, στης Ποίησης το Νεύµα. Ποίηση υπαρξιακή, µε γνήσια λυρική φωνή, εξοµολογητική διάθεση και αυτοαναφορικότητα. «Ποιήµατα ποιητικής» αρκετά από αυτά, βασισµένα στο τρίπτυχο: πηγή έµπνευσης, ανάγκη έκφρασης και τρόπος διατύπωσης. Καλλιτεχνική ποιητική έκφραση, συνύπαρξη της παραδοσιακής µε τη σύγχρονη στιχουργία, µε τα στοιχεία πεσιµισµού, συµβολικού ντετερµινισµού, αισθητισµού και κοσµοπολιτισµού, ελισσόµενα στο βλέµµα της εµπειρικής παιδικής αθωότητας και εκτυλισσόµενα στον παντοδύναµο κόσµο του ονείρου.


Ο Ιωάννης Παναγιωτόπουλος γεννήθηκε στις 20 Μαΐου 1967 στα Σιγκουνέικα Σκουτεράς Τριχωνίδας. Είναι παντρεµένος µε τη Ροµπίνη Δόσιου, µε την οποία έχουν αποκτήσει πέντε παιδιά και κατοικούν στο Καινούργιο Αιτωλοακαρνανίας. Εργάζεται στο Αγρίνιο ως δικαστικός υπάλληλος. Σπούδασε Ελληνική και Ευρωπαϊκή λογοτεχνία, ενώ έχει κάνει µεταπτυχιακές σπουδές στη «Δηµιουργική Γραφή». Η ποιητική συλλογή «Ποίησης νεύµα», είναι το πρώτο του έργο που δηµοσιεύεται, ανάµεσα στις τρεις ποιητικές συλλογές που έχει συνθέσει.



Ποιος έσπασε τον μετρονόμο


Πότε-πότε έρχεται άξαφνα µια µυρωδιά, µετά ξοπίσω µια ανάµνηση, πολύ συχνά ακολουθεί µια άρνηση, πιο σπάνια ένα ρίγος, και τότε µες στο στέρνο σου φουσκώνει ένα χθες. Και κάπου, εκείνες τις στιγµές, ακούγεται ένας ήχος, ήχος µονότονος και σπαστικός, σχεδόν σου ορίζει τα βήµατα σαν …. Μετρονόµος! Μα ο ήχος αυτός δεν είναι κάποια θύµηση, µια µελωδία… είναι µια καρδιακή σου αρρυθµία… είναι ένας χτύπος σαθρός.


Η Παναγιώτα Βουτσινά γεννήθηκε στην Αθήνα το 1988 και σπούδασε στο τµήµα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών & Μηχανικών Υπολογιστών του Ε.Μ.Π. Μετά την αποφοίτησή της, ασχολήθηκε για κάποια χρόνια µε το σχετικό αντικείµενο, αλλά την κέρδισε η αγάπη της για το Δίκαιο, οπότε συνέχισε τις σπουδές της στο τµήµα Νοµικής του Université Sorbonne Paris Nord και σήµερα εργάζεται ως δικηγόρος. Από µικρή ηλικία επέδειξε κλίση στις τέχνες, ασχολείται από παιδί µε το κλασικό πιάνο, τη ζωγραφική, τη συγγραφή και το θέατρο. Η αγάπη της για τη σκιτσογραφία και την ποίηση οδήγησε στη δηµιουργία της συλλογής «Ποιος έσπασε τον µετρονόµο»



Igorabus et ignorabimus


Kαι όχι, κανέναν δεν καθοδήγησε η συνείδηση, ποτέ! Αυτή είναι εκεί µόνο για να σπείρει αµφιβολίες. Είναι εκεί µόνο για να ουρλιάζει απελπισµένα, υποστηρίζοντας την επιλογή που δεν ακολούθησες – είτε είναι «σωστή» είτε είναι «λάθος»…


Η Σταυρούλα Τζιµούλια γεννήθηκε το 1995 στη Θεσσαλονίκη. Αποφοίτησε από το Πειραµατικό Λύκειο Πανεπιστηµίου Μακεδονίας το 2013. Στα µαθητικά της χρόνια, είχε πολλές διακρίσεις σε διαγωνισµούς θετικών επιστηµών. Κατέχει πτυχίο proficiency στην αγγλική γλώσσα και επίσης οµιλεί την ελληνική νοηµατική γλώσσα. Το 2013 εισήχθη στο τµήµα Κτηνιατρικής, Σχολή Επιστηµών Υγείας, του ΑΠΘ, απ’ όπου και αποφοίτησε και πλέον ασκεί την πρακτική της στην κτηνιατρική επιστήµη.


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια