Νέες κυκλοφορίες από τις εκδόσεις Βακχικόν | Αύγουστος 2021



Μιχάλης Κακογιάννης: Ο Έλληνας του κόσμου



Συλλογικό
Εκδόσεις Το Μέλλον
Σελίδες: 76
Χρονολογία έκδοσης: Ιούλιος 2021
ISBN: 978-618-84695-7-0
Τιμή: 10,60 €

Δεκαπέντε ταινίες, οι οποίες καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα των καλλιτεχνικών ανησυχιών του Μιχάλη Κακογιάννη και οι οποίες ταξίδεψαν το ελληνικό σινεμά στο παγκόσμιο κινηματογραφικό στερέωμα, από τις Κάννες μέχρι τα Όσκαρ. Με πρωταγωνιστές αξέχαστους ηθοποιούς, από τη Μελίνα Μερκούρη, τον Γιώργο Φούντα και την Ειρήνη Παππά, μέχρι τον Άντονι Κουίν, τη Βανέσα Ρεντγκρέιβ και την Κάθριν Χέπμπορν. Η πόλη και η χώρα είναι τα σημεία εκκίνησης για τον Μιχάλη Κακογιάννη και αποτελούν την αφετηρία για να γίνει πολίτης του κόσμου με βαθιά γνώση της ρίζας του και βαθιά αγάπη στις πατρίδες του, την Κύπρο και την Ελλάδα. Ο Ελληνοκύπριος δημιουργός, έφυγε από τη ζωή στις 25 Ιουλίου του 2011, αφήνοντας πίσω του ένα μοναδικό έργο. Με αφορμή την συμπλήρωση 100 χρόνων από τη γέννησή του και 10 χρόνων από τον θάνατό του, επιχειρούμε ένα ταξίδι στον χρόνο, μέσα από τις δεκαπέντε μεγάλου μήκους ταινίες, που τόσο απλόχερα μας χάρισε. Από το «Κυριακάτικο ξύπνημα» του 1954, μέχρι τον «Βυσσινόκηπο» του 1999.

Γράφουν οι: Γιώργος Ρούσσος, Νέστορας Πουλάκος, Τάσος Ρέτζιος, Πάρις Μνηματίδης, Ιωάννα Χουλιαρά, Φίλιππος Χατζίκος, Γιώργος Παπαδημητρίου, Βασίλης Καγιογλίδης, Νίκος Τσαγκαράκης, Γιάγκος Αντίοχος, Σταύρος Γανωτής.


Βραδιές τζαζ και άλλες ιστορίες με θέα το παρελθόν


Τριαντάφυλλη Πολίτη
Είδος: Ελληνική Λογοτεχνία
Σελίδες: 138
Χρονολογία έκδοσης: Ιούλιος 2021
ISBN: 978-960-638-265-9
Τιμή: 12,72 €

Τι κρύβει άραγε το κυνήγι της ευτυχίας; Πώς είναι να είσαι μετανάστης; Φοβάσαι περισσότερο τη μοναξιά ή μια σχέση εξάρτησης; Βρέθηκες ποτέ σε παρόμοιο δίλημμα; Πόσο εύκολο είναι να ζει κανείς με θέα το παρελθόν; Μπορεί μια πολυθρόνα να αποκτήσει προσωπικότητα στο πέρασμα του χρόνου; Υπάρχει αληθινή φιλία και πόσο πιθανό είναι να κρατήσει για πάντα; και τέλος… Έχεις ζήσει ποτέ μια βραδιά τζαζ; Μια νύχτα στη Σκωτία; Τι σε τρομάζει πιο πολύ; Η ζωή, ο θάνατος ή τα μυστήρια και τα φαντάσματα;

Στο βιβλίο αυτό, οι ήρωες, δέσμιοι των συναισθημάτων και των επιθυμιών τους, προσπαθούν να βρουν τον τρόπο να ζήσουν ξανά, διερχόμενοι μέσα από ένα παρελθόν που τους στοιχειώνει, γεμάτο έλλειψη, απώλεια και μοναξιά. Με φόντο τη Μεγάλη Βρετανία, την Ευρώπη αλλά και τον γαλάζιο ελληνικό ουρανό, ο αναγνώστης γίνεται μάρτυρας αυτής της διαρκούς και επίπονης αναζήτησης της ευτυχίας, πάνω σε έναν πλανήτη που δεν υπόσχεται ποτέ τίποτα.


Σκιαμαχία


Βασίλης Νάστος
Είδος: Ελληνική Λογοτεχνία (Μυθιστόρημα)
Σελίδες: 400
Χρονολογία έκδοσης: Ιούλιος 2021
ISBN: 978-960-638-260-4
Τιμή: 15,90 €

Ο Γιάννης Λαρής, γιος του εκλιπόντος εκδότη Ιωσήφ Λαρή, είναι ένας άνθρωπος νέος, ανήσυχος, ιδιότροπος, που η ζωή τον κάλεσε να αναλάβει ξαφνικά τη διεύθυνση του «Οίκου Λαρή». Αισθάνεται όμως πως αυτή η κληρονομιά τον καθορίζει, τον δεσμεύει. Σαν να του στερεί ώρες ώρες το οξυγόνο.

Ξεκινά ένα νοητικό ταξίδι αναζήτησης της πραγματικής του ταυτότητας, μια περιπλάνηση μοναχική σε σκέψεις παραληρηματικές και σε μονολόγους εσωτερικούς. Χαράζει πορεία, αποφεύγοντας τις σκιές και ακολουθώντας τον ήλιο. Εκεί ξεπηδούν αναμνήσεις, ξεθωριασμένες και θολές από το πέρασμα των χρόνων.

Ό,τι προσπαθεί να αντιληφθεί και να ερμηνεύσει παραμένει ασαφές, ακαθόριστο. Θέτει ερωτήματα. Μια πεινασμένη δεκοχτούρα, το μοναδικό κίτρινο χαμομήλι κάποιας πλαγιάς και ένας χειμερινός κολυμβητής αδυνατούν να απαντήσουν.

Λύση δεν δίνουν ούτε ο άθλιος πρωινός καφές, ούτε η μπίρα και το μπέρμπον. Αισθάνεται μόνος, ανίσχυρος. Με το βλέμμα στραμμένο στο μέλλον, αναζητά απαντήσεις στο παρελθόν. Εκεί συναντά φιγούρες ξεχασμένες, αλλοιωμένες, νεκρές, φαντάσματα. Επιστρέφει στο παρόν, και πάλι μόνος. Μοιάζει αλαζόνας, ωστόσο είναι αδύναμος. Αντιλαμβάνεται τη μοναξιά του πότε ως καταδίκη και πότε ως καταφύγιο.

Τελικά, καλείται να απαντήσει σε ένα και μόνο ερώτημα: Τι ακριβώς ζητά από την ύπαρξή του; Είναι το πιο δύσκολο ερώτημα που έχει θέσει στη ζωή του.



Συμβολή στη θεωρία του νηστικού αρκουδιού


Ιωάννης Αθανασιάδης
Είδος: Δοκίμιο
Σελίδες: 262
Χρονολογία έκδοσης: Ιούλιος 2021
ISBN: 978-960-638-257-4
Τιμή: 12,72 €

Ένας εσωτερικός μονόλογος, μία βιοαναδραστική ψυχανάλυση, ένα σεμινάριο αυτογνωσίας, μία υπαρξιακή αναζήτηση, ένα φιλοσοφικό δοκίμιο, μία διατριβή επάνω στην ανθρώπινη συμπεριφορά και τα παραγωγικά της αίτια ή μία πολιτική πραγματεία; Ένα βιβλίο φιλόδοξο, ευφάνταστο, αιχμηρό και ριζοσπαστικό. Ο ήρωας, επιθυμώντας να αφήσει το αποτύπωμά του, περιεργάζεται τους τρόπους θανάτωσης και ταφής, επιδίδεται σε συζητήσεις με αγαπημένα πρόσωπα, επιστρέφει πολλές φορές στην αφετηρία δοκιμάζοντας εναλλακτικές προοπτικές, περιδιαβαίνει ανάμεσα στις πιο σημαντικές φιλοσοφικές και πολιτικές θεωρίες όλων των εποχών και της δικής μας, προσπαθώντας να ανακαλύψει το νόημα της ζωής. Τελικά, καταλήγει στο δικό του μη οριστικό συμπέρασμα.

Quotes … “by the book”:

• Μία είδηση αρκεί να φαίνεται τίμια, δεν χρειάζεται και να είναι.

• Η κάθε ερώτηση αποτελεί μία γέννηση κι η κάθε απάντηση συντείνει στο θάνατό της. Όσο πιο ολοκληρωμένη είναι η απάντηση τόσο πιο δυνατή η μαχαιριά. Στο τέλος η ερώτηση πέφτει κάτω. Ξεψυχά!

• Κατανοώ ότι δεν βρίσκομαι εδώ για μένα, αλλά για να συνει σφέρω στην ανθρωπότητα. Όπως και αντίστροφα. Η ανθρωπότητα βρίσκεται εδώ για να συνεισφέρει σε μένα.

• «- Και Παοκτζής και Ολυμπιακός μαζί; Γίνεται; - Βεβαίως! Γιατί όχι; Τουλάχιστον, για όσο διάστημα βρίσκομαι σε υπέρθεση. Διότι πάντοτε καραδοκεί ο κίνδυνος να διολισθήσω, να καταρρεύσω σε μία θέση».

• Η απώλεια της φυσικής μου υπόστασης ως έμβιου όντος δεν συνιστά μία αφαίρεση, αλλά μία πρόσθεση. Η αριθμητική δε αυτή πράξη δεν λαμβάνει χώρα στην αφετηρία, εφόσον δεν είναι ακόμη τότε γνωστό το ψηφίο που θα εφαρμόσουμε σε μία προσθετική σύνθεση με σχέση διατακτικότητας.

• Αλήθεια, τι φοβερός και πανέξυπνος τρόπος να πολλαπλασιάζεις αδιάκοπα τον πληθυσμό εφευρίσκοντας και δημιουργώντας συνεχώς καινούργια νομικά πρόσωπα!


Θεάσεις


Μάνος Μαυρομουστακάκης
Είδος: Ελληνική Ποίηση
Σελίδες: 96
Χρονολογία έκδοσης: Ιούλιος 2021
ISBN: 978-960-638-258-1
Τιμή: 10,60 €

Βλέμμα στα σχήματα
με ευθύνη του κάλλους τους

Βλέμμα στην έρημο
στους αντικατοπτρισμούς της

Θ ε ά σ ε ι ς οιστρήλατες
ξεμοναχιάζουν στιγμές του όλου


Οι ευνοούμενοι της βροχής


Ιωάννης Σ. Παπουτσάκης
Είδος: Ελληνική Ποίηση
Σελίδες: 82
Χρονολογία έκδοσης: Ιούλιος 2021
ISBN: 978-960-638-264-2
Τιμή: 10,60 €

Με την αγάπη μας ποτίσαμε
το πουκάμισο του ήλιου
για να είναι γενναιόδωρος
μ’ εκείνους που μπορούν ν’ αρμέξουνε το φως του
Με την αγάπη μας μπορέσαμε
να επικοινωνήσουμε με τον Θεό
για να του ζητήσουμε ευσπλαχνία
κι ένα χαμόγελό Του για τον κόσμο


Εκ Βακχείας Μονογένεση


Σοφία Δευτερίγου
Είδος: Ελληνική Ποίηση
Σελίδες: 86
Χρονολογία έκδοσης: Ιούλιος 2021
ISBN: 978-960-638-249-9
Τιμή: 10,60 €

Το σύννεφο που γύρεψε τη βροχή στο πλατύφυλλο,
τη σκούνα καταμεσής και τον βασιλικό,
το φλισκούνι και τ’ ασημόχαρτο,
το παιδί που παίζει σιωπηλό,
Θεός κι αγρίμι...


Η λίμνη


Μπιάνκα Μπέλοβα | Μτφρ. Ανδριάνα Χονδρογιάννη
Είδος: Ξένη Λογοτεχνία (Μυθιστόρημα)
Σελίδες: 204
Χρονολογία έκδοσης: Ιούλιος 2021
ISBN: 978-960-638-269-7
Τιμή: 12,72 €

Ένα ψαροχώρι στην άκρη του κόσμου. Μια λίμνη που στερεύει και, δυσοίωνα, σπρώχνει τις όχθες της προς τα έξω. Οι άντρες έχουν βότκα, οι γυναίκες έχουν προβλήματα, τα παιδιά έχουν εκζέματα για να ξύνονται. Και τι γίνεται με τον Νάμι; Ο Νάμι δεν έχει τίποτα άλλο παρά μια γιαγιά με χοντρά χέρια. Ωστόσο, έχει μια ζωή μπροστά του - μια πρώτη αγάπη που του την παίρνουν οι Ρώσοι στρατιώτες και μετά όλα τα υπόλοιπα. Αλλά αν μια ζωή μπορεί να ξεκινήσει στην άκρη του κόσμου, ίσως μπορεί να τελειώσει στην αρχή.

Αυτή η ιστορία είναι τόσο παλιά όσο και η ίδια η ανθρωπότητα. Για τον ήρωά της -ένα αγόρι που ξεκινάει το ταξίδι του χωρίς τίποτα άλλο, παρά ένα μάτσο νεύρα και ένα παλτό που κάποτε ανήκε στον παππού του- είναι ένα οδοιπορικό. Για να φτάσει στο μεγαλύτερο μυστήριο, πρέπει να διασχίσει και να περπατήσει γύρω από τη λίμνη και τελικά να βυθιστεί στον πυθμένα της. Το μυθιστόρημα της Μπέλοβα αναδείχθηκε Βιβλίο της Χρονιάς στην Τσεχία το 2017, κερδίζοντας το βραβείο Magnesia Litera.


Παρηγοριά για το δέντρο του Αδάμ


Ίνγκα Ζολούντε | Μτφρ. Μαριάννα Αβούρη
Είδος: Ξένη Λογοτεχνία (Διηγήματα)
Σελίδες: 192
Χρονολογία έκδοσης: Ιούλιος 2021
ISBN: 978-960-638-263-5
Τιμή: 12,72 €

Η συλλογή διηγημάτων της Ίνγκα Ζολούντε αντικατοπτρίζει διαφορετικά στιγμιότυπα της ζωής σε αστικές και αγροτικές περιοχές της Λετονίας. Η πλούσια και μεστή γλώσσα της συγγραφέως περιγράφει μια φωτεινή και πανοραμική όψη του παρελθόντος, του παρόντος και του μέλλοντος. Ένα πολύ συγκεκριμένο μοτίβο στη γραφή της είναι η ικανότητά της να καταστρέφει κάθε όριο μεταξύ πραγματικότητας και μυθοπλασίας, γνωστού και άγνωστου, εθνικού και κοσμοπολίτικου. Μερικές φορές είναι αδύνατον να μαντέψει κανείς τον χώρο ή τον χρόνο που πλαισιώνει αυτές τις ιστορίες, οι οποίες πραγματεύονται τα λεγόμενα «μείζονα θέματα» στην καρδιά της ανθρώπινης ύπαρξης. Παρ’ όλα αυτά, οι ιστορίες της Zoλούντε αντανακλούν έντονα την ατμόσφαιρα της Ευρώπης του 21ου αιώνα και καθιστούν αυτήν τη συλλογή ένα από τα σημαντικότερα πεζογραφήματα που εκδόθηκαν στη Λετονία τα τελευταία χρόνια.

Βραβείο Λογοτεχνίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης 2011


Λογοτεχνία Εξπρές


Λάσα Μπουγάτζε | Μτφρ. Βέρικο Μγκελάτζε
Είδος: Ξένη Λογοτεχνία (Μυθιστόρημα)
Σελίδες: 266
Χρονολογία έκδοσης: Ιούλιος 2021
ISBN: 978-960-638-271-0
Τιμή: 13,78 €

Τι νομίζετε ότι μπορεί να συμβεί όταν Γερμανοί συγκεντρώνουν 100 αλλόγλωσσους συγγραφείς για έναν ολόκληρο μήνα, μέσα σε ένα τρένο που θα διασχίσει τη μισή Ευρώπη; Προσοχή, δεν είναι φαντασία! Είναι το Λογοτεχνία Εξπρές!

30 μέρες, 720 ώρες, 43.200 λεπτά, 2.592.000 δευτερόλεπτα ταξιδιού, βαθιά μέσα στη γεωγραφία και κρυφά μέσα στα ημερολόγια των άλλων.

Ένα ταξίδι, μια δεκαετία μετά την κατάρρευση των σοβιετικών δημοκρατιών και αμέσως μετά τον τελευταίο ρωσογεωργιανό πόλεμο. Μια βίαια «τυχαία» συνάντηση 100 αλλόγλωσσων και αλλόθρησκων Ευρωπαίων και πρώην Σοβιετικών συγγραφέων.

Μια πολυφωνική Βαβέλ όπου «όλοι είναι συγγραφείς. Το αίμα του ζωντανού αναγνώστη σπανίζει, δεν υπάρχει πια. Δεν έχει μείνει κανείς να δαγκώσεις ενώ δαγκώνουμε όλοι. Μπορεί να χιμήξουμε ακόμα και στον οδηγό της αμαξοστοιχίας (σίγουρα δεν θα είναι συγγραφέας) σαν πεινασμένοι βρικόλακες πάνω σε φρέσκο αναγνώστη...».

Κι η γυναίκα; Να παίξει η γυναίκα κρίσιμο ρόλο στη λογοτεχνία αυτού του ταξιδιού;

Το μυθιστόρημα Λογοτεχνία Εξπρές είναι ένα πανευρωπαϊκό ταξίδι, με ανησυχίες γύρω από τη σύγχρονη κατάσταση της λογοτεχνίας, την επίγνωση του εαυτού και τις μικρές ή μεγάλες φιλοδοξίες των ταξιδιωτών.


Χαρούμενοι γυμνοί άνθρωποι


Κατερίνα Μπάμπκινα | Μτφρ. Μαριτίνη Μνηματίδου
Είδος: Ξένη Λογοτεχνία (Διηγήματα)
Σελίδες: 70
Χρονολογία έκδοσης: Ιούλιος 2021
ISBN: 978-960-638-267-3
Τιμή: 10,60 €

Οι Χαρούμενοι γυμνοί άνθρωποι είναι μια συλλογή διηγημάτων της Κατερίνας Μπάμπκινα, με κοινή αναφορά στην ευτυχία ή, ακριβέστερα, στο τι μας συμβαίνει λίγο πριν τη ζήσουμε.

Πρόκειται για ιστορίες με επίκεντρο διάφορες γενιές Ουκρανών, που έζησαν τη σοβιετική πραγματικότητα αλλά και τη μεταβατική περίοδο που ακολούθησε, που μεγάλωσαν και έγιναν όσο μπόρεσαν δυνατότεροι, όχι εξαιτίας αλλά σε πείσμα όλων όσων τους είχαν συμβεί˙αλλά και το πώς αυτοί οι άνθρωποι ζουν τώρα και αλληλεπιδρούν με τον κόσμο, όπου υπάρχει πόλεμος, αγάπη και μετανάστευση, από το Ανόι στη Νέα Υόρκη, με τους νεκρούς, τους ζωντανούς, τους τυφλούς και τους ανίδεους.


Τόσες αλλαγές


Μιρέια Κάλαφελ|Μτφρ. Ξένια Κακάκη
Είδος: Ποίηση από όλο τον κόσμο
Σελίδες: 82
Χρονολογία έκδοσης: Ιούλιος 2021
ISBN: 978-960-638-266-6
Τιμή: 8,48 €

Η συλλογή Τόσες αλλαγές πραγματεύεται θέματα που απασχολούν την Κάλαφελ και σε άλλα έργα της όπως είναι η μνήμη, η συνειδητοποίηση της ύπαρξης, η στάση του ανθρώπου απέναντι στη ζωή, η αισιοδοξία για το αύριο, η παράκληση και η προτροπή, μια μόνιμη υπενθύμιση να υπάρχουμε, να ζούμε, να είμαστε, καταφέρνοντάς το με ποιον τρόπο; Με την αλλαγή και κάποτε με τη σιωπή που όμως σημαίνει πολλά περισσότερα από αυτά που αποσιωπά, που φαινομενικά δεν λέει. Και ενώ οι ανησυχίες εκφράζονται περισσότερο στα δύο πρώτα μέρη (στο επίθετο και το ουσιαστικό), όλες οι απαντήσεις έρχονται στο τρίτο μέρος με το ρήμα, το μεταβατικό εκδύω. Εκδύω, λοιπόν, λέει η Κάλαφελ και γινόμαστε μάρτυρες μιας απόλυτης και λυτρωτικής απογύμνωσης. Η αλήθεια της ποιήτριας σταδιακά ξεδιπλώνεται και κορυφώνεται σ’ αυτό το τρίτο μέρος. Μοιάζει να μη φοβάται να εκτεθεί, αφού μόνο με αυτή της την έκθεση θα μπορέσει να σώσει τον εαυτό της και όσους την ακολουθούν στο μοναδικό ποιητικό σύμπαν που μας γνωστοποιεί και μας έχει ήδη παρασύρει από τα δύο πρώτα κιόλας ποιήματα της συλλογής: την Ποιητική και τη Λογοτεχνία.

Δεν σε φίλησε κι έφυγε βιαστικά
κι έφτασε στο σπίτι κι άνοιξε τον υπολογιστή
κι έγραψε δεν σε φίλησα, δεν σε φίλησα στο στόμα
και τώρα τι να κάνω μ’ αυτό το πάθος στα χείλη.


Δαβίδ ο Σασούνιος


Το λαϊκό ηρωικό έπος της Αρμενίας
Είδος: Ποίηση από όλο τον κόσμο
Σελίδες: 192
Χρονολογία έκδοσης: Ιούλιος 2021
ISBN: 978-960-638-268-0
Τιμή: 15,90 €

Δαβίδ ο Σασούνιος είναι ο τίτλος του λαϊκού ηρωικού έπους της Αρμενίας. Για το έπος αυτό χρησιμοποιήθηκαν κατά καιρούς και άλλες ονομασίες, όπως: Οι ατρόμητοι του Σασούν, είτε Οι Τρελοί του Σασούν. Τελικά επικράτησε ο τίτλος Σασουντσί Νταβίντ, τον οποίον επέλεξα να αποδώσω στα ελληνικά ως Δαβίδ ο Σασούνιος. Επικράτησε ο τίτλος αυτός ίσως γιατί ο Δαβίδ είναι ο πιο λαϊκός, ο πιο τρελός και ο πιο δημοφιλής ήρωας του έργου.

Το ογκώδες αυτό αφηγηματικό έργο αποτελείται από τέσσερις θεματικούς κύκλους, που μιλούν για τη ζωή τεσσάρων γενεών ηρώων, τη γέννηση, την ενηλικίωση, τους αγώνες τους ενάντια στους ξένους κατακτητές, τα ηρωικά και υπεράνθρωπα κατορθώματά τους, τους έρωτές τους, τον θάνατό τους. Οι αγώνες αυτοί και οι εξεγέρσεις ενάντια στο αραβικό χαλιφάτο αποτέλεσαν το ιστορικό πλαίσιο του έργου. Πρόκειται για ένα μνημειώδες έργο, γνήσιο δημιούργημα της προφορικής λαϊκής παράδοσης. Αντανακλά, μέσα από τη ζωή των ηρώων του και μέσα από τους μύθους και τις ιστορίες που αφηγείται, τους αγώνες του λαού για επιβίωση, τις αντιλήψεις του για τη ζωή και τον θάνατο, για τον κόσμο γενικά.

Ως ένα προφορικό λαϊκό έργο, το οποίο χτιζόταν σταδιακά στη διάρκεια των αιώνων, διατηρεί μέσα του ένα προχριστιανικό μύθο λογικό υπόστρωμα, πάνω στο οποίο επικάθονται τα χριστιανικά στοιχεία, έτσι όπως πάνω στα χαλάσματα προχριστιανικών ναών χτίστηκαν χριστιανικές εκκλησίες. Τα στοιχεία αυτά έχουν λειτουργικό ρόλο στο έργο· διαφοροποιούν τους χριστιανούς Αρμένιους από τους μουσουλμάνους Άραβες κατακτητές, αφού η Αρμενία είχε δεχτεί τον χριστιανισμό ως επίσημη θρησκεία από τις αρχές του τετάρτου αιώνα και τον όρισε ως συστατικό στοιχείο της αυτοεικόνας της.


Ανθολογία νέων Αλβανών ποιητών


Ανθ. - Πρ. Γιορίνα Κριέζιου | Μτφρ. Ασημίνα Ξηρογιάννη
Είδος: Ανθολογίες Νέων Ποιητών Ν. 46
Σελίδες: 16
Χρονολογία έκδοσης: Ιούλιος 2021
ISBN: 978-960-638-270-3
Τιμή: 2,99 € (αποκλειστικά σε e-book)

Βιόλα Ισουφάι, Αλίσα Βελάι, Λίντια Ντούσι, Άνι Γκίκα, Αζέμ Καζίμι, Μπελφιόρε Κόζε, Ερβίνα Χαλίλι, Ρούντινα Σούπι, Νούρι Εμρούλαϊ, Καστρίμ Θάκι

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια