Βιβλιοκριτική για το μυθιστόρημα "Κυνηγός μαγισσών" του Μαξ Σέεκ | Γράφει ο Κώστας Τραχανάς

 


Συγγραφέας: Μαξ Σέεκ
Έτος έκδοσης: 2021
Σελ.: 496
Εκδόσεις: Λιβάνη


Οι πωλήσεις των αστυνομικών μυθιστορημάτων αποτελούν περίπου το 1/3 των πωλήσεων λογοτεχνικών βιβλίων στον δυτικό κόσμο.

Ένα τέτοιο αστυνομικό μυθιστόρημα-ψυχολογικό θρίλερ, είναι και το «Κυνηγός Μαγισσών» του Φιλανδού Μαξ Σέεκ, που πουλήθηκαν τα δικαιώματά του σε 38 χώρες.

Μάρια Κόπονεν, ηλικία 37 ετών, διδακτορικό στη φαρμακευτική.Υπεύθυνη ανάπτυξης προϊόντων για τη Neurofarm Inc. Βρέθηκε νεκρή, στο σπίτι της στο νησί Κουλοσάαρι του Ελσίνκι, φορώντας ένα μαύρο βραδινό φόρεμα, στην κεφαλή ενός τραπεζιού. Τα μαλλιά της είναι κατάμαυρα και τα νύχια της είναι βαμμένα μαύρα. Δεν υπάρχουν πληγές που αιμορραγούν, ούτε ίχνη στραγγαλισμού ή κάποια άλλη ένδειξη για τον τρόπο που πέθανε. Το πρόσωπο της νεκρής είναι συσπασμένο σε ένα σχεδόν υστερικό γέλιο. Ακόμα και τα μάτια της γελούν. Στα χείλη της έχει παγώσει ένα φρικτό χαμόγελο. Το πρόσωπο της γυναίκας είναι πετρωμένο. Υπάρχει κάτι παρανοϊκό σε αυτό το χαμόγελο, μια βεβιασμένη αυταρέσκεια.

Η Μάρια Κόπονεν είναι σύζυγος του νούμερο ένα εξαγώγιμου προϊόντος της Φιλανδίας σήμερα, του συγγραφέα των θρίλερ Ρότζερ Κόπονεν. Το καινούργιο του ψυχολογικό θρίλερ του Ρότζερ είναι το τρίτο και τελευταίο μέρος της τριλογίας του με τίτλο «Κυνηγός Μαγισσών»

Την υπόθεση αναλαμβάνει η Τζέσικα Νίεμι, αρχιφύλακας της Αστυνομίας του Ελσίνκι. Φαίνεται ότι ο δολοφόνος έχει διαβάσει τα βιβλία του Ρότζερ Κόπονεν και τα αντιγράφει . Υπάρχουν πολλές ομοιότητες με την τριλογία του Ρότζερ «Κυνηγός Μαγισσών».

 Είναι ένας μανιακός δολοφόνος …που κυνηγάει μάγισσες.

Ο Ρότζερ υποδεικνύει στους αστυνομικούς αν κατεβήκαν στην παραλία. Τον ρωτάνε:  για ποιο λόγο; -Αν κάποιος ψυχάκιας θέλει να αναπαραστήσει τη σκηνή ακριβώς όπως παρουσιάζεται στο βιβλίο μου, τότε η Μάρια δεν είναι η μόνη. Τι εννοείς; του λένε, πως δεν είναι η μόνη;  Επειδή υπήρχαν πάντα δύο μάγισσες .Και η μία είναι θαμμένη κάτω από τον πάγο.

Ψάχνοντας οι αστυνομικοί στον πάγο στην παραλία, κοντά στο σπίτι των Κόπονεν, βρήκαν μια τρύπα που κάποιος προσπάθησε να την καλύψει με κάθε τρόπο. Κάπου εκεί κάτω, στα βάθη του παγωμένου νερού, βρίσκεται κάποιο πτώμα. Πράγματι ανασύρουν ένα σκούρο όγκο καλυμμένο από φύκια.  Τα μαλλιά της γυναίκας είναι κατάμαυρα, σαν της Μάρια Κόπονεν. Μια γυναίκα άγνωστη μέχρι στιγμής. Δύο εντελώς διαφορετικές δολοφονίες. Δύο όμορφες μελαχρινές γυναίκες.

Ανακαλύπτουν επίσης κάποιες λέξεις γραμμένες με κεφαλαία γράμματα στη χιονισμένη σκεπή του σπιτιού των Κόπονεν. MALLEUS MALEFICARUM. Αυτές οι δυο λέξεις αναφέρονται στο βιβλίο «Σφύρα των Μαγισσών» του 15ου αιώνα, όπου δίνει λεπτομερείς οδηγίες για το πως ανακρίνονται,  βασανίζονται και  τιμωρούνται οι γυναίκες, για τις οποίες υπήρχε υποψία ότι είναι μάγισσες. Όλα αυτά τα έκανε η Ιερά Εξέταση.  Το κείμενο στη στέγη έμοιαζε με φάρσα. Και τώρα κάποιος έχει αρχίσει να μιμείται αυτά τα ειδεχθή εγκλήματα. Πρόκειται άραγε για ένα σαδιστή που έτυχε να βρει θέμα για τις δολοφονίες του στα μεσαιωνικά έργα και στην τριλογία του Ρότζερ Κόπονεν;  Ή μήπως ο δράστης είναι τόσο διαταραγμένος, ώστε νομίζει ότι κάνει το σωστό απαλλάσσοντας τον κόσμο από μάγισσες;

Η υπαστυνόμος Σάνα Πόρκα διατάχτηκε να φέρει νύχτα τον Κόπονεν από τη Σαβονλίνα στο σπίτι του. Ο Διευθυντής της Αστυνομίας Έρνε Μίκσον τηλεφωνεί στις 3 την νύχτα, για να μάθει που βρίσκονται στον δρόμο και τότε ακούει μια φωνή που βγαίνει με το ζόρι, όχι της Σάνα Πόρκα: Respice in speculo resplendent (Κοίτα στον καθρέφτη). Τι ;  λέει ο Έρνε. Η γυναίκα κλαίει. Έπειτα ακούγεται μια κραυγή και η γραμμή κόβεται. Κάτι πήγε στραβά. Η Πόρκα του μιλούσε στα λατινικά. Τι συμβαίνει; Τελικά ψάχνοντας για το αυτοκίνητο με την Σάνα Πόρκα και τον Ρότζερ Κόπονεν η αστυνομία βρίσκει άλλα δύο πτώματα στο δάσος της Γιούβα, εξήντα χιλιόμετρα δυτικά της Σαβιονλίνα. Δυο πτώματα καμένα …

Στο κεντρικό κτίριο της Αστυνομίας στο σταθμό Πάσιλα, όλη η ομάδα ειδικών αποστολών, που ψάχνει να βρει τον δολοφόνο τεσσάρων ανθρώπων έχουν σύσκεψη. Η Τζέσικα, ο Έρνε, ο Γιουσούφ, η Νίνα, ο Μίκαελ και ο Ράσμους.

Τώρα αναγκάζεται η ομάδα εξιχνίασης των δολοφονιών  να βρουν πόσες είναι οι δολοφονίες στην τριλογία του Ρότζερ. Βρήκανε συνολικά οκτώ ανθρωποκτονίες, επτά από τις οποίες μπορούν να θεωρηθούν τελετουργικές. Για κάθε μία από τις ανθρωποκτονίες που ερευνάνε υπάρχει ανάλογο στην τριλογία του Κόπονεν. Άρα περιμένουν άλλες τέσσερες ανθρωποκτονίες.

Μια πραγματικότητα πιο αποτροπιαστική κι από το πιο γκροτέσκο παραμύθι…

Η Τζέσικα Νίεμι ενώ ψάχνει με την ομάδα της να πιάσει τον δολοφόνο ή τους δολοφόνους , το σκοτεινό παρελθόν της έρχεται στο φως και βρίσκεται να πολεμά  και τους δικούς της δαίμονες…

Υπάρχει ένας δράστης ή πολλοί ; Υπάρχει κάποια μαγεία; Ποια ήταν η Mater pythonissam η Μητέρα μάγισσα; Ποια όμορφη μελαχρινή γυναίκα απεικόνιζε ένας πίνακας; Ποιος παράγγειλε πέντε βραδινά μαύρα φορέματα διαφόρων μεγεθών; Γιατί τα τέσσερα θηλυκά θύματα φορούσαν το ίδιο ακριβώς βραδινό φόρεμα, τα ίδια παπούτσια ακόμα και το βερνίκι των νυχιών τους είχε το ίδιο χρώμα; Υπάρχει κάποιο βαθύ λαρύγγι μέσα στην ειδική ομάδα της αστυνομίας ; Τι σχέση έχει μια κλινική ειδικευμένη στη φροντίδα και στη θεραπεία ασθενών με ψύχωση με όνομα «Το Καλύτερο Αύριο»; Ποιος διαγνώστηκε με παρανοϊκή σχιζοφρένεια; Το σημαντικότερο δεν το είδανε ακόμη;

Καταιγιστική δράση, πολλά πτώματα, ένα κουβάρι τελετουργικών δολοφονιών, μια συγκλονιστική αλληλουχία φόνων, θεωρίες συνωμοσίας, εφιάλτες,  σασπένς, μυστήριο, μαγεία, σχιζοφρένεια, καλά κρυμμένα οικογενειακά μυστικά, κυριαρχία του Κακού,  σκοτεινός κόσμος των μαγισσών. 

Κλασσική, ξέφρενη ιστορία μυστηρίου. Ένας διανοητικός γρίφος. Μια περίπλοκη περιπέτεια. Δραματική πλοκή. Απίστευτες κορυφώσεις. Μαγική αφήγηση.

Ένα ψυχολογικό θρίλερ.

Ένα βιβλίο που διαβάζεται με κομμένη την ανάσα.

Ο Μαξ Σέεκ γεννήθηκε το 1985 στο Ελσίνκι της Φιλανδίας. Προτού αφιερωθεί στη συγγραφή, ασχολήθηκε µε τις πωλήσεις και το µάρκετινγκ.  

Τα δικαιώµατα έκδοσης του βιβλίου Κυνηγός Μαγισσών έχουν πωληθεί σε τριάντα οχτώ χώρες, ενώ πρόκειται να γίνει τηλεοπτική µεταφορά του από το Χόλιγουντ.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια