Επίσκεψη της Προέδρου της Δημοκρατίας στο MOMus-Μουσείο Άλεξ Μυλωνά στην Αθήνα

 


Στα έργα του σύγχρονου εικαστικού, Κορνήλιου Γραμμένου και της γλύπτριας Άλεξ Μυλωνά ξεναγήθηκε χθες, Τετάρτη 19 Ιανουαρίου 2022 η Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Κατερίνα Σακελλαροπούλου, κατά την επίσκεψή της στο MOMus-Μουσείο Άλεξ Μυλωνά, στην Αθήνα. 

«Ένας μικρός, άγνωστος κόσμος η δουλειά της σπουδαίας Άλεξ Μυλωνά στο κτίριο κόσμημα στην πλατεία Ασωμάτων. Πολλά μπράβο και στο MOMus για άλλη μια φορά. Η Αθήνα αποκτά πολιτιστική ταυτότητα και στη σύγχρονη τέχνη» ανέφερε στο σημείωμά της, ευχαριστώντας τους συντελεστές μετά την ολοκλήρωση της επίσκεψής της στη μόνιμη έκθεση με τα έργα της Άλεξ Μυλωνά και την περιοδική έκθεση με τίτλο «Κορνήλιος Γραμμένος. Προσωδίες & Ραψωδίες». 

Την κ. Σακελλαροπούλου υποδέχτηκαν στο Μουσείο ο κ. Νικόλας Γιατρομανωλάκης, Υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, αρμόδιος
για θέματα Σύγχρονου Πολιτισμού με τον κ. Ανδρέα Τάκη, Πρόεδρο ΔΣ του MOMus,
την κ. Μαρία Τσαντσάνογλου, Αν. Γενική Διευθύντρια του MOMus και τον κ. Σωτήρη Μουσούρη, Μέλος ΔΣ του Ιδρύματος «Μουσείο Άλεξ Μυλωνά», ενώ στις εκθέσεις ξεναγήθηκε από τον επιμελητή τους και Προϊστάμενο του Μουσείου, κ. Γιάννη Μπόλη.
  

Έκθεση «Κορνήλιος Γραμμένος. Προσωδίες & Ραψωδίες»

MOMus-Μουσείο Άλεξ Μυλωνά (Πλ. Αγίων Ασωμάτων 5, Θησείο, Αθήνα)

Έως τις 13 Φεβρουαρίου 2022

«Η γλυπτική μου είναι η αφτιασίδωτη πραγματικότητά μου, η καθημερινότητά μου, γεμάτη προσμονές, ματαιώσεις, βιασύνες, απροσεξίες, στιγμιαίους θριάμβους και da capo. Μερικές φορές στέκεται ξαφνικά αυθύπαρκτη μπροστά μου σαν να λέει άντε πάμε παραπέρα, πάμε απ’ την αρχή δηλαδή». Με αυτά τα λόγια περιέγραφε ο Κορνήλιος Γραμμένος (Πάτρα, 1959-Αθήνα, 2021) την εικαστική του πορεία, την τέχνη του, μόλις τον Απρίλιο του 2020. Και αυτήν ακριβώς την περιγραφή αναδεικνύει η έκθεση με τίτλο «Κορνήλιος Γραμμένος. Προσωδίες & Ραψωδίες» που παρουσιάζεται στο MOMus-Μουσείο Άλεξ Μυλωνά (Πλ. Αγίων Ασωμάτων 5, Θησείο, Αθήνα), έως τις 13 Φεβρουαρίου 2022.

Τα ιδιαίτερα πλάσματα του εικαστικού ‒τα Aliens και οι Ιππότες‒ συνυπάρχουν με τα μεταλλικά Λουλούδια που ορίζουν απροσδόκητους κήπους και τα Σάρματα που οργανώνουν επιφάνειες με ακμές και πτυχώσεις. Η τέχνη του Κορνήλιου Γραμμένου με τις αναφορές της στις πρωτοπορίες του 20ού αιώνα αναπτύσσεται με συνοχή και συνέπεια μέσα στο χρόνο. Κάθε βήμα του ήταν μια νέα αισθητική πρό­ταση στην ανάδειξη των απεριόριστων δυνατοτήτων της δημιουργίας του.

Στις ζωγραφικές του συνθέσεις ο Κορνήλιος Γραμμένος επιβεβαιώνει την πρωτοτυπία των αναζητήσεών του. Σε αυτές επα­ναδιαπραγματεύεται τις αρχές της αφαίρεσης και την έννοια της ζωγραφικής διαδικασίας, επικεντρώνεται στις καθαρά ζωγραφικές αξίες, στη λειτουργία, στην ένταση και στη λάμψη του χρώματος. Ο ίδιος επιχειρεί μια σύ­ζευξη της ζωγραφικής του με την έννοια της προσωδίας στη γλωσσολογία, δίνοντας έμφαση στον ρυθμό, στην ένταση και στην αποτύπωση μιας ψυχι­κής ή συναισθηματικής κατάστασης.

Στις γλυπτικές του προσπάθειες εμφανίζεται εξαιρετικά διαυγής στις προθέσεις του, επιθυμώντας να κάνει μια τέχνη καθαρή και λιτή, στην οποία η απλότητα και οι υφές των υλικών συνδιαλέγονται με το ανατρεπτικό χιούμορ και τη διαίσθηση.

 

MOMus-Μουσείο Άλεξ Μυλωνά

Πλ. Ασωμάτων 5, Θησείο, Αθήνα

Μέρες & ώρες λειτουργίας Τρίτη, Τετάρτη, Παρασκευή, Σάββατο, Κυριακή: 11:00-19:00, Πέμπτη: 11:00-22:00, Δευτέρα κλειστά

e. reception.mam@momus.gr ǀ τ. (+30) 210 3215717

fb @MOMusAlexMylona

www.momus.gr  ǀ  fb @MOMusMuseums  ǀ  ig @momus_museums  ǀ  yt MOMus Museums

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια