Βιβλιοκριτική για το βιβλίο "στο βάθος κήπος" του Ανδρέα Κονάνου | Γράφει ο Κώστας Τραχανάς


Συγγραφέας: Ανδρέας Κονάνος
Έτος έκδοσης: 2021
Σελ.: 360
Εκδόσεις: Ψυχογιός

Το βιβλίο αυτό θα ξυπνήσει στον καθένα μας την παιδικότητα και αθωότητα που κρύβουμε μέσα μας. Όσο κακός ή αμαρτωλός κι είναι κάποιος, στο βάθος του έχει κι ένα κήπο

Με τον Κήπο θα μάθεις να μη φοβάσαι τις αλλαγές, να τολμάς το προχώρημα και να αγκαλιάζεις το καινούργιο! Θα μαλακώσεις καρδιακά, αποκτώντας νοητική πλαστικότητα , συναισθηματική ευελιξία και προσαρμοστικότητα.

Όσο μπαίνεις στα ενδότερα του Κήπου, θα λες ένα αποφασιστικό «καλωσόρισες» σε νέες ιδέες, αντιλήψεις και πεποιθήσεις που θα εγκατασταθούν μέσα σου.

Σε κάποιες σελίδες ίσως νιώσεις την ανάγκη να πεις μια δακρυσμένη «συγγνώμη» για τυχόν λάθη που ως τώρα έκανες. Μη φοβηθείς, κάνε το! Αυτά τα δάκρυα είναι λυτρωτικά, θα λιώσουν τον  βράχο του εγώ σου , φανερώνοντας τη δύναμη της μετάνοιάς σου!

Όταν τελειώσεις τον Κήπο, δεν θα είσαι πλέον ο ίδιος άνθρωπος…

Στον Κήπο θα διαβάσεις κάποιες συμβουλές και οδηγίες σαν τις παρακάτω:

Στις ανθρώπινες σχέσεις παίζεται το μεγάλο παιχνίδι. Εκεί δίνεις εξετάσεις. Εκεί βλέπεις τη δυσκολία του χαρακτήρα σου , αλλά και την ομορφιά σου. Κι όταν οι σχέσεις αυτές πετυχαίνουν, είναι μεγάλη χαρά.

Τα μάτια της ψυχής είναι ο νους. Ο νους θέλει μετάνοια. Μετάνοια δεν σημαίνει μόνο κλαίω για αμαρτίες και λάθη μας.  Σημαίνει επίσης ότι αλλάζω τρόπο σκέπτεσθαι.  Βλέπω αλλιώς τη ζωή και τα θέματά της.

Δεν σε αφορά τι κάνει ο ένας και τι κάνει ο άλλος.  Κράτα τον νου σου καθαρό.  Κράτα τον νου σου ήρεμο.  Και θα δεις πώς θα γίνεται η ζωή σου πολύ πιο γαλήνια κι ευτυχισμένη .Κι όλα τα προβλήματά σου θα βρίσκουν σύντομα θεϊκή λύση.

Καθάρισε τα τζάμια στα παράθυρα της ψυχής σου για να βλέπεις τα ρούχα της γειτονιάς, τα ρούχα όλου του κόσμου, και όλους τους ανθρώπους του κόσμου, καλούς και καθαρούς!  Καθάρισε το οπτικό πεδίο της ψυχής σου, για να βλέπεις όλα κι όλους , ευλογημένα και καλά.

Σταμάτα να κάνεις παρατηρήσεις και να πιέζεις όλους τους άλλους. Άσε τον κόσμο στην ησυχία του.

Οι τύψεις να έχουν ημερομηνία λήξης.

Κάνω λάθη. Αλλά δεν είμαι λάθος. Τα λάθη γίνονται στο πεδίο του νου. Γίνονται στο μυαλό και στους λογισμούς μας.

Κάνε τον νου σου καινούργιο.

Χαμογέλα. Είναι πολύ όμορφη η ζωή. Δεν βγαίνει τίποτα με το να κλαις συνέχεια. Χαμογέλα.

Γίνε άνθρωπος! Ζήσε γνήσια κι αυθεντικά. Και μετά θα αγγίξεις και τα θεϊκά.

Όλα όσα μας βασανίζουν είναι μόνο σκέψεις, λογισμοί, ιδέες και φαντασίες. Όλα όσα φθείρουν την καρδιά σου είναι λογισμοί. Άλλαξέ τους λογισμούς σου κι όλα θα τα βλέπεις μετά αλλιώς.

Και, αν μπορείς, μάθε να λες και ένα «ευχαριστώ». Ακόμα και τις δύσκολες στιγμές!

Κάνε χαρά σου τη χαρά των άλλων, και αγάπα όλους αυτούς που περνάνε καλά αυτές τις μέρες, χωρίς να τους ζηλεύεις, χωρίς να τους φθονείς ή να λιώνεις μέσα σου.

Αν θέλουμε , δεν είμαστε μόνοι. Αν η καρδιά μας πλατύνει και γίνει ευρύχωρη, χωρά τους πάντες και τα πάντα , και γίνεται παιδική χαρά.  Άνοιξε το παράθυρο και θα δεις τον κόσμο.

Γιατί η ευτυχία είναι για όλους μας. Και για σένα! Η ευτυχία είναι απλή. Και κατανοητή, έτσι που όλοι μπορούμε να τη νιώσουμε.

Είναι πολύς ο πόνος των ανθρώπων. Μεγάλος και αβάσταχτος.  Είναι μια αλήθεια πικρή.

Δεν υπάρχει άνθρωπος χωρίς ένα προβληματάκι μικρό ή μεγάλο. Προσωπικά, δεν έχω βρει ούτε έναν.

Δεν υπάρχει μόνο ένας δρόμος να πετύχεις, να καταξιωθείς και να μεγαλουργήσεις. Εσύ θα βρεις τον δικό σου δρόμο. Δεν υπάρχει μόνο μια απάντηση.

Μην απορρίπτεις τίποτε. Μην γενικεύεις, μην απολυτοποιείς.

Η αγάπη ανθίζει την ψυχή. Την κάνει να ακτινοβολεί.

Η αγάπη είναι καρπός.

Ξεκίνα από τα απλά. Στείλε ένα μήνυμα σε κάποιον που κρατάς απόσταση. Μίλα σ΄ αυτόν που παρεξηγήθηκες χτες στη βόλτα. Πες μια καλή κουβέντα στη γυναίκα σου για το ωραίο χτένισμά της . Δώσε ένα φιλί αγάπης στο παιδί σου που διαβάζει και κουράζεται. Μικρά βήματα αγάπης…

 

Με τα λόγια αυτά της καρδιάς, ο Ανδρέας Κονάνος, δίνει παρηγοριά, κουράγιο, δύναμη, γαλήνη σε αυτούς που το έχουν ανάγκη.

Γεννήθηκες γι΄ αυτό το μαγευτικό ταξίδι, το γεμάτο περιπέτειες, που όμως, τελικά , βγάζει στο Φως.

Το βιβλίο αυτό θα σε στρέφει διαρκώς εκεί , στον Λαμπερό σου στόχο.

Θαυμάζω τη δίψα σου για αλλαγή.

Ζηλεύω την ειλικρίνεια και τον μεγάλο πόσο σου για χαρά.

Πρόκειται για ένα βιβλίο για το πώς τα πιο απλά πράγματα στη ζωή μπορούν να μας φέρουν την ευτυχία, την αγάπη και την ηρεμία.

Διαβάστε το.


Ανδρέας Κονάνος. Γεννήθηκα στο Μόναχο της Γερμανίας. Στα παιδικά μου χρόνια πέρασα καλά και άσχημα μαζί, όπως οι πιο πολλοί στον κόσμο αυτό. Τελείωσα το Κλασικό Λύκειο, σπούδασα θεολογία και σύμβουλος διατροφής, ενώ το 1999 έγινα και κληρικός. Τα πιο πολλά τα έμαθα διαβάζοντας και, κυρίως, μιλώντας με πραγματικούς ανθρώπους. Μεγάλος πλούτος μου υπήρξαν τα είκοσι χρόνια που δίδαξα στο Λύκειο. Κοντά στα παιδιά έμαθα τι θα πει γνησιότητα και αλήθεια. Κάνω αρκετά λάθη, μα χαίρομαι που προσπαθώ και προχωράω παρακάτω. Όλη μέρα γράφω κείμενα, διαβάζω βιβλία, απαντώ σε μηνύματα και ακούω προβλήματα. Σκέφτομαι αρκετά και επιδιώκω τις ζωντανές σχέσεις. Τον υπόλοιπο χρόνο ταξιδεύω σε όλο τον κόσμο για ομιλίες. Όταν κοιτάω τους ακροατές στα μάτια, θυμάμαι χαρές και λύπες τους, και ενώ κρατάω πάντα ένα σχεδιάγραμμα, τελικά μιλάω απ’ έξω. Μερικές φορές είναι καλύτερα τα λόγια της καρδιάς.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια