Η συγγραφέας Μαρία Ιωάννου μιλάει για το Φεστιβάλ Όψεις του Φανταστικού 2022


Συνέντευξη στη Στέλλα Πετρίδου


Το Φεστιβάλ Όψεις του Φανταστικού 2022 αναμένεται να πραγματοποιηθεί στην Κύπρο στις 7,8 και 9 Οκτωβρίου. Ανάμεσα στους συγγραφείς που θα λάβουν μέρος στο φεστιβάλ είστε κι εσείς. Πώς αισθάνεστε γι’ αυτό;

Είναι σίγουρα μια μεγάλη τιμή για μένα να συμμετέχω στο Φεστιβάλ Όψεις του Φανταστικού 2022, που διοργανώνουν οι Συμπαντικές Διαδρομές! Αισθάνομαι ανυπομονησία και χαρά.

Είναι η πρώτη φορά που συμμετέχετε στο συγκεκριμένο φεστιβάλ; Ποια η γνώμη σας για τη συγκεκριμένη διοργάνωση;

Είναι ένα μοναδικό φεστιβάλ, που συνεισφέρει ιδιαίτερα στην ανάπτυξη και διάδοση της λογοτεχνίας του φανταστικού και της επιστημονικής φαντασίας στην Ελλάδα και Κύπρο. Χρειαζόμαστε εκδηλώσεις σαν τις Όψεις του Φανταστικού για να υπάρξει ανάδειξη και προβολή της λογοτεχνίας του φανταστικού. Μπράβο στις Συμπαντικές Διαδρομές που έχουν καθιερώσει τον όμορφο αυτό θεσμό και στον κόσμο και τα μέσα ενημέρωσης που δείχνουν την στήριξή τους.

«Στηρίζουμε τους συγγραφείς με έργα και πράξεις!

Δίνουμε φωνή σε όλους τους συγγραφείς, δίνουμε φωνή στη φωνή σου.

Δίνουμε φωνή στους συγγραφείς!»

Ο εκδοτικός οίκος «Συμπαντικές Διαδρομές» για ακόμα μια φορά στηρίζει τη λογοτεχνία του φανταστικού σε μια εποχή που είναι ολοφάνερο, αν λάβουμε υπόψη την ολοένα και αυξανόμενη εμπορική του κίνηση, πως το συγκεκριμένο είδος ακμάζει. Εσείς προσωπικά είστε ευχαριστημένη με το εκδοτικό σας σπίτι και την όλη στήριξη που σας παρέχει;

Ναι, πάρα πολύ, πιστεύω είναι ένα σπίτι που μου ταιριάζει!

Τελικά, η λογοτεχνία του φανταστικού έχει φανατικούς αναγνώστες ή όχι; Τι πιστεύετε;

Πιστεύω πως ναι, μολονότι μπορεί όχι τόσους πολλούς στην Ελλάδα και Κύπρο όσο στο εξωτερικό. Στην Αγγλία, όπου ζούσα, λατρεύουν το είδος και σε κάθε βιβλιοπωλείο υπάρχει μεγάλο, ξεχωριστό τμήμα για το φανταστικό με πάμπολλους τίτλους που ανανεώνονται κάθε βδομάδα. Πάντα βλέπεις να στέκεται κάμποσος κόσμος εκεί και να περιεργάζεται τα βιβλία. Όμως διαπιστώνω με ευχαρίστηση ότι η λογοτεχνία του φανταστικού έχει κάνει μεγάλα βήματα στην Ελλάδα και Κύπρο.

Γνωρίζετε τους υπόλοιπους συγγραφείς που λαμβάνουν μέρος στο φεστιβάλ; Τι τους εύχεστε;

Λίγο τους γνωρίζω αλλά είμαι σίγουρη ότι στο φεστιβάλ θα τους γνωρίσω πολύ καλύτερα! Τους εύχομαι έμπνευση, επιτυχία και επιμονή και υπομονή στο απαιτητικό και δύσκολο έργο της συγγραφής.


Μιλήστε μας για το δικό σας βιβλίο. Τι πραγματεύεται με δυο λόγια;

Η Βασίλισσα της Καρδιάς είναι μια ρομαντική περιπέτεια επιστημονικής φαντασίας. Εξελίσσεται στη Δωρίδα, μακρυνό πλανήτη που κατοικείται από ένα παρακλάδι της ανθρώπινης φυλής, και στη δική μας Γη. Συνδετικός κρίκος το Διαγαλακτικό Υπερδιαστημόπλοιο Ιθάκη. Η Ιθάκη μεταφέρει τους δύο Δωριδείς στρατιώτες, Θάρος και Φαράν, σε μια αποστολή στη Γη. Επίσης, μεταφέρει αντιπροσωπεία από τη Δωρίδα στη διαπλανητική διάσκεψη της Κρίσας, κατοικημένο πλανήτη του δικού μας Γαλαξία. Χωρίς να το ξέρουν οι ίδιοι, η άφιξη των Θάρος και Φαράν έχει γίνει αντιληπτή στη Γη από τον Ρέηνορ Κάρραρ, νεαρό κοσμολόγο. Ο Ρέηνορ περιμένει τους επισκέπτες, γνωρίζοντας καλά ότι η επαφή μαζί τους είναι γεμάτη κινδύνους. Στο μεταξύ, στη Δωρίδα, η Βασίλισσα Κυβέλη, νεαρή και πανέμορφη μονάρχης, είναι ερωτευμένη με τον Τζων Ντάρναιη, τον Αρχηγό του Στρατού. Δεν μπορεί να τον παντρευτεί όμως διότι είναι κοινός θνητός. Τα πράγματα μπλέκονται περισσότερο καθώς εκείνος, ταξιδεύοντας με την Ιθάκη, ρίχνεται σε μια μεγάλη διαστημική περιπέτεια....

Πότε είναι προγραμματισμένη η παρουσίαση του βιβλίου σας και τι ώρα;

Την Παρασκευή 7/10 στη Λευκωσία στις 20.10, το Σάββατο 8/10 στη Λεμεσό στις 17.50, και την Κυριακή 9/10 στη Λάρνακα στις 18.40.

Κλείνοντας θα θέλαμε να στείλετε το δικό σας μήνυμα στο αναγνωστικό κοινό που σας διαβάζει.

Σας ευχαριστώ πάρα πολύ και σας στέλνω τις καλύτερες ευχές μου! Ευχαριστώ και σας, κ. Πετρίδου. Όπως θα έλεγε και η Βασίλισσα Κυβέλη, «είμαι δίπλα σας, και είστε δίπλα μου». ‘Ελσαρο Άλευ! [Να’ στε καλά στη Δωριδική, γλώσσα την οποία έχω αρχίσει να κατασκευάζω].

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια