Ο συγγραφέας Βασίλης Καθάρειος μιλάει για το Φεστιβάλ Όψεις του Φανταστικού 2022 στην Αθήνα

 


 Συνέντευξη στη Στέλλα Πετρίδου


Το Φεστιβάλ Όψεις του Φανταστικού 2022 αναμένεται να πραγματοποιηθεί στην Αθήνα στις 18 Δεκεμβρίου. Ανάμεσα στους συγγραφείς που θα λάβουν μέρος στο φεστιβάλ είστε κι εσείς. Πώς αισθάνεστε γι’ αυτό;

Μετά από αμέτρητες αναβολές, αναποδιές και απρόοπτα νιώθω πραγματικά ευγνώμων για την ευκαιρία να παρουσιάσω το έργο μου δημόσια. Παράλληλα ανυπομονώ να παρευρεθώ σε μια συνάντηση τόσων διαφορετικών συγγραφικών φωνών αλλά και αναγνωστικού κοινού από κάθε δυνατό υπόβαθρο.

Είναι η πρώτη φορά που συμμετέχετε στο συγκεκριμένο φεστιβάλ; Ποια η γνώμη σας για τη συγκεκριμένη διοργάνωση;

Ναι, θα είναι η πρώτη φορά, παρόλο που συμμετέχω περιστασιακά με κείμενα σε διαγωνισμούς των Συμπαντικών Διαδρομών τα τελευταία 2-3 χρόνια· ο covid έπαιξε φυσικά έναν σημαντικό ρόλο σε αυτό. Μετά από μακρά περίοδο αναμονής, ωστόσο, είναι σημαντικό το γεγονός ότι οι αναγνώστες μπορούν να έρθουν και πάλι σε πραγματική, διαπροσωπική επαφή με τους δημιουργούς και τη φαντασία τους.

«Στηρίζουμε τους συγγραφείς με έργα και πράξεις!
Δίνουμε φωνή σε όλους τους συγγραφείς, δίνουμε φωνή στη φωνή σου.
Δίνουμε φωνή στους συγγραφείς!»

Ο εκδοτικός οίκος «Συμπαντικές Διαδρομές» για ακόμα μια φορά στηρίζει τη λογοτεχνία του φανταστικού σε μια εποχή που είναι ολοφάνερο, αν λάβουμε υπόψη την ολοένα και αυξανόμενη εμπορική του κίνηση, πως το συγκεκριμένο είδος ακμάζει. Εσείς προσωπικά είστε ευχαριστημένος με το εκδοτικό σας σπίτι και την όλη στήριξη που σας παρέχει;

Ομολογώ ότι η συνεργασία μας ως τώρα υπήρξε εξαιρετική. Πολλά από τα διηγήματά μου έχουν φιλοξενηθεί στις ανθολογίες των Εκδόσεων, που εκδίδονται τακτικά, ενώ το αποκορύφωμα υπήρξε φυσικά η έκδοση της Τυραννομυομαχίας. Συν τοις άλλοις, το επίπεδο και η ποιότητα της δουλειάς που κατέβαλε η συντακτική ομάδα γίνεται άμεσα ορατή στο εξώφυλλο και τη σελιδοποίηση του βιβλίου.


Τελικά, η λογοτεχνία του φανταστικού έχει φανατικούς αναγνώστες ή όχι; Τι πιστεύετε;

Λαμβάνοντας υπ’ όψη την τεράστια συμμετοχή και σε αντίστοιχα φεστιβάλ, διαγωνισμούς cosplay, παρουσιάσεις βιβλίων και ψηφιακές κοινότητες που αφορούν τη λογοτεχνία του φανταστικού, μπορώ να πω με βεβαιότητα ότι το σχετικό κοινό στην Ελλάδα έχει αυξηθεί εκθετικά κατά τα τελευταία χρόνια. Λαμβάνοντας υπ’ όψη τις ανεξάντλητες εναλλακτικές δυνατότητες έκθεσης ιδεών μέσα απ’ το πρίσμα της φανταστικής λογοτεχνίας, μιλάμε σίγουρα για κάτι θετικό.

Γνωρίζετε τους υπόλοιπους συγγραφείς που λαμβάνουν μέρος στο φεστιβάλ; Τι τους εύχεστε;

Για να είμαι ειλικρινής, όχι. Όχι προσωπικά τουλάχιστον, γιατί πολλοί απ’ αυτούς έχουν σίγουρα τραβήξει την προσοχή μου μέσα από αναφορές των γραπτών τους στο διαδίκτυο. Στο πρόγραμμα του φεστιβάλ αναγνωρίζω αρκετά τέτοια γνωστά μου ονόματα, και οι Όψεις του Φανταστικού θα μπορούσαν να αποτελέσουν μια ιδανική ευκαιρία -γιατί όχι;- να γνωρίσω τους συγγραφείς και από κοντά. Ως τότε όμως εύχομαι σε όλους να παραμείνουν υγιείς και δημιουργικοί, ώστε να συνεχίσουμε να απολαμβάνουμε τη λογοτεχνική πολυφωνία της εποχής μας.

Μιλήστε μας για το δικό σας βιβλίο. Τι πραγματεύεται με δυο λόγια;

Η Τυραννομυομαχία εξιστορεί την περιπέτεια ενός νεαρού υπαξιωματικού που καταλήγει σε έναν ξένο και εχθρικό πλανήτη, όπου συλλαμβάνεται και κρατείται αιχμάλωτος απ’ το δικτατορικό καθεστώς του τόπου· οι αποφάσεις και η γενναιότητά του θα καθορίσουν τη μοίρα ενός ολόκληρου λαού. Σημείο κλειδί του έργου αποτελεί ο εναλλακτικός τρόπος αφήγησης, καθώς το σύνολο της ιστορίας αποδίδεται μέσα από σχεδόν 500 χάικου, της συντομότερης ποιητικής φόρμας στον κόσμο, που συνδυάζεται αρμονικά με την επιστημονική φαντασία και την επική ποίηση.

Πότε είναι προγραμματισμένη η παρουσίαση του βιβλίου σας και τι ώρα;

Η παρουσίαση της Τυραννομυομαχίας έχει προγραμματιστεί για την ημέρα του φεστιβάλ -18 Δεκεμβρίου- στις 17:00, ως μέρος του θεματικού αφιερώματος “Επιστημονική Φαντασία”, όπου θα παρουσιάσουν επίσης τα έργα τους οι Ντίνος Τανίτης, Γιάννης Καμπουρόπουλος και Χριστίνα Γεωργίου.

Κλείνοντας θα θέλαμε να στείλετε το δικό σας μήνυμα στο αναγνωστικό κοινό που σας διαβάζει.

Σας ευχαριστώ θερμά για την στήριξή σας στην έμπνευση και το έργο μου, και ανυπομονώ να σας δω όλους από κοντά!

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια