Η Δώρα Θωμοπούλου απαντά στο ερωτηματολόγιο των Τεχνών


Η Δώρα Θωμοπούλου είναι ηθοποιός.

Δείγμα της δουλειάς της στο θέατρο είναι οι παραστάσεις La cocinera (Η μαγείρισσα) (2016), Sex Cells (2016), Τα καινούρια ρούχα του αυτοκράτορα (2017), Το καράβι με το φόβο (2016).


Μπορεί η τέχνη του θεάματος να κάνει τον κόσμο μας καλύτερο;

Μπορεί να μη γίνεται να αλλάξει τις συνθήκες της ζωής μας, αλλά μπορεί να φωτίσει την ψυχή μας με την καθαρτική και παρηγορητική της δύναμη, η τέχνη στο σύνολο της.

Γιατί θαυμάζετε την υποκριτική ως τέχνη; 

Η υποκριτική είναι μια δύσκολη, πολυπρισματική και συνάμα απελευθερωτική τέχνη. Όλα γίνονται στο εδώ και τώρα. Όλα γεννιούνται και πεθαίνουν την ίδια στιγμή. Γι' αυτό και το θέατρο είναι μοναδικό και αναντικατάστατο.

Γιατί υπηρετείτε την υποκριτική;

Αγαπώ το θέατρο από παιδί. Από πάντα με φανταζόμουν πάνω σε μια σκηνή. Ήθελα να μπορώ να ζήσω χιλιάδες ζωές σε μια.

Θυμάστε ποιο ήταν το πρώτο θεατρικό έργο που παρακολουθήσατε στη ζωή σας;

Ήταν η παράσταση της Ξένιας Καλογεροπούλου στο θέατρο Πόρτα, Ο "Μορμόλης". Ακόμη θυμάμαι τα έντονα συναισθήματα και τη μαγεία που μου προκάλεσε.

Ποιο έργο θεατρικού συγγραφέα αγαπάτε περισσότερο και γιατί;

Αγαπώ πολύ το "Καλοκαίρι και Καταχνιά" του Τένεσι Ουίλιαμς, γιατί για μένα αποτελεί μια από τις περισσότερο ευαίσθητες, συναισθηματικές και τραγικές ιστορίες που μας έχει χαρίσει ο σπουδαίος αυτός συγγραφέας.

Σε ποιο θεατρικό έργο θα θέλατε οπωσδήποτε να συμμετέχετε στο μέλλον;

Παλιότερα ήταν ένα όνειρο μου να παίξω την Άλμα από το "Καλοκαίρι και Καταχνιά" του Τενεσι Ουίλιαμς ή την Ανδρομάχη από τις "Τρωάδες" του Ευριπίδη. Μεγαλώνοντας έχω την ανάγκη να συμμετέχω σε καλές παραστάσεις, σε ενδιαφέροντα έργα με αξιόλογους συνεργάτες που θα αποτελούμε μια ομάδα με κοινούς καλλιτεχνικούς κώδικες και θα περνάμε καλά.


Ποιον θεατρικό συγγραφέα θαυμάζετε περισσότερο;

Αγαπώ πολύ την ευαισθησία, την ποιητικότητα και τις εικόνες του Φεντερίκο Γκαρθία Λόρκα, τους πληγωμένους και τσακισμένους χαρακτήρες του Τένεσι Ουίλιαμς και την ατμόσφαιρα του Τσέχωφ.

Ποιον σεναριογράφο και ποιον σκηνοθέτη θαυμάζετε περισσότερο;

Μου αρέσει η αισθητική των ταινιών του Πέδρο Αλμοδόβαρ.

Ποιον ηθοποιό θαυμάζετε περισσότερο;

Δεν μπορώ να ξεχωρίσω κάποιον.

Θέατρο, κινηματογράφος ή τηλεόραση; Τι σας ελκύει περισσότερο και γιατί;

Η μεγάλη μου αγάπη είναι το θέατρο. Αγαπώ όμως τη μαγεία του κινηματογράφου. Θα ήθελα να κάνω κινηματογράφο. Η τηλεόραση από την άλλη μεριά, όταν γίνεται με σωστές συνθήκες και ποιότητα, χαρίζει επίσης ενδιαφέρουσες εμπειρίες.

Ποιο ρόλο θα θέλατε να είχατε παίξει για πρώτη φορά εσείς;

Τη μαντάμ Σουσού του Δημήτρη ψαθά.

Ποιο ρόλο θα θέλατε να παίξετε με την πρώτη ευκαιρία; 

Τη Μάσα από τις "Τρεις αδερφές" του Τσέχωφ.

Κωμωδία ή δράμα; Ποια η προτίμησή σας;

Αγαπώ και την κωμωδία και το δράμα. Πιστεύω πως αλληλοσυμπληρώνονται. Πάντα μια δραματική σκηνή, μπορεί να προκαλέσει γέλιο και από μια κωμική στιγμή να ξεπροβάλλει το τραγικό. Βρίσκω πολύ ενδιαφέρον το μεταίχμιο. Το κωμικοτραγικό.


Πού σας βρίσκουμε αυτή την περίοδο; 

Κάθε Δευτέρα στον Τεχνοχώρο φάμπρικα, με την ομάδα μου, την ομάδα θεάτρου La Strada, παρουσιάζουμε έως το Πάσχα την παράσταση "To κουτί" της συνεργάτιδάς μου, Βίκυς θαλασσινού, σε σκηνοθεσία Ιωάννας Ρούσσου και τις υπόλοιπες μέρες, η ομάδα ταξιδεύει σε χώρους που την φιλοξενούν όπως σχολεία, δήμους, πολιτιστικά κέντρα, φεστιβάλ κτλ, παρουσιάζοντας διαδραστικές παραστάσεις με ζωντανή παραδοσιακή μουσική για παιδιά.

Νιώθετε ικανοποίηση από τη μέχρι τώρα καλλιτεχνική σας πορεία; 

Όλοι οι καλλιτέχνες έχουν το αίσθημα του ανικανοποίητου. Θα ήθελα να δοκιμαστώ σε πολλά και διαφορετικά πράγματα στο θέατρο. Κάθε φορά νιώθω πως ξεκινάω από την αρχή.

Ποιες είναι οι καλλιτεχνικές σας βλέψεις για το μέλλον;

Πολλές είναι οι βλέψεις, οι σκέψεις και τα όνειρα, που με σκληρή δουλειά και αρκετή τύχη, ελπίζω να ευοδωθούν!!!

Μια ευχή σας που θα θέλατε να πραγματοποιηθεί;

Να είμαστε υγιείς, δημιουργικοί και να κρατάμε ζωντανή τη φλόγα και τον ενθουσιασμό μας για τα πράγματα γύρω μας, όπως όταν ήμασταν παιδιά.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια