Στέφανος Δορμπαράκης: «Πέτρα κι Ουρανός / Αφουγκράσματα κι απόηχοι γης ελληνικής» | Το βιβλίο μεταφέρεται στη σκηνή στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης

 

Στέφανος Δορμπαράκης

«Πέτρα κι Ουρανός / Αφουγκράσματα κι απόηχοι γης ελληνικής»

 

Το βιβλίο μεταφέρεται στη σκηνή …

Από τα παιδιά του Χορευτικού Εργαστηρίου Νέας Ιωνίας

 

Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης

Δευτέρα 3 Απριλίου 2023, ώρα 8.30 μ.μ.



Το τελευταίο βιβλίο του Στέφανου Δορμπαράκη  «Πέτρα κι Ουρανός – Αφουγκράσματα κι απόηχοι γης ελληνικής», το οποίο κυκλοφόρησε πριν λίγους μήνες, ενέπνευσε τα παιδιά του Χορευτικού Εργαστηρίου της Νέας Ιωνίας να του δώσουν «σαρκά και οστά» και να το παρουσιάσουν στη σκηνή του Ιδρύματος Μιχάλης Κακογιάννης, την Δευτέρα 3 Απριλίου.

 

Η ιστορία του βιβλίου αναφέρεται σε δύο φίλους, τον Κωνσταντίνο και τον Δημήτρη, οι οποίοι διακατέχονται από αληθινό σεβασμό προς την παράδοση του τόπου τους, και μάλιστα τη μουσική. Ο έρωτάς τους γι' αυτήν γίνεται το όχημα για να διεισδύσουν και στις υπόλοιπες γεμάτες ζωή διαστάσεις της παράδοσης της πατρίδας τους.

 

Η βιωματική προσέγγισή της - η επιτόπια παρουσία τους στους τόπους που ζει και εκφράζεται η παράδοση - τους κάνει να νιώσουν από κοντά τους ντόπιους ανασασμούς. Μέσα απ' το παραμύθι που λέει μια γιαγιά. Μέσα απ' το τραγούδι ενός παππού καραβοκύρη. Μέσα απ' τους τρανταγμούς του χορού σε μια χωριάτικη πλατεία. Ένα λαογραφικό περιδιάβασμα σε μέρη που χτυπάει η καρδιά της παράδοσης... Μία φανταστική ιστορία βγαλμένη από τις ρίζες του τόπου μας, απ' τη Θράκη ως την Κάρπαθο κι απ' την Κρήτη και τη Μάνη μέχρι την Πίνδο και την Κέρκυρα.

 

Ένα βιβλίο κυρίως για νέους ανθρώπους που ασχολούνται με την ελληνική μουσικοχορευτική κληρονομιά! Ένα παραμύθι γεμάτο ήχους κι αρώματα από Ελλάδα που τώρα μετουσιώνεται σε μια μουσικοχορευτική παράσταση! 

 


Συντελεστές παράστασης

 

Μουσικοί

Θοδωρής Τασούλας (κλαρίνο), Γιώργος Κώτσικας (βιολί), Κώστας Μήτσιος (λαούτο), Μανούσος Κλαπάκης (κρουστά), Στέφανος Δορμπαράκης (κανονάκι), Δημήτρης Μπάκος (γκάιντα, τσαμπούνα), Φωκάς Μουρτζάκης (κρητική λύρα), Θοδωρής Παπαδόπουλος (ποντιακή λύρα), Δημήτρης Κατσίβελος (τρομπέτα), Μάνος Κουτσαγγελίδης (τραγούδι).

Φωτογράφιση: Ανδρέας Ατζάμπος

Τεχνική Υποστήριξη: Γιάννης Μιχαλόπουλος, Έλενα Πετροπούλου

Διδασκαλία μουσικών οργάνων: Γιώργος Κώτσικας (βιολί), Θοδωρής Τασούλας (κλαρίνο), Γιάννης Βενιζέλος (κιθάρα), Στρατής Ψαραδέλλης (πολίτικη λύρα), Κώστας Φωτιάδης (κεμετζέ).

Το μουσικό σύνολο των παιδιών επιμελήθηκε ο Θοδωρής Τασούλας.

Διδασκαλία χορού:  Δημήτρης Μήτσης

Καλλιτεχνική επιμέλεια: Μάνθα Ζήβα

 

 

Την εικονογράφηση του βιβλίου «Πέτρα κι Ουρανός – Αφουγκράσματα κι απόηχοι γης ελληνικής» υπογράφει η Χριστίνα Παπαθέου – ΔουληγέρηΚυκλοφορεί από τις εκδόσεις «ἀκολουθεῖν» σε όλα τα κεντρικά βιβλιοπωλεία.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια