Αφιέρωμα στο συγγραφέα Γιώργο Γιώτσα

 


Ο Γιώργος Γιώτσας μεγάλωσε στην Αθήνα, αλλά η καταγωγή του είναι από την όμορφη Θήβα (η μαμά Μαρίνα Τούτουζα) και την περήφανη Σαμαρίνα (ο μπαμπάς Νίκος Γιώτσας). Απόφοιτος της σχολής Τουριστικών Επιχειρήσεων του ΤΕΙ Αθηνών (7ος σε βαθμολογία ανάμεσα σε 120 φοιτητές της χρονιάς του), έκανε μεταπτυχιακό στη Διοίκηση Επιχειρήσεων και εργάστηκε στο Λονδίνο, μια εμπειρία που διεύρυνε τους ορίζοντές του.

Ζει με τη σύζυγό του Αγγελίνα και τα δύο τους παιδιά στην Αθήνα. Ο μεγάλος τους γιος Νικόλας είναι παιδί ΑμέΑ. Αυτό συνέβαλε ώστε ο Γιώργος Γιώτσας να αποκτήσει ιδιαίτερη ευαισθησία στα θέματα των ανθρώπων ΑμέΑ όπως και οξυμένη ενσυναίσθηση στα προβλήματα των συνανθρώπων του. Όπως ο ίδιος λέει, οι δύο πιο ευτυχισμένες στιγμές στη ζωή του είναι οι γεννήσεις των παιδιών τους, ενώ έχει αλλάξει σε πολλές πτυχές της ζωής του, προσπαθεί να βελτιώνεται καθημερινά και να νοιάζεται για το καλό, χάρη στα παιδιά αυτά.

Η συγγραφή μπήκε απρόσκλητη στη ζωή του, μια έμπνευση ενός ηλιόλουστου πρωινού, μια πολύωρη ασχολία τις μικρές ώρες της νύχτας όταν δεν εργάζεται, μια δέσμευση στον εαυτό του και τους αναγνώστες για βιβλία διασκεδαστικά ακόμα και στο είδος της φαντασίας και του τρόμου, αλλά και για βιβλία με ειλικρινείς προθέσεις, είτε μιλάμε για τον χώρο του ελληνικού φανταστικού είτε για τα κοινωνικά ζητήματα που θίγει πολλές φορές ο συγγραφέας.


Γονιός. Σύζυγος. Νυχτερινός ρεσεψιονίστ. Πλέον πολυβραβευμένος συγγραφέας σε Ελλάδα και Αμερική. Από το σχολείο άρχισε να γράφει ιστορίες και παραμύθια. Όλα τα βιβλία του έχουν συλλέξει βραβεία και διακρίσεις, αλλά πάνω από όλα την αγάπη του αναγνωστικού κοινού, κάτι για το οποίο είναι ευγνώμων.

Το 2022 έλαβε το 1o βραβείο EVERLY στο Fantasy Festival για το βιβλίο «Το μακρύ σοκάκι» (εκδ. Λυκόφως) ως «Καλύτερο βιβλίο τρόμου Έλληνα συγγραφέα». Το 2021 η Athens Voice ανέδειξε «Το Κουτί» (εκδ. Bell) ως το «Καλύτερο βιβλίο της χρονιάς» μετά από επιλογή στα 10 καλύτερα βιβλία, από τη συντακτική της ομάδα και ψηφοφορία αναγνωστών για την πρώτη θέση. Επίσης, Ο Γιώτσας είναι ο μοναδικός Έλληνας συγγραφέας του φανταστικού με τρία βιβλία back to back στα top-10 των βραβείων Public, όπως τα ψήφισαν χιλιάδες αναγνώστες.

Esquire, Mystery, Tv Zapping, Τα Νέα, Το Βήμα, Athens Voice μερικά από τα μέσα που φιλοξένησαν συνεντεύξεις και αφιερώματα για το συγγραφέα και το έργο του.

Σήμερα, ο Γιώργος Γιώτσας συνεχίζει να γράφει με συνέπεια.

 

Τα βιβλία του είναι: 

19 καινούρια βήματα (εκδ. Ελευθερουδάκης/Diavasame.gr, 2010, συλλογικό)

Το διήγημά του «Το χρυσαφένιο χωράφι» βραβεύτηκε ως ένα από τα καλύτερα πανελληνίως στον διαγωνισμό. 

Εκείνος που ψιθυρίζει πάνω από τα βουνά και άλλες ιστορίες (εκδ. Momentum, 2012, Εξαντλημένο - επανέκδοση εκδ. Λυκόφως, 2020)

Βραβεία καλύτερων διηγημάτων σε πανελλήνιους διαγωνισμούς και βραβείο Writers Digest για το διήγημα του «Όταν κλαίει και ο Θεός» στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, ως ένα από τα καλύτερα 100 διηγήματα που συμμετείχαν παγκοσμίως. 

Στοιχειωμένη πόλη (εκδ. Ars Nocturna, 2013, συλλογικό)

Το διήγημα «Καθρέπτες» βραβεύτηκε ως ένα από τα καλύτερα στον διαγωνισμό. 

Θρύλοι του σύμπαντος ΙΙΙ (εκδ. Συμπαντικές Διαδρομές, 2014, συλλογικό)

Το διήγημά του «De Mortuis» βραβεύτηκε ως ένα από τα καλύτερα. 

Ασημένια σελίδα (εκδ. Εντύποις/Μωραΐτης, 2015, συλλογικό)

Το διήγημά του «Βέρα Mushroom» βραβεύτηκε ως ένα από τα καλύτερα πανελληνίως. 

Ιστορίες στα όρια (εκδ. Παράξενες Μέρες, 2015, συλλογικό)

Το διήγημά του «Τυχερή (Η ζωή είναι ένα καρουζέλ)» βραβεύτηκε ως ένα από τα καλύτερα. 


Εκ Νεκρών (εκδ. Λυκόφως, 2015)

Βραβεύτηκε ως το «Καλύτερο μυθιστόρημα» σε πανελλήνιο λογοτεχνικό διαγωνισμό. 

Κάτω από το κρεβάτι (εκδ. Λυκόφως, 2017)

Διακρίθηκε ως ένα από τα 10 καλύτερα βιβλία των βραβείων Public (κατηγορία: Διήγημα) ύστερα από ψηφοφορία. 

Βρόχος (εκδ. Λυκόφως, 2019, συλλογικό)

Στην ανθολογία συμμετέχει και ο σπουδαίος συγγραφέας Graham Masterton. 

Εκείνοι που επιστρέφουν (εκδ. Λυκόφως, 2019, συνεργατικό με την Αγνή Σιούλα, εξαντλημένο)

Διακρίθηκε ως ένα από τα 10 καλύτερα βιβλία των βραβείων Public (κατηγορία: Διήγημα) ύστερα από ψηφοφορία. 

Το κουτί (εκδ. Bell, 2020)

Διακρίθηκε ως ένα από τα 10 καλύτερα βιβλία των βραβείων Public (κατηγορία: Ηρωϊδα) ύστερα από ψηφοφορία. Ψηφίστηκε ως «Το βιβλίο της χρονιάς» από την Athens Voice. 

«Το μακρύ σοκάκι» (εκδ. Λυκόφως, 2021 α΄ έκδοση, 2022 β΄ έκδοση)

Βραβεύτηκε με το 1ο βραβείο Everly ως το «Καλύτερο βιβλίο τρόμου Έλληνα συγγραφέα» 

Τον Σεπτέμβριο 2023 θα κυκλοφορήσει από τις εκδόσεις Λυκόφως το βιβλίο-έκπληξη «H πολλή αγάπη σκοτώνει», που βασίζεται σε τρεις ιστορίες της Στέλλας Καραμπακάκη, σεναριογράφου και συγγραφέα που έχει κερδίσει το αναγνωστικό κοινό με έργα εμπνευσμένα από τις ανθρώπινες σχέσεις. Το νέο βιβλίο ανήκει στην κατηγορία young adult fantasy.

 

 *Οι φωτογραφίες με το συγγραφέα είναι της Ρούλας Κουτρούλη και της Πέλλας Μακροδημήτρη

 

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια