Ρήγας Βικιώτης: "Η λογοτεχνία είναι η εξέλιξη της ζωής μας"


Ο συγγραφέας Ρήγας Βικιώτης είναι λάτρης των βιβλίων επιστημονικής φαντασίας. Άλλωστε και η πρώτη του συγγραφική κατάθεση αυτό αποδεικνύει περίτρανα. Σήμερα φιλοξενείται στις Τέχνες για να μας μιλήσει γι' αυτήν, το μυθιστόρημά του που φέρει τον τίτλο  «Το σημάδι της σταγόνας – Δοκιμασία» και κυκλοφορεί από τις εκδόσεις «Λυκόφως».

Μπορεί η λογοτεχνία να κάνει τον κόσμο καλύτερο;

Μα φυσικά. Η λογοτεχνία είναι η εξέλιξη της ζωής μας. Ας μη ξεχνάμε πως οι προσπάθειες κάποιων να αναπτύξουν τις ιδέες τους μέσα από την λογοτεχνία, έγιναν η αιτία που οδήγησε την επιστήμη και γενικότερα την κοινωνία μας να προβεί σε μελέτες. Αυτό οδήγησε στην αλματώδη εξέλιξη ολόκληρης της ανθρωπότητας.

Γιατί διαβάζετε;

Το διάβασμα είναι η δοκιμασμένη επι σειρά ετών θεραπεία του μυαλού μας, απέναντι σε μια ρομποτική κοινωνία γεμάτη στρες και άγχος. Η γαλήνη, η ηρεμία και η χαλάρωση που προσφέρει μια ανάγνωση δεν αντικαθίσταται από κανένα ιατρικό φάρμακο.

Γιατί γράφετε;

Η συγγραφή για μένα σημαίνει τρόπος έκφρασης, δημιουργία ιδεών και προπάντων τρόπος ζωής. Είμαι πολύ τυχερός που κατάφερα να δω πως υπάρχει και η απέναντι όχθη πέραν της τυποποιημένης ζωής που διανύουμε στην καθημερινότητά μας.

Θυμάστε ποιο ήταν το πρώτο βιβλίο που διαβάσατε στη ζωή σας;

Αν και ήμουν μόνο δεκαπέντε ετών, το πρώτο βιβλίο που κατέβασα τυχαία από την βιβλιοθήκη των γονιών μου ήταν οι άθλιοι του Βίκτωρος Ουγκώ. Και ναι. Το διάβασα όλο. Όμως ομολογώ πως το νεαρό της ηλικίας μου δεν μου επέτρεψε τότε να καταλάβω και πολλά πράγματα. Ακόμη και έτσι, ήταν το πρώτο βιβλίο που άνοιξα, το ξεκίνησα και το τελείωσα.

Ποιο βιβλίο αγαπάτε περισσότερο και γιατί;

Σε αυτή την ερώτηση δεν μπορώ να απαντήσω με μόνο έναν τίτλο. Είμαι λάτρης των έργων της Ούρσουλα Λε Γκέν. Με αντιπροσωπεύει απόλυτα. Παρ’ όλα αυτά, αν πρέπει να διαλέξω οπωσδήποτε ένα, θα έλεγα “Ο αναρχικός των δύο κόσμων”. Το γιατί; Πολύ απλά ανταποκρίνεται επ’ ακριβώς στις σκέψεις και στις ιδέες μου.

Ποιο βιβλίο θα θέλατε οπωσδήποτε να διαβάσετε στο μέλλον;

Δεν έχω καταφέρει ακόμη να διαβάσω ολόκληρη την βιβλιογραφία της Λε Γκέν όπου είναι και ο αρχικός μου στόχος. Και για να χρησιμοποιήσω μία από τις λέξεις της ερώτησής σας, είναι κάτι που πρέπει να ολοκληρώσω οπωσδήποτε.

Ποιον συγγραφέα θαυμάζετε περισσότερο;

Νομίζω πως από τα προαναφερόμενα ήδη το έχετε καταλάβει. Η Ούρσουλα Λε Γκέν είναι το πρότυπό μου.


Ποιο βιβλίο θα προτείνατε να διαβάσει ένα παιδί;

Ένα πολύ όμορφο παραμύθι γεμάτο μηνύματα για τους διαδικτυακούς κινδύνους είναι το “Έχω ήδη μεγαλώσει” του φίλου και συναδέλφου μου Μπουζάρα Δημήτρη.

Ποιο βιβλίο θα προτείνατε να διαβάσει ένας έφηβος;

Θα πρότεινα το “20.000 λεύγες κάτω από την θάλασσα” του Ιούλιου Βερν.

Ποιο βιβλίο θα προτείνατε να διαβάσει ένας ενήλικας;

Ένας ενήλικας έχει διαμορφωμένη άποψη για την ζωή. Μπορεί να διαβάσει οποιοδήποτε λογοτεχνικό βιβλίο, οποιασδήποτε κατηγορίας. Νομίζω πως ο κάθε ένας ενήλικας αναγνώστης γνωρίζει καλύτερα από τον καθένα για το τι ενδείκνυται να διαβάσει. Σε κάθε περίπτωση “Ο Κοκκινολαίμης” του Jo Nesbo νομίζω πως είναι μια πολύ καλή πρόταση.

Ποιο λογοτεχνικό είδος αγαπάτε περισσότερο και γιατί;

Την λογοτεχνία του φανταστικού. Η αγάπη μου για την ελληνική και διεθνή βιβλιογραφία σχετικά με τις επιστήμες της βιολογίας, του περιβάλλοντος της φυσικής, της αστρονομίας και της προϊστορικής ανθρωπολογίας και αρχαιολογίας ήταν το έναυσμα στο να λατρέψω το φανταστικό. Το ανεξήγητο είναι κάτι που με συναρπάζει και με ωθεί στο να δώσω την δική μου εκδοχή σε ερωτήματα που ακόμη και σήμερα η ανθρωπότητα ψάχνει απαντήσεις.

Ποιο είναι το πιο διαχρονικό βιβλίο;

Κατά την άποψή μου διαχρονικό βιβλίο για μένα είναι “Ο Αλχημιστής” του Πάουλο Κοέλιο. Ένα βιβλίο γεμάτο νόημα και μηνύματα που περνούν στον αναγνώστη, κρατώντας τον καθηλωμένο έως τέλους.

Ποια είναι η πιο κατάλληλη ώρα για διάβασμα;

Το διάβασμα δεν έχει ώρα. Αν το μυαλό είναι ξεκούραστο και καθαρό, όλες οι ώρες είναι ίδιες. Ακόμη όμως και αν ισχύει το αντίθετο, το διάβασμα είναι ικανό να κάνει την ανατροπή. Να προσφέρει στον “κουρασμένο” από την καθημερινότητα αναγνώστη μια μοναδική αίσθηση ηρεμίας και χαλάρωσης.

Ποια είναι η πιο κατάλληλη ώρα για γράψιμο;

Ομοίως το ίδιο ισχύει και για το γράψιμο. Όλες οι ώρες είναι ιδανικές αρκεί να υπάρχει έμπνευση. Ένας συγγραφέας μπορεί να γράψει οπουδήποτε και κάτω από δύσκολες συνθήκες. Φτάνει μόνο να αγαπά αυτό που κάνει.

Ποιο βιβλίο θα θέλατε να είχατε γράψει εσείς;

Είμαι νέος στον χώρο της συγγραφής και κάνω προσπάθεια να σηκώσω το βάρος της λέξης συγγραφέας. Ειλικρινά δεν έχω σκεφτεί κάποιο βιβλίο που θα ήθελα να είχα γράψει εγώ προσωπικά. Για να απαντήσω τεκμηριωμένα σε μια τέτοια ερώτηση και χωρίς να αδικήσω κάποιον συγγραφέα, θα πρέπει να αποκομίσω μεγαλύτερη εμπειρία στον χώρο. Από την πολύ μικρή μου εμπειρία πάντως έως τώρα, σίγουρα δεν θα είναι μόνο ένα.

Ποιες οι προσωπικές σας προσδοκίες στον χώρο του βιβλίου;

Στόχος μου να περάσω προσωπικές μου σκέψεις και μηνύματα στον κόσμο που ίσως τον κάνει να προβληματιστεί σε θέματα που απασχολούν έως και σήμερα την ανθρωπότητα και που παραμένουν ανεξήγητα.


Τι σας ενέπνευσε για να γράψετε το τελευταίο σας βιβλίο;

“ΤΟ ΣΗΜΑΔΙ ΤΗΣ ΣΤΑΓΟΝΑΣ-ΔΟΚΙΜΑΣΙΑ” είναι ένα βιβλίο επιστημονικής φαντασίας και όχι μόνο. Πηγή έμπνευσής μου η ίδια μου η οικογένεια. Παντρεύοντας την καθημερινότητα και όλα όσα βιώνει μία οικογένεια σήμερα, με την φανταστική εκδοχή μιας απρόσμενης και ανυποψίαστης εξωγήινης συνύπαρξης επι σειρά ετών, προσπάθησα να αναδείξω μια εντελώς διαφορετική πτυχή της ζωής μας με ότι συνεπάγεται αυτό.

Νιώθετε ικανοποίηση από τη μέχρι τώρα συγγραφική σας πορεία;

Προσωπικά πιστεύω πως ναι. Νομίζω πως αρχικά έχω πετύχει τον στόχο μου. Από κει και πέρα όμως η συγγραφή θέλει διαρκεί δουλειά. Πράγμα που είμαι διατεθειμένος να κάνω. Σε αυτό το σημείο νιώθω την ανάγκη να ευχαριστήσω τον εκδότη μου Κύριο Αβέρκιο Λουδάρο και τον εκδοτικό οίκο “ΛΥΚΟΦΩΣ” που πίστεψαν σε μένα και που με την καθοδήγησή τους με ωθούν να αγαπήσω ακόμη περισσότερο την δημιουργική γραφή.

Ποιες είναι οι συγγραφικές σας βλέψεις για το μέλλον;

Να γίνομαι ολοένα και περισσότερο καλύτερος προσφέροντας ποιοτικά βιβλία στους αναγνώστες μου.


Βιογραφικό:

Ο Ρήγας Βικιώτης γεννήθηκε στην Νέα Ιωνία Βόλου τον Ιανουάριο του 1975, όπου και έμεινε έως τα δεκαοχτώ του χρόνια. Είναι στρατιωτικός στο επάγγελμα από τα πρώτα χρόνια της ενηλικίωσης του, με παραστάσεις τόσο στον ελλαδικό χώρο όσο και στο εξωτερικό.
Η ανάγνωση συγγραμμάτων της ελληνικής και διεθνούς βιβλιογραφίας σχετικά με τις επιστήμες της βιολογίας, του περιβάλλοντος, της φυσικής, της αστρονομίας και της προϊστορικής ανθρωπολογίας και αρχαιολογίας τον έφεραν κοντά στο Φανταστικό και τη συγγραφή. Έμπνευση και δύναμη αντλεί από τη σύζυγό του Δήμητρα και τα τρία τους παιδιά Γιώργο, Ελένη και Αλέξανδρο.
Στον ελεύθερό του χρόνο παρακολουθεί ταινίες επιστημονικής φαντασίας και διαβάζει μυθιστορήματα και επιστημονικές έρευνες, που διευρύνουν την αντίληψη για το παρόν και το μέλλον του ανθρώπινου είδους.
Χόμπι του είναι ο στατικός μοντελισμός με την κατασκευή διοραμμάτων.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια