Δημήτρης Τσουκνιδής: "Η φαντασία είναι το όχημα με το οποίο θα φτάσεις στη δημιουργία"



Μπορεί ένας καλός φιλόσοφος να είναι εξίσου και καλός λογοτέχνης; Μα φυσικά και μπορεί. Άλλωστε, όπως μας εξηγεί ο σημερινός καλεσμένος των Τεχνών, το συγγραφικό ύφος καθορίζεται από το πλαίσιο και θυμίζει κάπως τις ενδυματολογικές επιλογές μας. Είναι ο συγγραφέας Δημήτρης Τσουκνιδής ο οποίος θα μας παρουσιάσει το πρώτο του λογοτεχνικό βιβλίο και συγκεκριμένα το αστυνομικό του μυθιστόρημα με τίτλο «Η ψυχίατρος με την έκτη αίσθηση» που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις «Αρμός».

Συνέντευξη στη Στέλλα Πετρίδου
 

Κύριε Τσουκνίδη, πώς θα συστήνατε τον εαυτό σας στο αναγνωστικό κοινό;

Οι ιδιότητές μου είναι αρκετές διότι έχω περπατήσει σε πολλά διαφορετικά μονοπάτια ως τώρα. Συνεπώς θα μπορούσα να με συστήσω ως φιλόσοφο, ψυχοθεραπευτή και συγγραφέα.

Για ποιο λόγο αποφασίσατε να ασχοληθείτε με τη συγγραφή;

Αισθάνομαι πως θέλω να μοιραστώ με τους συνανθρώπους μου πολλές ενδιαφέρουσες ιστορίες.

Εντοπίζετε κοινά στοιχεία ανάμεσα στο δοκιμιακό και το λογοτεχνικό κείμενο;

Μεταξύ του αποδεικτικού δοκιμίου και ενός λογοτεχνικού κειμένου υπάρχουν λιγότερες ομοιότητες από όσες υπάρχουν μεταξύ ενός στοχαστικού δοκιμίου και ενός μυθιστορήματος με φιλοσοφικές αποχρώσεις.

Εσείς ως φιλόσοφος δυσκολευτήκατε να προσαρμόσετε το ύφος της γραφής σας σε άλλες πιο ανάλαφρες δομές του λόγου, προκειμένου να γίνετε αποδεκτός στο αναγνωστικό κοινό, αυτό που βλέπει το βιβλίο ως μέσο ψυχαγωγίας και όχι ως μέσο ενημέρωσης και γνώσης;

Όχι, δεν δυσκολεύτηκα διότι το συγγραφικό ύφος καθορίζεται από το πλαίσιο και θυμίζει κάπως τις ενδυματολογικές επιλογές μας. Άλλη ενδυμασία θα φορέσω σε έναν γάμο και άλλη στις καλοκαιρινές μου διακοπές.

Τι μπορεί να αποτελέσει έμπνευση για εσάς;

Κυριολεκτικά το οτιδήποτε. Έμπνευση λαμβάνω από μια καλή ταινία έως μια ενδιαφέρουσα αφήγηση κάποιου από τους θεραπευόμενους μου και από ένα χαρούμενο τραγούδι έως μια τραγωδία.


Έχετε πρότυπα ως συγγραφέας; Στα γραπτά σας θα διαπιστώσει ο αναγνώστης επιρροές από άλλους αγαπημένους σας συγγραφείς; 

Πρότυπα δεν έχω, καθώς το πρότυπο, συνήθως, σε περιορίζει ασφυκτικά. Ωστόσο, είναι σαφές πως υπάρχουν επιρροές από συγγραφείς και τελικά θεωρώ τιμή μου αυτή τη διαλεκτική σχέση που ανέπτυξα μαζί τους. Συγγραφείς όπως ο Σιμενόν, ο Μάρκαρης και ο Σκαραγκάς ή όπως ο Μιχάλης Ρέππας και ο Θανάσης Παπαθανασίου.

Είναι η φαντασία καθοριστικός παράγων για τη δημιουργία; Τι πιστεύετε;

Η φαντασία είναι το όχημα με το οποίο θα φτάσεις στη δημιουργία. Ωστόσο, κάθε όχημα χρειάζεται καύσιμο για να σε μεταφέρει στον προορισμό σου. Η καύσιμη ύλη της φαντασίας είναι οι προσλαμβάνουσες του δημιουργού: όσο περισσότερες τόσο μεγαλύτερος ο πλούτος της φαντασίας.

Πιστεύετε ότι οι άνθρωποι με την ολοένα και αυξανόμενη χρήση του διαδικτύου διαβάζουν βιβλία στις μέρες μας;

Πιστεύω πως ο άνθρωπος που θέλει να αναπτύξει τον εαυτό του μέσω της ανάγνωσης θα βρει τον τρόπο να το πραγματοποιήσει, παρόλες τις “σειρήνες” του διαδικτύου. Και αντίστροφα, αν κάποιος δεν επιθυμεί να αναπτυχθεί πνευματικά, ακόμα κι αν το διαδίκτυο εξαφανιζόταν αύριο από τον χάρτη, θα έβρισκε τρόπο να χαραμίσει τον χρόνο του σε κάτι άλλο μη επωφελές, όπως π.χ. η παρακολούθηση τηλεόρασης.

Τι θεωρείτε ότι παίζει σημαντικότερο ρόλο στην εμπορικότητα ενός βιβλίου, η θεματολογία του, το είδος του ή το όνομα του συγγραφέα που το συνοδεύει;

Όλα αυτά μαζί και ταυτόχρονα άλλα τόσα. Κανείς δεν γνωρίζει ακριβώς τα σωστά “υλικά” ενός γευστικού “εδέσματος”.

Θεωρείτε πως είναι χρέος του κάθε δημιουργού να μοιράζεται το έργο του όταν το ολοκληρώσει; Εσείς, στην προκειμένη περίπτωση, γιατί πήρατε την απόφαση να εκδώσετε το νέο σας βιβλίο;

Το εάν είναι χρέος του δημιουργού να εκθέσει το έργο του δεν μπορεί να απαντηθεί διότι αποτελεί μια απόφαση αμιγώς υποκειμενική, η οποία επαφίεται στον εκάστοτε δημιουργό. Εγώ, εν προκειμένω, ένιωσα πως έφτασε η ώρα το πνευματικό μου παιδί να περπατήσει ανοίγοντας τα μάτια του στο φως της δημοσιότητας.


Ας μιλήσουμε γι’ αυτό. Κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις «Αρμός» και φέρει τον τίτλο «Η ψυχίατρος με την έκτη αίσθηση». Πρόκειται για ένα αστυνομικό μυθιστόρημα αρκετά συναρπαστικό και ενδιαφέρον, καλογραμμένο και ευκολοδιάβαστο, με έξυπνη πλοκή, με πολλούς γρίφους, που κρατούν αμείωτο το ενδιαφέρον του αναγνώστη από την αρχή ως το τέλος της ανάγνωσης. Πείτε μας δυο λόγια για το περιεχόμενό της ιστορίας σας. Τι θα διαβάσει ο αναγνώστης πιάνοντας το βιβλίο σας στα χέρια του;

Όλα ξεκινούν με έναν φόνο, αλλά γρήγορα το ενδιαφέρον μετατοπίζεται άλλου, σε περισσότερο σκοτεινά και πονηρά μονοπάτια που σχετίζονται με ολόκληρη τη δομή της κοινωνίας μας. Συνεπώς ο αναγνώστης θα διαβάσει κάτι που του είναι οικείο και την ίδια στιγμή ανοίκειο, μέσα από μηχανισμούς που γεννούν αφόρητο σασπένς.

Ποιο υπήρξε το βασικό σας ερέθισμα για να ξεκινήσετε τη συγγραφή του συγκεκριμένου έργου;

Η πρόθεση μου να καταθέσω μια ενδιαφέρουσα ιστορία αστυνομικής πλοκής και ταυτόχρονα να σχολιάσω υπόρρητα τα κοινωνικά δρώμενα της χώρας μας.

«Ζήσε πριν πεθάνεις δεύτερη φορά». Πώς προέκυψε ο τίτλος του βιβλίου σας και τι υποδηλώνει η φράση που τον συνοδεύει;

Ο θάνατος που δηλώνει το ρήμα “πεθαίνω” αναφέρεται συνυποδηλωτικά, εννοώντας όλους εκείνους τους μικρούς θανάτους και τις υπαρξιακές ματαιώσεις που αναγκαστικά πρέπει να μεταβολήσουμε για να συνεχίσουμε να ζούμε. Τέτοιοι θάνατοι είναι ένα διαζύγιο, μια απόλυση, μια εξωσυζυγική σχέση, η διάλυση μια φιλίας και τόσο άλλα που συμβαίνουν σε όλους μας καθημερινά.

Οι ήρωές σας εμπλέκονται σε ένα θρίλερ που αποκαλύπτει τη σκοτεινή πλευρά πίσω από όσα μας κρύβουν τα λαμπερά φώτα του θεάτρου και της τηλεόρασης. Μήπως όμως αυτή η σκοτεινή πλευρά συναντάται και σε πολλές άλλες περιπτώσεις, εκεί που κυριαρχούν το χρήμα κι η δόξα;

Το “μαύρο” και το “λευκό” του ήθους μας σπανίως εμφανίζονται, καθώς όλοι είμαστε κολυμβητές σε γκρίζες ηθικές θάλασσες, ακόμα κι αν από “ψευδο-ευθιξία” δεν το παραδεχόμαστε. Όλα έχουν τη σκοτεινή πλευρά τους είτε υπάρχει περισσότερη δόξα είτε λιγότερη.

Η ιστορία του βιβλίου σας ενώ μοιάζει εκ πρώτης όψεως εξωπραγματική και παράλογη, στην ουσία καθρεφτίζει την κατάντια και την παρακμή της υπαρκτής κοινωνίας μας. Αυτό επιδιώξατε να παρουσιάσετε εξαρχής στον αναγνώστη;

Στο βιβλίο μου η ηθική παρακμή παλεύει με την ηθική ακμή γιατί και οι δύο αυτές δυνάμεις συνυπάρχουν μέσα στην κοινωνία μας. Ωστόσο, δεν θα χαρακτήριζα την ιστορία εξωπραγματική καθώς, ως θεραπευτής, έχω ακούσει αφηγήσεις ανθρώπων που μπροστά τους το θρίλερ που έγραψα μοιάζει με παιδικό παραμύθι.

Ποια μηνύματα θέλετε οπωσδήποτε να περάσετε στον αναγνώστη μέσα από το βιβλίο σας αυτό;

Αν απαντήσω σε αυτή την ερώτηση θα “μολύνω” την εμπειρία της προσωπικής ανακάλυψης στην οποία θα επιδοθούν οι αναγνώστες μου, της ανακάλυψης ενός προσωπικού νοήματος. Το μήνυμα πάντως που πέρασα στον εαυτό μου είναι “συνέχισε να ανακαλύπτεις”.


Σε ποιες ηλικίες απευθύνεται το βιβλίο σας;

Με δεδομένο ότι το βιβλίο αποτελεί ένα σοκαριστικό αστυνομικό θρίλερ με έντονες κοινωνικές προεκτάσεις, θα έλεγα πως απευθύνεται σε ανθρώπους άνω των δεκαοκτώ ετών.

Μιλήστε μας για το εκδοτικό σας σπίτι. Είστε ευχαριστημένος από τη συνεργασία σας με τις εκδόσεις «Αρμός»;

Ναι, είμαι ευχαριστημένος από τη συνεργασία μου με όλη την ομάδα των εκδόσεων. Από τον κύριο Χατζηιακώβου μέχρι τον κύριο Σούλο και την κυρία Γλύκα, όλοι με αγκαλιάζουν με σεβασμό και ειλικρινή διάθεση συνεργασίας.

Μια ευχή σας για το μέλλον;

Μια ευχή μου είναι να μην έχουμε στο εξής ανάγκη τις ευχές για να νιώσουμε δυνατοί, αλλά η δύναμη να αποτελεί βεβαιότητα που πηγάζει από μέσα μας.

Πριν κλείσουμε τη συζήτηση θα ήθελα να μας παραθέσετε ένα μικρό απόσπασμα από το βιβλίο σας.


Κύριε Τσουκνίδη, σας ευχαριστώ πολύ για τη συζήτησή μας και σας εύχομαι καλή, δημιουργική και συναρπαστική συνέχεια.


Βιογραφικό:

Ο φιλόσοφος Δ. Ι. Τσουκνιδής δίδαξε για 15 χρόνια συγγραφή αποδεικτικού δοκιμίου και ανάπτυξη λογικής επιχειρηματολογίας σε μαθητές Λυκείου, υποψηφίους Νομικών σχολών. Είναι δημιουργός της εκπαιδευτικής μεθόδου “RE.B”, η οποία παρουσιάστηκε επίσημα στο 6ο συνέδριο της Επιστημονικής Ένωσης Εκπαίδευσης Ενηλίκων και είναι συν συγγραφέας του βιβλίου Είσαι γυναίκα. Αξίζεις, Εκδόσεις ΑΡΜΟΣ, 2021.

Ως εισηγητής της μεθόδου ht εργάζεται στο πεδίο Solution-focused brief therapy (SFBT) βοηθώντας ανθρώπους με κρίσεις πανικού και φοβίες μέσω της Υπνοθεραπείας, ενώ παράλληλα βοηθά ανθρώπους που αντιμετωπίζουν προβλήματα διαπροσωπικών σχέσεων και υπαρξιακές κρίσεις νοήματος μέσω της Φιλοσοφικής Ψυχοθεραπείας.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια