Βάσω Μαυρουδή: Η πεταλούδα με το τσακισμένο φτερό



Κατηγορίες: Παιδικά / Εφηβικά, Πρωτοσχολική Ηλικία (6+)
Συγγραφέας: Βάσω Μαυρουδή
Εικονογράφηση: Κατερίνα Σαμαρά
Σελίδες: 34
Διαστάσεις: 16×23 cm
Εκδόσεις: iWrite
ISBN: 978-960-627-460-2


Ποια είναι η τροµερή νεράιδα Μορφώ, η οποία ορίζει τη ζωή σε ζώα και ζουζούνια, που ζουν σε λιβάδια και βουνά; Πόσο σηµαντική για τα πλάσµατα του δάσους είναι η µεταξένια πεταλούδα Φρύνη µε το σπασµένο φτερό; Με ποιον τρόπο µαθαίνει στους άλλους όλα όσα γνωρίζει; Μπορεί άραγε η φιλία και η αγάπη να χαρίσουν το οµορφότερο πέταγµα στον ουρανό, ακόµα και σε κάποιον που δεν πετάει;


Αυτά και άλλα τόσα κρύβονται στο παραµύθι «Η πεταλούδα µε το τσακισµένο φτερό». Όµως, αυτό που κυρίως µας φανερώνει είναι η αλληλεγγύη, η αποδοχή του διαφορετικού και η φιλία µεταξύ ανόµοιων υπάρξεων.

Το σηµαντικότερο µάθηµα της ζωής είναι να νοιαζόµαστε ο ένας για τον άλλον.

Όσοι προλάβαµε να ζήσουµε παιδικά χρόνια ταξιδεύοντας ανάµεσα στη φαντασία και την πραγµατικότητα, ξέρουµε ότι το παραµύθι είναι το κλειδί που ανοίγει τις πόρτες για τις αλήθειες της ζωής. Ο κόσµος του βιβλίου της Βάσως Μαυρουδή δεν αποτελείται µόνο από νεράιδες, όµορφα δάση µε ευτυχισµένα ζωάκια, χρώµατα και µυρωδιές, αλλά µας φανερώνει µε λεπτότητα και ευαισθησία την ψυχική δύναµη που κρύβει µέσα του κάθε πλάσµα!

Μαρίζα Κωχ


Βιογραφικά:

Η Βάσω Μαυρουδή γεννήθηκε πριν από πολλά-πολλά χρόνια στο Θησείο της Αθήνας. Εκεί, ανάµεσα σε αρχαία µνηµεία και αγάλµατα, ήρθε σε επαφή µε θρύλους, παραµύθια και περιπετειώδεις ιστορίες ανθρώπων. Όλα αυτά έγιναν η πνευµατική κληρονοµιά της που την ακολούθησαν και στην ενήλικη ζωή της. Σπούδασε ιταλική φιλολογία και ισπανική γλώσσα, είναι µέλος της ΕΣΗΕΑ και εργάστηκε ως δηµοσιογράφος, επειδή επιθυµούσε βαθιά να αλλάξει τον κόσµο προς το καλύτερο. Τελικά, αν και δεν τον άλλαξε, συνεχίζει να πιστεύει ότι ένας άλλος δικαιότερος κόσµος είναι εφικτός. Παραµένει ονειροπόλα, ακόµη και σήµερα που έχει γίνει µητέρα δύο σπουδαίων παιδιών και γιαγιά τεσσάρων τρυφερών εγγονών. Είναι ευγνώµων στη ζωή που είχε την τύχη και την επιλογή να ζήσει για 54 χρόνια µε τον συνθέτη-κιθαριστή και χρονογράφο Νότη Μαυρουδή, έναν ιδιαίτερα καλό και τρυφερό άνθρωπο, που τη γέµισε µε µελωδίες και αγάπη. Δώρα που τα φέρει µαζί της για όσο ζει και ονειρεύεται….

«Η πεταλούδα µε το τσακισµένο φτερό» είναι το τρίτο παραµύθι της που κυκλοφορεί. Πριν από καιρό εκδόθηκαν τα παραµύθια «Ο Φεγγαρόκοκκος» από τις εκδόσεις Πατάκη και «Η Μεταξοκλωθώ κι ο κλέφτης των παραµυθοπροσώπων» από τις εκδόσεις Κέδρος, ενώ στο συρτάρι της υπάρχουν έτοιµα κι άλλα παραµύθια…


Η Κατερίνα Σαµαρά γεννήθηκε στο Σκλήθρο του βορειοανατολικού Πηλίου. Σπούδασε µεταλλοπλαστική και κόσµηµα στο Μιλάνο και στη συνέχεια γλυπτική στη Σχολή Καλών Τεχνών BRERA. Επίσης παρακολούθησε γλυπτική της σύγχρονης υφαντικής στη Σχολή Καλών Τεχνών της Γενεύης και σχεδιασµό υφάσµατος στη Σχολή KUNSTGEWERBESCHULE της Ζυρίχης. Κατέχει µεταπτυχιακό και διδακτορικό δίπλωµα, µε αντικατάσταση καλλιτεχνικού έργου. Στην Ελλάδα εργάστηκε ως εκπαιδευτικός τέχνης στη Μέση και Ανώτατη Εκπαίδευση και στο Μεταπτυχιακό Πρόγραµµα «Μουσειακές Σπουδές» του Πανεπιστηµίου Αθηνών. Έχει παρουσιάσει τα έργα της σε πάρα πολλές ατοµικές και οµαδικές εκθέσεις στην Ελλάδα, την Ευρώπη, την Αµερική και στην 6η Biennale Internazionale Arti Visive στη S. Maria di Sala στη Βενετία. Έργα της βρίσκονται σε µουσεία, πινακοθήκες και σε ιδιωτικές συλλογές. Έχει εικονογραφήσει παραµύθια και ποιητικές συλλογές. Η παρούσα εικονογράφηση αποτελεί κατάθεση ψυχής στην κόρη της Φρύνη, στη µνήµη της οποίας γράφτηκε το παραµύθι αυτό. Η Κατερίνα Σαµαρά ασχολείται επίσης και µε τον γραπτό λόγο. Ποιήµατα και διηγήµατά της έχουν δηµοσιευθεί σε διάφορα λογοτεχνικά περιοδικά. Έχει βραβευθεί για το εικαστικό και συγγραφικό της έργο.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια