Βιβλιοκριτική για το βιβλίο "Χωρίς σκουπίδια" της Σιμάν Οζκάν | Γράφει ο Κώστας ΤραχανάςΣυγγραφέας: Σιμάν Οζκάν
Έτος έκδοσης: 2020
Σελ.: 48
Για παιδιά απο 4 ετώνΗ μικρή μαθήτρια Ντενίζ  μας περιγράφει το μέρος που μένει.
Ζει σε μια πόλη όπου όλοι οι δρόμοι οδηγούν στη θάλασσα. Το σπίτι της βρίσκεται στη Λεωφόρο Μπλε, στην οδό Πάτος του Βάζου, στο διαμέρισμα Χωρίς σκουπίδια. Και το σχολείο της είναι δέκα λεπτά από το σπίτι με το ποδήλατο.
Η συμμαθήτριά της, η Νιλ τους δίδαξε στο σχολείο, τα Πέντε Κακά .
Αυτά είναι: πλαστικές σακούλες, πλαστικά μπουκάλια νερού, καλαμάκια μίας χρήσης, χάρτινα και πλαστικά ποτήρια και χαρτοπετσέτες και υγρά μαντιλάκια. Τους πρότεινε να μην παράγουμε σκουπίδια και να αρχίσουν να σκέφτονται διαφορετικά.
 Ότι δεν χρειαζόμαστε, τους είπε, το απορρίπτουμε. Αν δεν μπορείς να το απορρίψεις, ξαναχρησιμοποιησέ το και κάνε κομπόστ με τα υπόλοιπα.
Καθοδήγησε τους συμμαθητές της  να μειώσουνε την ποσότητα των σκουπιδιών.
Με κάθε πράσινο βήμα που θα κάνανε όλοι  στο σχολείο θα μειώνανε την παραγωγή σκουπιδιών, δείχνοντας αγάπη για τη Γη, τον σεβασμό για όλα τα ζωντανά πλάσματα με τα οποία μοιραζόμαστε τον πλανήτη.
Μπορούμε να ζήσουμε και χωρίς σκουπίδια.
Μια όμορφη ιστορία για το πώς οι άνθρωποι μπορούν να προσφέρουν ένα μεγάλο δώρο στη φύση.
Ένα καταπληκτικό, συναρπαστικό,  μικρό, εικονογραφημένο βιβλίο, που καθοδηγεί τα παιδιά στο να μάθουν να ζουν οικολογικά.
Να  παράγουν  όσο το δυνατόν λιγότερα σκουπίδια.
Χαρίστε το στα παιδιά σας.

Η Σιμάν Οζκάν γεννήθηκε το 1988.Αποφοίτησε από το τμήμα Αμερικανικού Πολιτισμού και Λογοτεχνίας καθώς και από το τμήμα Θεατρικής Κριτικής και Δραματουργίας του Πανεπιστημίου της Κωνσταντινούπολης. Στη συνέχεια πήρε μάστερ της στο Πανεπιστήμιο Μπιλγκί, στη Συγκριτική Λογοτεχνία. Εργάστηκε ως μεταφράστρια και επιμελήτρια παιδικών βιβλίων. Όταν δούλευε ως δασκάλα αγγλικών σε νηπιαγωγείο, διάβαζε βιβλία στα παιδιά και διοργάνωνε πρωτότυπες δράσεις.