Νέες κυκλοφορίες από τις εκδόσεις Το Μέλλον | Δεκέμβριος 2020








Οι δικοί μας άλλοι

Συγγραφέας: Ολέσια Γιάρεμτσουκ
Μετάφραση: Ελένη Κατσιώλη
Χρονολογία: Νοέμβριος 2020
Είδος: Μελέτη
ISBN: 978-618-84695-4-9
Σελίδες: 208
Εκδόσεις: Το Μέλλον


Περιγραφή

Η βραβευμένη δημοσιογραφική έρευνα Oι δικοί μας άλλοι: Η ιστορία και η καθημερινότητα των μειονοτήτων στη σύγχρονη Ουκρανία, διατρέχει τη ζωή των δεκαπέντε εθνοτικών μειονοτικών ομάδων που ζουν στη σημερινή Ουκρανία: Έλληνες, Τσέχοι και Σλοβάκοι, Μεσχέτιοι Τούρκοι, Σουηδοί, Ρουμάνοι, Ούγγροι, Ρομά, Εβραίοι, Λιπτάκοι, Γκαγκαούζοι, Γερμανοί, Βλάχοι, Πολωνοί, Τάταροι της Κριμαίας και Αρμένιοι. Συνδυάζοντας ακαδημαϊκή μελέτη κι επιτόπιες έρευνες και συνεντεύξεις, τα «λογοτεχνικά ρεπορτάζ» της Ολέσια Γιάρεμτσουκ δημιουργούν ρεαλιστικές, προσεγμένες και ιστορικά ενημερωμένες απεικονίσεις για το πώς αυτές οι ομάδες πέρασαν τα σύνορα και έφτασαν στην Ουκρανία. Με φωτογραφίες που χαρίζουν ζωή στην έκδοση, Οι δικοί μας
άλλοι αποτελούν, κατά μία έννοια, ένα χρονικό που περιγράφει τις αναγκαστικές και εθελοντικές μεταναστεύσεις που έλαβαν χώρα επί αιώνες στη χώρα. Ταυτόχρονα, το βιβλίο προσφέρει μια τρυφερή –και έγκαιρη– μελέτη των μικρών νησίδων πολιτιστικής ποικιλομορφίας της χώρας, οι οποίες επιβίωσαν από τη σοβιετική γλωσσική, πολιτιστική και θρησκευτική ενοποίηση, και που αξίζουν αναγνώριση στην ευρύτερη πολιτιστική ταυτότητα της Ουκρανίας.

*

Η Ολέσια Γιάρεμτσουκ (Olesya Yaremchuk) είναι διεθνώς αναγνωρισμένη Ουκρανή συγγραφέας και δημοσιογράφος που επικεντρώνεται στην ανθρωπολογία του ταξιδιού, την πολιτιστική και εθνική ταυτότητα, και τα σύνορα που «χωρίζουν» τους ανθρώπους. Σπούδασε δημοσιογραφία στο Πανεπιστήμιο του Λβιβ. Η διδακτορική της διατριβή, με τίτλο Ανθρωπολογία του ταξιδιού στα λογοτεχνικά ρεπορτάζ του Γιόζεφ Ροτ, ολοκληρώθηκε το 2018 σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο της Βιέννης, απ’ όπου είχε κερδίσει υποτροφία για ερευνητική δημοσιογραφία. Η Γιάρεμτσουκ έχει δουλέψει ως αρχισυντάκτρια στον εκδοτικό όμιλο Choven, που ειδικεύεται στη λογοτεχνία του ρεπορτάζ και του ντοκιμαντέρ, και έχει συνεισφέρει ως δημοσιογράφος σε διάφορες εκδόσεις τόσο στην Ουκρανία όσο και στο εξωτερικό. Έχει κερδίσει πολλά δημοσιογραφικά και λογοτεχνικά βραβεία. Είναι μέλος του PEN της Ουκρανίας.

Το βιβλίο εκδόθηκε με την υποστήριξη του Μεταφραστικού Προγράμματος Translate Ukraine.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια