Επιλέγουμε βιβλία για το ξεκίνημα της νέας χρονιάς | Μέρος 2


Το 2023 είναι ακόμα στην αρχή. 
Ποια βιβλία έχετε σκοπό να διαβάσετε για φέτος; 
Ξένους ή Έλληνες συγγραφείς θα προτιμήσετε;

Εμείς στο δεύτερο μέρος των βιβλιοπροτάσεών μας για την έναρξη ενός όμορφου αναγνωστικού ταξιδιού κι αυτή τη χρονιά σας προτείνουμε τα ακόλουθα. Δεν έχετε παρά να ρίξετε μια ματιά κι ίσως, πού ξέρετε, μπορεί κάποιο απ' αυτά να σας αρέσει πολύ.



Βιβλίο πρώτο
Ούγκα - Οστικοί ιστορισμοί, του Χρίστου Τσιαήλη
Εκδόσεις: Γκοβόστη
Κατηγορία: Ποιητική συλλογή


Η νέα ποιητική συλλογή του πολυγραφότατου λογοτέχνη και μεταφραστή Χρίστου Τσιαήλη αφορά, όπως διαβάζουμε στο προλογικό σημείωμα του βιβλίου, ένα "αυτοτελές γραμμικό πολύστιχο ποίημα σε ελεύθερο στίχο, χωρισμένο σε κατοπτρική αρίθμηση και καρκινική παράθεση ιδεών". Το ποίημα αυτό περιστρέφεται γύρω από το αποτύπωμα που έχει αφήσει ο άνθρωπος στον πλανήτη γη από την αρχή της ύπαρξής του σ' αυτόν μέχρι και σήμερα. Ως προς το περιεχόμενό του ο ποιητής κάνει λόγο για την εξέλιξη του πρώτου «όρθιου» είδους στα βάθη των αιώνων η οποία σχημάτισε στην πορεία της αυτό που σήμερα ονομάζουμε ιστορία και προϊστορία του ανθρώπινου γένους.

Η σκεπτική του ποιητή ότι ο άνθρωπος παρόλη την εξέλιξή του με έναν ακατανόητο ήχο «ούγκα» ξεκινά την προσπάθειά του για επικοινωνία με τους άλλους ανθρώπους και με τον ίδιο ακριβώς ήχο καταλήγει ξανά να επικοινωνεί, δέσμιος καθώς είναι πλέον της τεχνολογίας και της συνειδητής ή ασυνείδητης απομόνωσής του, ασφαλώς και θέτει προβληματισμούς σοβαρούς στον αναγνώστη που χρίζουν μεγαλύτερης μελέτης και προσοχής.

Διαβάστε περισσότερα για το βιβλίο εδώ


Βιβλίο δεύτερο
Τεταμένη ηρεμία, του Νίκου Βαρδάκα
Εκδόσεις: Ελκυστής
Κατηγορία: Ποιητική συλλογή


Η νέα ποιητική συλλογή του επίσης πολυγραφότατου Νίκου Βαρδάκα υπηρετεί στο σύνολό της τη σύγχρονη ελληνική ποίηση, η οποία είναι αδέσμευτη από οποιοδήποτε καλούπι μέτρου κι οποιαδήποτε ρίμα. Οπωσδήποτε, πρόκειται για μια ποίηση αρκετά ολιγόστιχη, συμβολική, περιεκτική και γεμάτη εικόνες, ενώ αρκετές φορές παρουσιάζεται και ως άτιτλη. 

Η επιλογή των ποιημάτων που φιλοξενούνται στο βιβλίο φαίνεται να έγινε επιτηδευμένα. Σκοπός του ποιητή αναμφίβολα είναι να καταδείξει το μέγεθος της μοναξιάς, του αποπροσανατολισμού, της πλάνης και της γενικότερης παρακμής στην οποία έχει υποπέσει ο άνθρωπος σήμερα, παρότι εξακολουθεί ακόμα να ελπίζει στην αναγέννησή του με σκοπό την κατάκτηση της πραγματικής του ευτυχίας.

Διαβάστε περισσότερα για το βιβλίο εδώ


Βιβλίο τρίτο
Αιγαιοπελαγίτικα ρακοτράγουδα, της Μαρίας Βρανά - Παπάλα
Εκδόσεις: Αυτοέκδοση
Εκτύπωση: Reprographics Αντωνία Σάββα
Κατηγορία: 
Συλλογή στιχουργημάτων


Η ποιήτρια Μαρία Βρανά - Παπάλα σε αυτό το βιβλίο της μας παρουσιάζει μια άλλη πλευρά του εαυτού της, πιο λαϊκή, πιο καθημερινή και πιο οικεία στο ευρύτερο αναγνωστικό κοινό, αυτό που βλέπει την ποίηση ως μέσο για να αποτυπωθούν, αλλά και να τραγουδηθούν τα συναισθήματα που προκαλεί ο έρωτας στην ψυχή του ανθρώπου είτε ευχάριστα είτε δυσάρεστα.

Συγκεκριμένα, στο βιβλίο φιλοξενούνται σαράντα οκτώ έτοιμα λαϊκά, ελαφρολαϊκά και ρεμπέτικα τραγούδια που προσφέρονται απλόχερα και άμεσα για μελοποίηση από τους μουσικούς που θα τα διαβάσουν και θα εμπνευστούν ταξιδεύοντας στο περιεχόμενο των στίχων τους.

Διαβάστε περισσότερα για το βιβλίο εδώ


Βιβλίο τέταρτο
Το Δεσποτάτο της Λίμνης, της Φωτεινής Παπαδημητρίου
Εκδόσεις: Πηγή
Κατηγορία: Ιστορικό Μυθιστόρημα


Η ιστορία του βιβλίου αποτελεί ένα χρονικό της  πόλης των Ιωαννίνων από το 1372 ως την τουρκική κατάκτηση του 1430.

Συγκεκριμένα, η αφήγηση ξεκινά με την τυχαία ανακάλυψη του τάφου του Θωμά Πρελιούμποβιτς, Σέρβου Δεσπότη των Ιωαννίνων, από τον Αλή Πασά, το 1795, κατά την ανέγερση του σαραγιού του μέσα στο κάστρο. 

Ο αναγνώστης μεταφέρεται αρκετούς αιώνες πίσω κι έτσι ξεκινά το ταξίδι του από τα χρόνια της δεσποτείας του Πρελιούμποβιτς, συνεχίζει με την δεσποτεία του Φλωρεντίνου Μπουεντελμόντι και του Κάρολο Τόκκο, μεταφέρεται στα Υστεροβυζαντινά Γιάννενα και στην ακμή τους, στις επιθέσεις των Αλβανών, μέχρι την υποταγή της πόλης και την παράδοσή της στους Τούρκους το 1430. 

Ο κεντρικός ήρωας του βιβλίου είναι ο Στέφανος Γλυκής, γόνος της Κωνσταντινοπολίτικης οικογένειας των Γλυκήδων που θα μεγαλώσει στο Δεσποτάτο των Ιωαννίνων. Ο Στέφανος θα εγκαταλείψει την πόλη του μετά από ερωτική απογοήτευση για να ακολουθήσει τον Μανουήλ Παλαιολόγο, βασιλιά της Θεσσαλονίκης και μετέπειτα αυτοκράτορα του Βυζαντίου με τον οποίο θα περιπλανηθεί σε διάφορες πόλεις της αυτοκρατορίας και των Δυτικών χωρών. Το ταξίδι του θα τελειώσει με την επιστροφή του στα Γιάννενα, ολοκληρώνοντας με τον τρόπο αυτό και τον κύκλο της αφήγησης της συγκεκριμένης ιστορίας. 

Η συγγραφέας, αν και πρωτοεμφανιζόμενη στα γράμματα, επιχειρεί με υπευθυνότητα και βαθιά στοχαστική ανάλυση να δώσει φως στην πολιτική και στρατιωτική κατάσταση της περιόδου για την οποία κάνει λόγο μέχρι και τις παραμονές της Άλωσης. Βασίζεται αυστηρά στην ιστορική μελέτη, την πολύχρονη έρευνα και στην προσωπική της επιδίωξη για την κατάκτηση της γνώσης μέσω της κατανόησης σκοτεινών σημείων και μηχανισμών μιας παλαιότερης εποχής που οπωσδήποτε συνέβαλε με τον τρόπο της στη διαμόρφωση της πραγματικότητας όπως παρουσιάζεται σήμερα.


Διαβάστε περισσότερα για το βιβλίο εδώ

Βιβλίο πέμπτο
Τα Βασίλεια, του Αλέξανδρου Καψοκόλη
Εκδόσεις: Βακχικόν
Κατηγορία: Μυθιστόρημα


Πρόκειται για ένα βιβλίο που υπηρετεί την πολεμική - επική λογοτεχνία.

Ο συγγραφέας Αλέξανδρος Καψοκόλης στη δεύτερη κατά σειρά συγγραφική του προσπάθεια μας παρουσιάζει μια ιστορία αρκετά διαφορετική από την ιστορία του πρώτου του βιβλίου, παρότι κι αυτή κινείται σε έναν κόσμο φανταστικό, που διαφέρει κατά πολύ από τον κόσμο που γνωρίζουμε ήδη ως ανθρώπινο και φυσιολογικό. Η διαφορά στα δυο του βιβλία έγκειται στο ότι αυτή τη φορά οι ήρωές του δεν είναι όντα εξωπραγματικά, αλλά εντελώς ανθρώπινα, που όμως κινούνται σε ακαθόριστο χρόνο και τόπο.

Πιο συγκεκριμένα, ο τόπος της αφήγησης παραπέμπει στα δώδεκα Βασίλεια. Πρόκειται για έναν τόπο φανταστικό, που όμως, σύμφωνα με τον συγγραφέα, τον χαρακτηρίζουν ο πλούτος, η αφθονία, η απεραντοσύνη του, αλλά και η αγάπη και η αρμονική συνύπαρξη των ανθρώπων μεταξύ τους. Η μόνη απειλή του τόπου αυτού είναι οι βαρβαρικές φυλές που ζουν στις Κάτω Χώρες, οι οποίες κάνουν αρκετά συχνά επιδρομές σ' αυτόν με σκοπό να τον κατακτήσουν, αν και χωρίς επιτυχία. Αυτή τη φορά όμως τα πράγματα μοιάζουν να είναι διαφορετικά. Ο νέος αρχηγός των Κάτω Χωρών μοιάζει αρκετά χαρισ
ματικός, μα και αποφασισμένος να αλλάξει για πάντα την ιστορία στα δώδεκα Βασίλεια. 

Πολλές από τις σκηνές του βιβλίου, οι οποίες ομολογουμένως είναι αρκετά σκληρές και βίαιες, θυμίζουν έντονα στον αναγνώστη την παρακμή και τον σκοταδισμό της μεσαιωνικής Ευρώπης. 

Αναμφισβήτητα, ο συγγραφέας απευθύνεται στους αναγνώστες που λατρεύουν τις πολεμικές ιστορίες, στις οποίες η βία, η γρήγορη πλοκή και γενικότερα η σχεδόν κινηματογραφική εναλλαγή των εικόνων δράσης πρωταγωνιστούν από την αρχή μέχρι το τέλος της αφήγησης.

Διαβάστε περισσότερα για το βιβλίο εδώ


Βιβλίο έκτο
Ο Φλογοφόρος, του Μπέρναρντ Κόρνγουελ
Εκδόσεις: Ψυχογιός
Κατηγορία: Ιστορικό Μυθιστόρημα


Ο συγγραφέας μας παραπέμπει στο 917μΧ στη Βρετανία, τότε που το νησί το χωρίζουν αρκετά βασίλεια. Εύλογα το καθένα από αυτά επιχειρεί με τον τρόπο του να επιβληθεί έναντι των άλλων, να διατηρήσει τη δύναμή του ακέραιη και φυσικά να την επεκτείνει την κατάλληλη στιγμή, δίνοντας για λογαριασμό του τις ανάλογες μάχες.

Πιο συγκεκριμένα, στο βορρά ο Άγγλος πολεμιστής Ούτρεντ του Μπέμπανμπεργκ επιχειρεί να κάνει πραγματικότητα το όνειρό του, να πάρει πίσω το οχυρό κάστρο του στο Μπέμπανμπεργκ, στο οποίο μεγάλωσε και το οποίο του ανήκει δικαιωματικά, μα που όμως πλέον το διοικεί ο ξάδερφός του, μιας και ο θείος του φρόντισε να του το αρπάξει οδηγώντας τον ίδιο στον θάνατο. Η επιχείρηση αυτή όπως φαίνεται δεν είναι καθόλου εύκολη για τον ίδιο, καθώς ο ξάδερφός του συμμαχεί με τους Σκοτσέζους και τον Έθελχελμ, τον αιώνιο δικό του εχθρό, κι έτσι η αποστολή του γίνεται ακόμη πιο δύσκολη, σκληρή κι επίπονη.

Το βιβλίο αποτελεί ένα ενδιαφέρον, δυνατό και γρήγορο ανάγνωσμα, αρκετά περιπετειώδες και καθηλωτικό για τον αναγνώστη - λάτρη των ιστορικών μυθιστορημάτων. Η ιστορία του παραπέμπει σε μια απόλυτα σκοτεινή περίοδο του παρελθόντος, η οποία αποτυπώνεται με κάθε λεπτομέρεια στις εσωτερικές σελίδες του βιβλίου, αφού ο συγγραφέας φροντίζει από την αρχή της αφήγησης γι' αυτό. Έτσι λοιπόν ο αναγνώστης εύκολα εισάγεται στο κλίμα της εποχής για την οποία γίνεται λόγος, μιας και σ' αυτό τον βοηθούν οι περιγραφές των ρούχων των ανθρώπων, της διατροφής τους, της θρησκείας τους, των συνηθειών τους, των αντιλήψεών τους, αλλά ακόμα και οι ολοζώντανοι κι αυθεντικοί διάλογοι των πολεμιστών μεταξύ τους, η ωμότητα των στιγμών κτλ

Διαβάστε περισσότερα για το βιβλίο εδώ


Βιβλίο έβδομο
Ματωμένο παρελθόν, η αφορμή, του Βασίλη Λινάρδου
Εκδόσεις: Ελκυστής
Κατηγορία: Μυθιστόρημα


Η ιστορία του βιβλίου είναι αρκετά δυνατή. Η δολοφονία ενός Σύριου πρόσφυγα στην Αθήνα αναστατώνει την ήρεμη ζωή ενός συνταξιούχου αστυνομικού, καθώς από το όνομά του και τη φυσιογνωμία του διαπιστώνει ότι πρόκειται για μακρινό συγγενή του Μικρασιατικής καταγωγής. Και τότε, ξεκινά το ταξίδι του πίσω στο χρόνο.

Μέσα από τις σελίδες αυτού του βιβλίου η μνήμη όλων ζωντανεύει, καθώς έρχονται στην επιφάνεια ξανά οι σκληρές σκηνές ενός γνώριμου πολέμου και του δράματος επιβίωσης των ανθρώπων μιας άλλης εποχής και ενός άλλου τόπου από την ολοκληρωτική καταστροφή. Αναπόφευκτα, ο αναγνώστης θα ζήσει κι ο ίδιος το δράμα του διωγμού, της βίαιης αρπαγής συγγενικών προσώπων, της εγκατάλειψης των εστιών, της ξαφνικής φυγής, της ταπείνωσης και της απελπισίας που νιώθει κάθε πρόσφυγας οποιασδήποτε εποχής και οποιασδήποτε χώρας.

Ένα βιβλίο που διαθέτει πολλά ιστορικά και λαογραφικά στοιχεία, πολύτιμο υλικό για τον αναγνώστη που επιθυμεί να μεταφερθεί στο παρελθόν και να γνωρίσει έστω και μέσα από τη μυθοπλασία τον πολιτισμό εκείνον που είτε άμεσα είτε έμμεσα επηρέασε κατά πολύ τον δικό του τωρινό.

Διαβάστε περισσότερα για το βιβλίο εδώ


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια