Ομιλία του Dr. Jake Sotiriadis: «Το Μέλλον της Γεωπολιτικής: Διαμορφώνοντας την αφήγηση του Αύριο σε μια Εποχή αναταραχής»

 


INSPIRE PROJECT 2023

Ομιλία του Dr. Jake Sotiriadis, «Το Μέλλον της Γεωπολιτικής: Διαμορφώνοντας την αφήγηση του Αύριο σε μια Εποχή αναταραχής»

Πέμπτη 01 Ιουνίου 2023 / 19:00

MOMus-Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης (εντός ΔΕΘ-Helexpo)

 

Ποιο θα μπορούσε να είναι το Αύριο σε μια Εποχή αναταραχής, σαν και αυτή που ζούμε; Ποιο είναι το Μέλλον της Γεωπολιτικής; Υπάρχουν μεθοδολογίες πρόβλεψης και κυρίως, υπάρχουν κάποιες στρατηγικές για την αντιμετώπιση του περίπλοκού παγκόσμιου περιβάλλοντος; Ο ασταθής κόσμος μας χαρακτηρίζεται από πρωτοφανή πολυπλοκότητα. Ποτέ πριν στην ιστορία οι άνθρωποι δεν μπόρεσαν να διεξάγουν μια μορφή αφηγηματικού πολέμου παγκοσμίως σε πραγματικό χρόνο, είκοσι τέσσερις ώρες την ημέρα, επτά ημέρες την εβδομάδα. Αυτό που παλιότερα ανήκε αποκλειστικά στα κράτη, τώρα διασπάται σε ατομικό επίπεδο.

Τα παραπάνω θα αποτελέσουν τους βασικούς άξονες της ομιλίας του Dr. Jake Sotiriadis,  Διευθυντή του Center for Futures Intelligence στο National Intelligence University (NIU) στην Ουάσιγκτον, με τίτλο «Το Μέλλον της Γεωπολιτικής: Διαμορφώνοντας την αφήγηση του Αύριο σε μια Εποχή αναταραχής» που θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 01 Ιουνίου 2023, στις 19:00, στο MOMus-Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης (εντός ΔΕΘ-Helexpo). Η εκδήλωση εντάσσεται στο πρόγραμμα παράλληλων δράσεων του Inspire Project 2023 που φέτος έχει ως θεματικό προσανατολισμό το Μέλλον, σε προγραμματική συνεργασία του MOMus με την Έδρα UNESCO on Futures Research και το Millennium Project, και υποστηρίζεται από το ACT - American College of Thessaloniki.

Η ομιλία του Dr. Jake Sotiriadis θα επικεντρωθεί στη χρήση πληροφοριών από την έρευνα και μεθοδολογίες πρόβλεψης στον διαμορφωμένο στρατηγικό διάλογο για την αντιμετώπιση του περίπλοκου παγκόσμιου περιβάλλοντος.

Η συμμετοχή στην εκδήλωση είναι ανοιχτή για το κοινό, ενώ τη συζήτηση θα συντονίσει η δημοσιογράφος, Σύνθια Σάπικα. Η ομιλία θα πραγματοποιηθεί στα ελληνικά.  

Βιογραφικό σημείωμα

Ο Jake Sotiriadis (Ιάκωβος Σωτηριάδης) είναι Διευθυντής του Center for Futures Intelligence στο National Intelligence University (NIU) στην Ουάσιγκτον. Έχει ενεργό ερευνητικό ρόλο και διδάσκει μαθήματα σχετικά με τις διεθνείς σχέσεις, την λειτουργία των μυστικών υπηρεσιών και τη στρατηγική προόραση. Ο ίδιος ηγείτο σημαντικών πρωτοβουλιών καινοτομίας  στο Αμερικανικό Υπουργείο Άμυνας και στην Κοινότητα Πληροφοριών των ΗΠΑ, όπου δημιούργησε από την αρχή οργανισμούς προσανατολισμένους στο Μελλον , συμπεριλαμβανομένης της Ομάδας Στρατηγικής Προόρασης της Πολεμικής Αεροπορίας και της ερευνητικής μονάδας Center for Futures Intelligence του NIU. Είναι επίσης σύμβουλος του State Department και διδάσκει μαθήματα γεωπολιτικής στο Foreign Service Institute. Ως αξιωματικός καριέρας των υπηρεσιών πληροφοριών της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ, έχει αναλάβει χαρτοφυλάκια στρατηγικής και πολιτικής στο Πεντάγωνο, έχει ολοκληρώσει δύο αποστολές στη Μέση Ανατολή, καθώς και αποστολές στην Εθνική Υπηρεσία Ασφαλείας, στη Διοίκηση Ειρηνικού, στην Πρεσβεία των ΗΠΑ στο Βερολίνο και ως ανώτερος μελλοντολόγος (Senior Futurist) της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ. 

Κατέχει διδακτορικό δίπλωμα στις πολιτικές επιστήμες και τα γεωπολιτικά μέλλοντα από το Πανεπιστήμιο της Χαβάης στη Μανόα, μεταπτυχιακό δίπλωμα στις διεθνείς σχέσεις από τη Σχολή Νομικής και Διπλωματίας Fletcher του Πανεπιστημίου Tufts, μεταπτυχιακό δίπλωμα στη στρατιωτική στρατηγική από τη Σχολή Προηγμένων Αεροπορικών και Διαστημικών Σπουδών της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ και πτυχίο στις διεθνείς σπουδές από το Πανεπιστήμιο Norwich. Το έργο του έχει παρουσιαστεί σε αμερικανικές και διεθνείς εκδόσεις και το επερχόμενο βιβλίο του, «The Revenge of Ideology: How Ideas Become Material in the Struggle for Global Order» θα κυκλοφορήσει το φθινόπωρο του 2023 από το National Intelligence Press. 

To Inspire Project συγχρηματοδοτείται από την Ελλάδα και την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης). 

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια