Ντίνα Γεωργαντοπούλου: "Κάθε βιβλίο είναι ένα σκαλοπάτι ζωής"


Η συγγραφική της πορεία ξεκίνησε νωρίς. Πολλά χρόνια μετά άρχισε και η εκδοτική της πορεία. Επίσημα η Ντίνα Γεωργαντοπούλου μετρά στο βιογραφικ
ό της τέσσερις προσωπικές ποιητικές συλλογές, καθώς και πολλές συμμετοχές σε ανθολογίες ποίησης. Το τελευταίο της βιβλίο φέρει τον τίτλο «Αθόρυβοι κύκλοι» και κυκλοφορεί από τις εκδόσεις «Βακχικόν». Σημερα μιλάει γι' αυτό στις Τέχνες στη συνέντευξη που ακολουθεί.

Συνέντευξη στη Στέλλα Πετρίδου


Κυρία Γεωργαντοπούλου, πείτε μας δυο λόγια για τη συγγραφική σας πορεία.

Θεωρώ πως η συγγραφική μου πορεία ξεκίνησε νωρίς. Δίπλα στη θάλασσα. Δίπλα στο βουνό και στα τρένα. Τόσες εικόνες και τόσα συναισθήματα έπρεπε να τακτοποιηθούν κάπως. Εκεί κάπου στα 15 μου χρόνια. Πάντα αγαπούσα να αποτυπώνω τις σκέψεις μου στο χαρτί. Έτσι στα 17 είχα το πρώτο μου βιβλίο που είναι μόνο για μένα. Συνέχισα να γράφω καθώς αυτό με ξεκούραζε τις ώρες της δουλειάς. Στα διαλείμματα έγραφα ποιήματα που πέταγα ή χάριζα στους συναδέλφους. Πολλά χρόνια μετά άρχισε η εκδοτική μου πορεία.

Για ποιο λόγο αποφασίσατε να στρέψετε το ενδιαφέρον σας στην ποίηση;

Ο δρόμος μου σε αυτό το κομμάτι μοιάζει με μονόδρομο. Η ανάγκη να εκφραστώ με αυτό τον τρόπο ήταν πάντα εκεί. Και αυτή η ανάγκη μέχρι τώρα δεν έχει σταματήσει.

Υπάρχουν κάποιοι ποιητές που αποτέλεσαν πρότυπο για εσάς μέχρι τώρα κι αν ναι μπορεί ο αναγνώστης να εντοπίσει στοιχεία τους στα δικά σας ποιήματα;

Τους ποιητές τους αγάπησα και τους αγαπώ πολύ. Πρότυπό μου υπήρξαν για τη δύναμη της ψυχής τους, για την συνέπεια τους στο χρόνο και στην πίστη τους στην ποίηση. Δεν θεωρώ πως έχω επιρροές στη γραφή (δεν υπάρχει σαφώς παρθενογένεση) αλλά αυτό αφήνω να το κρίνουν οι αναγνώστες.

Τι μπορεί να αποτελέσει έμπνευση για εσάς;

Έμπνευση είναι το οτιδήποτε που θα ερεθίσει το συναισθηματικό μου πεδίο. Ο άνθρωπος, η σιωπή και η μοναξιά της ποίησης.

Θεωρείτε ότι υπάρχει συνταγή για τη συγγραφή ενός καλού ποιήματος; Τι είναι αυτό που το χαρακτηρίζει καλό;

Δεν μπορώ να σας απαντήσω με ασφάλεια. Το καλό ή το κακό έχει διαφορετικές προσλαμβάνουσες σε κάθε αναγνώστη. Δεν μπορώ να κρίνω ένα ποίημα παρά να το αισθανθώ. Είδα στο διαδίκτυο μια σελίδα που έλεγε “πως να γράψεις ένα ποίημα σε πέντε βήματα“. Τελικά και με χρήση εγχειριδίου μπορεί να είναι καλό.

Το αναγνωστικό κοινό στην Ελλάδα στηρίζει τις προσπάθειες των νέων ποιητών;

Όχι δεν πιστεύω ότι το κοινό στηρίζει την ποίηση. Αγοράζει βιβλία ποίησης από υποχρέωση που θαρρώ δεν διαβάζει όμως η ανάγκη να εκφραστούν οι άνθρωποι μέσω της ποίησης δίνει αυτή την εντύπωση πχ λόγω πληθώρας εκδοτικών οίκων και εκδόσεων.

Έχετε διανύσει μια αξιόλογη διαδρομή στο χώρο των ελληνικών γραμμάτων. Είστε ικανοποιημένη από όσα έχετε καταφέρει μέχρι σήμερα;

Αυτό το ταξίδι δεν τελειώνει είτε αποτυπώσεις τα γραφτά σου στο χαρτί είτε όχι. Πάντα νιώθω ικανοποιημένη ανεξάρτητα των εκδόσεων. Τις στιγμές που λέω πως έχω μια συνέπεια με τον εαυτό μου πως έβγαλα κάτι από μέσα μου, πως είπα μια αλήθεια μου παραπάνω.

Παρόλο που όλα τα βιβλία σας αποτελούν πνευματικά σας παιδιά, παίρνω το θάρρος να σας ρωτήσω αν τρέφετε ιδιαίτερη αδυναμία σε κάποιο από αυτά και γιατί.

Δεν μπορώ να σας απαντήσω γιατί σε κάθε βιβλίο υπάρχουν δυνατές βιωματικές μου στιγμές. Κάθε βιβλίο είναι ένα σκαλοπάτι ζωής.

Είναι χρέος του κάθε δημιουργού να μοιράζεται το έργο του όταν το ολοκληρώσει; Τι πιστεύετε; Εσείς στη προκειμένη περίπτωση, γιατί πήρατε την απόφαση να εκδώσετε το τελευταίο σας βιβλίο;

Χρέος δεν μπορώ να το πω με τίποτα. Επιθυμία, όνειρο, ανάγκη μπορώ να πω πολλές λέξεις για αυτό. Το χρέος περιορίζει πολύ τις επιθυμίες.

Όσον αφορά εμένα ήθελα κάποιες σκέψεις να αποτυπωθούν ώστε αν με ψάξουν κάποτε να τραγουδάνε τα χαρτιά.


Η νέα σας ποιητική συλλογή φέρει τον τίτλο «Αθόρυβοι κύκλοι» και κυκλοφορεί από τις εκδόσεις «Βακχικόν». Μιλήστε μας γι’ αυτήν.

Οι Αθόρυβοι κύκλοι είναι μια ποιητική συλλογή που μιλά με την καθημερινότητα. Για την εσωτερικότητα των συναισθημάτων, πως ο καθένας αντιλαμβάνεται αυτό που τον περιβάλλει, η φωνή που δεν ακούστηκε, η μοναξιά των στιγμών που ακολούθησε μέχρι να γίνουν πάλι φωνή ή κύκλοι που στην ουσία δεν ξέρουμε αν έχουν οριστικά κλείσει ή αλλάζουν μορφή.

Πόσα ποιήματα απαρτίζουν τη συλλογή σας και γιατί δόθηκε ο συγκεκριμένος τίτλος για να κοσμήσει το εξώφυλλό της;

Η συλλογή περιέχει 41 ποιήματα. Ξεκινώντας από τους Αθόρυβους

Μύθους έφτασα στους Αθόρυβους Κύκλους με μια σημαντική στάση στα Απροσποίητα. Ακόμα δεν μπορώ να πω με βεβαιότητα αν έμεινε κάτι σαν μύθος. Εκείνο που ξέρω είναι πως όλα έγιναν κύκλοι γεμάτοι από ζωή και συναισθήματα. Κάποιοι κύκλοι κλείνουν για να ανοίξουν άλλοι καινούριοι και ο καθένας επηρεάζει την ύπαρξη του επόμενου. Η αλυσίδα της ζωής και το αίνιγμα τι θα γίνει μύθος.

Ποια μηνύματα θέλετε να περάσετε μέσα από τα ποιήματά σας;

Χαρά μου είναι ο κάθε αναγνώστης να εισπράξει το δικό του μήνυμα.

Είμαστε διαφορετικοί και ο καθένας από εμάς αντιλαμβάνεται διαφορετικά τα νοήματα. Έχουμε μια κοινή συνιστώσα τη ψυχή. Εκεί θα ήθελα να μιλήσει.

Θα εντοπίσει ο αναγνώστης στα ποιήματά σας στοιχεία της δικής σας προσωπικότητας;

Εκείνοι που με ξέρουν καταλαβαίνουν καλά πως είμαι εγώ. Ότι γράφεται είναι βιωμένο σαν σκέψη ή σαν συναίσθημα. Αν με διαβάσουν θα με βρουν και θα με καταλάβουν.

Πού ακριβώς στοχεύετε ως δημιουργός μέσω του βιβλίου σας, στην ψυχαγωγία, στον προβληματισμό, στην αφύπνιση του αναγνώστη ή και σε κάτι άλλο;

Γενικά θα έλεγα όλα τα παραπάνω μα το κάτι ακόμα παραπάνω έχει να κάνει με εμένα. Πρώτα στοχεύω η ποίηση να κάνει εμένα καλύτερο άνθρωπο σε τέτοιο βαθμό που “να συστήνομαι διάφανη”.

Το βιβλίο σας απευθύνεται αποκλειστικά σε ενήλικες ή μπορεί να αποτελέσει ανάγνωσμα και για το εφηβικό κοινό;

Το βιβλίο μου θα μπορούσε να διαβαστεί και από το εφηβικό κοινό αλλά θα του πρότεινα να στραφεί σε κάτι άλλο πιο χαρούμενο ,κάτι που να ταιριάζει πιο πολύ στην ηλικία του. Θα σας πω ένα παράδειγμα. Στο Λύκειο ο φιλόλογός μας έκανε ανάλυση ποιημάτων. Μια μέρα μας ζήτησε να του πούμε έναν ποιητή που αγαπάμε για να κάνει ανάλυση την επόμενη φορά. Εγώ του ζήτησα Καρυωτάκη. Τότε μου απάντησε πως έχω καιρό για να μελαγχολήσω. Βέβαια έφερε Καρυωτάκη στο μάθημα μα μετά από χρόνια κατάλαβα τι ήθελε ακριβώς να μου πει.

Είστε ευχαριστημένη από τη συνεργασία σας με το εκδοτικό σας σπίτι; Θεωρείτε πως ένας καλός εκδοτικός οίκος συμβάλει σημαντικά για την καλύτερη και επιτυχέστερη προώθηση ενός βιβλίου;

Με το Bακχικόν δεν είναι η πρώτη μας συνεργασία. Ήταν δεδομένη η εμπιστοσύνη μου στον εκδοτικό οίκο και στους ανθρώπους του. Ο εκδοτικός οίκος που αγαπά τους δημιουργούς του όπως το Bακχικόν προωθεί τα βιβλία και κάνει ότι μπορεί για να βοηθήσει τον συγγραφέα πέρα από το εμπορικό κομμάτι είναι και το κομμάτι της υποστήριξης στο έργο.


Επόμενα συγγραφικά βήματα κάνετε ή είναι πολύ νωρίς ακόμα;

Πάντα υπάρχουν σχέδια μα αν σκεφτείτε ότι πέρασαν επτά χρόνια από την προηγούμενη έκδοση δεν συζητώ τίποτα. Το αφήνω στο χρόνο και στη διάθεση μου κάθε χρονική στιγμή.

Μια ευχή σας για το μέλλον;

Για μένα και τους αγαπημένους μου να είμαστε καλά. Για την ανθρωπότητα περισσότερη ενσυναίσθηση, λιγότερη φτώχεια, ίσες ευκαιρίες και πιο πολύ πάθος σε ότι καταπιανόμαστε με γνώμονα πάντα τον άνθρωπο και το περιβάλλον.

Πριν κλείσουμε τη συζήτηση θα ήθελα να μας παραθέσετε ένα ποίημα από το βιβλίο σας.

Μικροοργανισμοί

Τα μάτια της είναι πράσινα
πεύκα γερμένα στη θάλασσα
τα μάτια της ακουμπάνε στη θάλασσα.
Απ΄τα χέρια αφήνει μια ανθοδέσμη
καθαρά και μόνο από κοράλια
-γιατί διάβασε πως είναι ζωντανοί οργανισμοί-
Δεν υπάρχει κάτι παράξενο στη γυναίκα
βρίσκεται στη μέση του κάπου
το γαλάζιο της σώμα έχει μια υποψία ουρανού
και πολλά σύννεφα.
Αναδύεται και βυθίζεται την ίδια στιγμή
κι έπειτα κοιμάται στο ίδιο πλευρό.
Ψιθυρίζει καλύτερη η σιωπή από λέξεις που πνίγονται
πάνω στο κεφάλι της σε υπνηλία η ποίηση
συνθέτει αγαπημένες συνήθειες.

Κυρία Γεωργαντοπούλου, σας ευχαριστώ πολύ για την όμορφη συζήτηση και σας εύχομαι κάθε επιτυχία προσωπική και συγγραφική.

Σας ευχαριστώ κι εγώ πολύ για την τόσο ενδιαφέρουσα συζήτησή μας και σας εύχομαι να ζείτε με χαρά κάθε στιγμή σας.


Βιογραφικό:

Η Ντίνα Γεωργαντοπούλου γεννήθηκε στο Δερβένι Κορινθίας και ζει στην Αθήνα. Έχει εκδώσει τις ποιητικές συλλογές: Αθόρυβοι Μύθοι (εκδόσεις Ζάθεον Πυρ 2015), Carressing Myths [δίγλωσση έκδοση, ελληνικά-αγγλικά] (Libros Libertad 2015) και Απροσποίητα (εκδόσεις Βακχικόν 2017). Παράλληλα, συμμετείχε σε ανθολογίες ποίησης, ενώ ποιήματά της έχουν δημοσιευτεί στον έντυπο και ηλεκτρονικό Τύπο, και έχουν μεταφραστεί στα αγγλικά και στα γερμανικά. Οι Αθόρυβοι κύκλοι είναι η τέταρτη ποιητική της συλλογή.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια