Ανδρέας Ροδάκης: "Γράφω για να μοιραστώ συναισθήματα και εμπειρίες"


Μετά και τη Β' έκδοση της συλλογής διηγημάτων του, επανέρχεται με νέο βιβλίο. Αυτή τη φορά με μυθιστόρημα και, μάλιστα, αρκετά ερωτικό. Μιλάμε για το συγγραφέα Ανδρέα Ροδάκη που σήμερα έχουμε τη χαρά να φιλοξενούμε στις Τέχνες.

                                                                   Συνέντευξη στη Στέλλα Πετρίδου

Βιογραφικό:

Ο Ανδρέας Ροδάκης γεννήθηκε στη Χίο το 1988. Είναι απόφοιτος των ΤΕΙ Αθηνών του τμήματος Ραδιολογίας-Ακτινολογίας.
Το μυθιστόρημά του "Η γυναίκα της ζωής μου" αποτελεί τη δεύτερη συγγραφική του δουλειά μετά την έκδοση της συλλογής διηγημάτων "Η ερωμένη του Κυρίου Μπράουν και άλλα διηγήματα" από τις εκδόσεις "Άλφα Πι" το 2016.

κ. Ροδάκη, σας γνωρίσαμε πριν κάποια χρόνια, όταν κυκλοφορήσατε το πρώτο σας βιβλίο, τη συλλογή διηγημάτων με τίτλο «Η ερωμένη του κυρίου Μπράουν και άλλα διηγήματα». Σήμερα, επανέρχεστε με το μυθιστόρημά σας «Η γυναίκα της ζωής μου». Γιατί επιλέξατε μυθιστόρημα αυτή τη φορά;

Δεν ήταν σκόπιμο να γίνει. Απλώς η ανάγκη μου αυτή τη φορά με προέτρεψε στο να γράψω μια μεγάλη ιστορία που τελικά είναι και η μοναδική στο δεύτερο κατά σειρά βιβλίο μου. Ωστόσο, ανά διαστήματα, έρχεται και παρέρχεται η θέληση και η ανάγκη μου για συγγραφή μιας νέας συλλογής διηγημάτων στο μέλλον.

Μετά την εμπειρία των δύο εκδοθέντων βιβλίων σας, πείτε μας, τελικά, θεωρείτε εύκολο ή κοπιαστικό το ταξίδι αυτό της συγγραφής;

Δεν θα το έλεγα δύσκολο από τη δική μου πλευρά,  μιας και το κίνητρό μου για να γράψω, είναι να μοιραστώ συναισθήματα και εμπειρίες. Γι’ αυτό το λόγο, λοιπόν, σαν απόπειρα δεν το θεωρώ κάτι το κοπιαστικό, αλλά αναγκαίο να γίνει πράξη.


Το πρώτο σας βιβλίο είχα την τύχη να το διαβάσω τη χρονιά που κυκλοφόρησε και μάλιστα έγραψα τότε και μια μικρή κριτική γι’ αυτό. Θυμάμαι ήταν το 2016. Το δεύτερο το κρατώ κι αυτό στα χέρια μου, το έχω ήδη διαβάσει κι επίσης έχω γράψει τη άποψή μου. Θα ήθελα τους αναγνώστες, που τώρα ετοιμάζονται να το διαβάσουν, να τους προετοιμάσετε λίγο για το τι ακριβώς θα συναντήσουν. Λίγα λόγια από εσάς, ως συγγραφέας του βιβλίου αυτού.

Το βιβλίο μιλάει για τη σχέση ενός νεαρού άνδρα με μια γυναίκα μεγαλύτερη σε ηλικία από εκείνον. Οι δυο τους έχουν διαφορετικές ζωές και υποχρεώσεις. Αυτός είναι ο λόγος που στο τέλος συγκρούονται και χωρίζουν. Όμως, ο άνδρας αγαπάει τη γυναίκα αυτή παράφορα. Δε θέλει να την αποχωριστεί και φέρεται εγωιστικά απέναντί της. Από κει και μετά ο αναγνώστης παρατηρεί το πώς λειτουργεί ο ψυχισμός ενός ανθρώπου σε μια δυσκολία απώλειας ενός αγαπημένου του προσώπου, το πώς σκέφτεται, το πώς αντιδρά η οικογένειά του σ’ αυτό, το πώς αντιλαμβάνεται ο ίδιος τις καταστάσεις, το πώς αντιδρά σ’ αυτές και γιατί τελικά λατρεύει τη σύντροφό του.

Ποιο υπήρξε το κίνητρο για να γραφεί η συγκεκριμένη ιστορία αγάπης;

Η ιστορία είναι προϊόν μυθοπλασίας. Όμως, το κίνητρο ήταν να καταγράψω τα αληθινά αισθήματα που τρέφουμε για μια παρουσία που στη ζωή όλων μας, όταν τύχει και την συναντήσουμε, μοιάζει μοναδική. Άξιζε, λοιπόν, η προσπάθεια και με το παραπάνω.

Τελικά, είναι υπαρκτά τα πρόσωπα της ιστορίας; Δε μας το έχετε διευκρινίσει.

Είναι υπαρκτά, αλλά ανύπαρκτα όσον αφορά την πλοκή της ιστορίας. Βασίζεται σε αληθινά αισθήματα, αλλά όχι τόσο σε γεγονότα. Είναι μια μυθοπλασία όπως είπα και πριν.

Φαντάζομαι πως έχετε αρκετές όμορφες ιστορίες στο μυαλό σας, που θα θέλατε κάποια στιγμή να αποτυπωθούν στο χαρτί και να κυκλοφορήσουν σε βιβλίο. Δεδομένου της οικονομικής κρίσης που αντιμετωπίζουμε όλοι μας γενικά, συγγραφείς και μη, στις μέρες μας, θεωρείτε πως μια τέτοια κίνηση είναι πάντα εφικτή; Εσείς προσωπικά, αντιμετωπίσατε έως τώρα αυτό το οικονομικό εμπόδιο στη λογοτεχνική σας πορεία;

Αντικειμενικά, για να εκδόσεις ένα βιβλίο στις μέρες μας, δεν είναι και το πιο εύκολο πράγμα από οικονομικής πλευράς. Χρειάζεται να ξοδέψεις ένα σεβαστό ποσό για να κάνεις την έκδοση πραγματικότητα. Αυτό σίγουρα έχει δυσκολέψει πολύ κόσμο και τον έχει στενοχωρήσει αρκετά. Εγώ δεν αντιμετώπισα ιδιαίτερο πρόβλημα, μιας και καιρό πριν έκανα οικονομίες από την εργασία μου γι’ αυτό το σκοπό. Ήταν και είναι μια επένδυση που μένει για πάντα ως σημάδι δικό σου στο χρόνο.

Μιλήστε μας για την πρώτη σας αντίδραση όταν πιάσατε στα χέρια σας φρεσκοτυπωμένο το νέο σας βιβλίο.

Ένιωσα περηφάνια και ικανοποίηση. Είναι μια έκδοση καλοδουλεμένη που κτυπάει στο μάτι από το εξώφυλλο για να την αποκτήσεις. Ο τίτλος και τα χρώματα, νομίζω, δίνουν στο κοινό την ίδια παρόρμηση.

Το πρώτο σας βιβλίο εξαντλήθηκε και επανακυκλοφόρησε το 2018. Μεγάλη χαρά και τιμή για έναν νέο λογοτέχνη, που, διστακτικά, ανοίγει τα φτερά του στο κοινό. Αισιοδοξείτε ότι θα συμβεί το ίδιο και στο δεύτερο βιβλίο σας; Πιστεύετε ότι θα πάει το ίδιο καλά, ίσως και καλύτερα;

Πρέπει να προσδοκούμε πάντα για το καλύτερο. Το νέο βιβλίο μπορώ να πω ότι βρίσκεται, όσον αφορά τις πωλήσεις, στα χνάρια του πρώτου. Θέλω να ελπίζω ότι θα επανεκδοθεί..... Μέχρι στιγμής έχω πολύ θετικά μηνύματα από τους αναγνώστες του. Το ίδιο καλά επίσης πήγε και στην παρουσίασή του.

Δέχεστε επιρροές από άλλους συγγραφείς, κλασικούς ή μη; Ποιος είναι ο αγαπημένος σας;

Αυτό είναι ένα παράπονό μου. Δυστυχώς, το σχολείο δε μου επέτρεψε να ασχοληθώ πολύ με την ανάγνωση της λογοτεχνίας, παρότι το ήθελα πολύ. Είχα την έφεση να διαβάζω από μικρός και το έκανα. Το άγχος, όμως, της σχολικής επίδοσης με έκανε να παραμελώ τη λογοτεχνία. Παρόλ’ αυτά έχω καταπιαστεί μαζί της ξανά τα τελευταία χρόνια. Ένας συγγραφέας που με έχει επηρεάσει ως προς την ποιότητα της γραφής του είναι ο Κουβανός Λεονάρδο Παδούρα. Σύνθετη συγγραφή και υψηλού επιπέδου απόδοσή της στο χαρτί.

Πέρα από την οικονομική κρίση, η οποία, δυστυχώς, περιορίζει και τις επιλογές του αναγνωστικού κοινού, υπάρχει και μια άλλη κρίση που αντιμετωπίζουμε παγκοσμίως τελευταία και μιλώ για τον covid-19. Μεγάλο τόλμημα για έναν συγγραφέα να αποφασίσει την έκδοση του βιβλίου του σε μια περίοδο που γνωρίζει πολύ καλά πως θα τον περιορίσει στο θέμα της προώθησής του. Η μόνη διέξοδος φαίνεται πως είναι πια η προώθηση μέσω του διαδικτύου. Πιστεύετε ότι αυτό πλήττει την πορεία του βιβλίου ή είστε της άποψης ότι ένα καλό βιβλίο θα πάρει το δρόμο του αν αξίζει, ακόμα κι αν δε γίνει καμία παρουσίαση αυτού στο αναγνωστικό κοινό;

Σέβομαι και αγαπώ το βιβλίο γενικότερα. Χαλαρώνω βρισκόμενος σε ένα πάγκο με αραδιασμένα βιβλία ή σε μια βιβλιοθήκη που περιέχει πάρα πολλά από αυτά. Θέλω να αφιερώσω χρόνο για να τα ακουμπήσω, να τα μελετήσω, να δω τη θεματολογία τους. Είμαι "παραδοσιακός" τύπος ανθρώπου και γι’ αυτό μ’ αρέσει η αμεσότητα. Το χειροπιαστό. Αν δεν κρατάς το βιβλίο στο χέρι σου, πιστεύω ότι δεν βελτιώνεται η σχέση σου με το βιβλίο, ούτε η συγγραφική δημιουργία. Άλλωστε, ένα βιβλίο και σαν "αντικείμενο" από μόνο του μπορεί να αποκτήσει αξία ως ενθύμιο. Το βιβλίο, λοιπόν, είναι υλικό μέσο για παρέα, όπου κι αν βρίσκεσαι. Σε περιμένει να το ακουμπήσεις για να σου "μιλήσει" ξανά. Αν ενδώσουμε στην απόλυτη ηλεκτρονική του μορφή, θα το σκοτώσουμε. Και είναι λάθος αυτό. Ασπάζομαι την ηλεκτρονική του έκδοση, αλλά δεν είμαι κάθετος σε αυτήν. Όσον αφορά τώρα την αξία ενός νέου βιβλίου, θεωρώ ότι, ακόμη και αν είναι κορυφαίο στο είδος του, θα πρέπει να διαφημιστεί. Πχ η ηλεκτρονική του διάθεση σε αυτή την περίπτωση μπορεί να το κάνει γνωστό. Μια παρουσίαση του περιεχομένου του το ίδιο. Μια διαφήμιση του σε κάποιο μέσο κοινωνικής δικτύωσης θα φέρει αποτελέσματα. Η άποψή μου, λοιπόν, είναι ότι καλό είναι να διαφημίζεται κάτι, ακόμη και αν η αξία του μπορεί να το ανταμείψει. Είναι, άλλωστε, και πρόσταγμα της εποχής αυτό. Παλιότερα κάτι είχε τεράστια απήχηση μόνο από την αξία του. Ούτως ή άλλως και εκ του αντιθέτου σήμερα, κάτι μέτριο αποκτά αξία μόνο και μόνο επειδή έχει καλό μάρκετινγκ.

Επιλέξατε για δεύτερη φορά τις εκδόσεις «άλφα πι» για την έκδοση του βιβλίου σας. Αυτό σημαίνει ότι είστε απόλυτα ικανοποιημένος από τη μέχρι τώρα συνεργασία σας;

Με τον εκδοτικό μου οίκο έχουμε μια σχέση «οικογενειακή». Η δουλειά του, όπως είπα και στην παρουσίαση του βιβλίου μου είναι πρότυπο για τα δεδομένα της Χίου. Αγαπά αυτό που κάνει και το αποδίδει στο δημιουργό με μεράκι. Όλες του οι εκδόσεις είναι καλοδουλεμένες και πολύχρωμες. Σε αγκαλιάζουν. Κυρίως, όμως, οι άνθρωποι που εργάζονται σ’ αυτόν κάνουν τη διαφορά. Με ξέρουν με το μικρό μου όνομα και η επαφή μας δεν αφορά μόνο την έκδοση, αλλά εξελίσσεται ολοένα και περισσότερο σε μια καθημερινή φιλική σχέση. Πιστεύω ότι, παρότι είναι δύσκολες, πια, για όλους οι εποχές που διανύουμε, ο εκδοτικός οίκος «Άλφα Πι» έχει τη δυνατότητα να "ανέβει" πολύ περισσότερο στον τομέα του στη Χίο και, γιατί όχι, και έξω απ’ αυτήν.

Επόμενος συγγραφικός στόχος υπάρχει ή είναι ακόμα πολύ νωρίς για κάτι τέτοιο;

Υπάρχουν πολλοί στόχοι στο μυαλό μου. Προέχει, όμως, η ξεκούραση. Σκέψεις τριγυρίζουν πολλές, όμως η έφεση μάλλον θα αργήσει λίγο να ξαναέρθει. Η ανάγκη χρειάζεται την αναμονή της.

Που μπορεί κάποιος να βρει το βιβλίο σας;

Το βιβλίο μπορεί να το προμηθευτεί από εμένα τον ίδιο, μπορεί να το παραγγέλλει από την ιστοσελίδα του εκδοτικού οίκου «άλφα πι», μπορεί να το βρει στα βιβλιοπωλεία της Χίου, αλλά και στο βιβλιοπωλείο της γειτονιάς του κατόπιν παραγγελίας.

Πώς μπορεί κάποιος να επικοινωνήσει μαζί σας;

Υπάρχει ο αριθμός του τηλεφώνου μου στην πρώτη σελίδα του νέου μου βιβλίου. Μπορεί να μου στείλει μήνυμα στο προσωπικό μου e-mail: and88rod@yahoo.gr ή ακόμη να με βρει στο facebook στο: Andreas Rodakis. Μέσω του τελευταίου παρουσιάζω και το βιβλίο μου. Οι αναγνώστες θα βρουν εκεί όλες τις πληροφορίες και τα νέα της νέας μου έκδοσης.

Θα θέλατε να στείλετε ένα μήνυμα στους αναγνώστες σας;

Θέλω να τους πω ένα μεγάλο ευχαριστώ που διάβασαν τα δυο πρώτα βιβλία μου. Να ξέρουν ότι αυτά είναι πρώτα απ’ όλα κομμάτι από την ψυχή μου και μετά έργα "λογοτεχνίας". Για το οτιδήποτε θέλουν να μου εκφράσουν ή να με ρωτήσουν, να το κάνουν χωρίς δισταγμό. Να είναι πάντα καλά και να μάχονται όσο μπορούν στις δύσκολες εποχές που ζούμε.

κ. Ροδάκη, σας ευχαριστώ από καρδιάς για τη συνέντευξη που μας παραχωρήσατε για τις Τέχνες. Εύχομαι καλοτάξιδο το νέο σας βιβλίο και να αγαπηθεί.

Κι εγώ σας ευχαριστώ από καρδιάς που μου δώσατε την ευκαιρία να μιλήσω για το νέο βιβλίο μου. Ήταν μεγάλη τιμή και χαρά για εμένα. Ευχαριστώ και πάλι εσάς προσωπικά και το Texnesonline.gr για τη φιλοξενία και την αγάπη σας. Σας εύχομαι καλή συνέχεια και κάθε επιτυχία!